Skocz do zawartości
rogers

Nieudany Flash NV BIOSu na GeForce4Ti....i co dalej??????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakis czas temu za pomoca Nvidia Bios Editora i NVFlasha przetaktowałem swoją grafe Palit GE4Ti4200 128MB agpx4 na 270/486Mhz. Odkąd zacząłem ciąć w NFS Underground zaczeły pojawiac się artefakty więc postanowiłem zmniejszyć taktowanie pamięci na karcie.

Odpaliłem Nvidia Bios Editora i co dziwne wskazywał następujące wartości Gpu 270 Mhz / Memory 323 Mhz. Przestawiłem Memory na 470 Mhz i zapisałem. Gdy przeszedłem do flashowania błędnie wpisałem polecenie i zamiast a:nvflash /fnew.rom wpisałem tylko a:nvflash. No ale cóz powtórzyłem polecenie - juz prawidłowo a:nvflash /fnew.rom no i niby wszystko dobrze wgrał..napisał succesful itp..wszystko niby normalnie.... ale po resecie karta ani rusz!!!???? Nazczęście mam jakąćś tam stara grafe na PCI więc Ponownie przeszedłem do flaszowania GForca- tym razem wgrałem wcześniejsze ustawienia karty (utworzyłem wcześniej backup.rom) i nadal nic - karta ani rusz....... Teraz nie mam pojęcia co jusz robić..Czyz by to był koniec z moją Grafą????

Pomóżcie Mistrzowie...!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera !!! Mi dzisiaj stało się coś podobnego.

Zmieniłem w Nvidia Bios Editor pamięć i GPU z 250/200 na 300/300 (w trubie DDR 300/600). Zmieniłem też nazwę na Ti4400. Wgrałem dokłądnie z zaleceniami, ale komp nagle przestał eragować. Jak go zresetowałem to tylko widziałem kolorowe prostokąty. Nie mam pomysłu jak to zrobić. Na szczęście mam na to jeszcze gwarancję i będę strugał wariata. Mimo wszystko ciekawy ejstem, czy jest jakiś sposób na to.

I teraz do wszystkich mała informacja:

Dajcie sobie spokój ze zmiana biosu grafiki. Efekty są niewspółmierne do ryzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna mała rzecz. Czy w nVIDIA BIOS Edior pamięć DDR ustawiamy na wartośc realną (tz z 250 na 300) czy na efektywną (500 na 600). interesuje mnie również podział na 2. jakby nie było liczba podzielna jest przez 2, ale do czego się to odnosi ? Do jakiejś specyfikacji czy podziału ze względu na tryb DDR ? I jeszcze jedna rzecz. Flash karty jest ewidentnie zrąbany. Sama kosta jest bynajmniej dobra, ale zawartosć eeprom do bani. Jeżeli wsadzę do kompa jakąś stara kartę PCI i ponownie wykonam operację na tym GeForce ale z poprawnym BIOSem (wczesnie edytowanym i zapisanym przez NV BIOS Editor) to czy będzie OK ? Z resztą kto z Was ratował już GeForce ręka do góry (a raczej do pomocy). Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lumperator > w twoim przypadku powinno pomóc taka operacja: wsadź tego GFa do AGP i jakąś kartę na PCI i normalnie odpal kompa z dyskietki i uruchom flasher i załaduj nowego biosa do GF'a powinno pomóc, nie raz tak ratowałem swojego MX440, też po złym flashu była kasza na ekranie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEST MOŻLIWOŚĆ, KTÓRA DZIAŁA, NAPRAWY BIOSU GF:

Biosy zgrane przez nvflash nie zawsze są dobrze zgrane,

najlepiej robić powyższą akcję przez oryginalny bios a nie ten zgrany

z karty.

Aby naprawić:

nvflash -x -j -f<nazwapliku.rom>

najlepiej użyć najnowszego nvflash 4.28 lub 04.41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi