Skocz do zawartości
2002JSQ

Problem z bootowaniem (LITE-ON LTR-48246S)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem, otoz ostatnio zostawilem wlaczony komputer, aby cos sobie sciagal i jak po godzinie przyszedlem, okazalo sie, ze cos jest nie tak. Zaczal zacinac sie system, a widoczne to bylo juz po ruchu kursor myszki. Zrestartowalem go i stanal mi po wykrywaniu dyskow. Urzadzenia CD-ROM nie pokazaly juz sie... Po kilku probach udalo sie odpalic i wystartowal normalnie. Minelo kilka minut pracy systemu - i znow przycinki. Po kolejnym restarcie przeszlo wykrywanie urzadzen IDE, pokazala sie tablica z danymi komputera i STOP. 5 razy pod kolej to samo. Zauwazylem, ze nagrywarka ostro sie rozkrecila - ale nacisniecie przycisku Eject nie dalo rezultatu :(

Odpialem ja... i smiga OK.

Podlaczylem z powrotem... lipa - STOP po tablicy - nie przechodzi do bootowania :(

Postanowilem sprawdzic nastepujaca sprawe: w BIOSie, dla urzadzenia Secondary Master dalem NOT INSTALLED. System uruchomil sie normalnie, nagrywarka jest widziana i dziala z poziomu Windows. Jak wlacze te opcje na AUTO lub CD-ROM/CD-RW - jest lipa.

Ktos spotkal taki przypadek?

Wczesniej nie bylo problemu.

Zastanawiam sie tez, czy nie ma na to wplywu fakt, ze spialem ostatnio CD-ROM i CD-RW 80-zylowym kablem, mimo iz "od zawsze" uzywalem 40-pinowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe że na nagrywarke poszlo zbyt wysokie napiecie,mam taka sama.Nie tak dawno przez zasilacz poszedl mi dysk (za bardzo krecilem),niedawno zauwazylem ze nagrywarka nie chce mi dzialac w trybie DMA automatycznie sie przelacza na PIO,natomiast na sterach NVIDI SW IDE wymuszajac tryb DMA po wsadzeniu plytki nagrywarka nie jest wstanie jej przeczytac,ten problem napewno nie jest zwiazany z serownikami, BIOS wykrywa ja jako UDMA33.

Sprobuj wylaczyc tryb DMA u mnie dzila nagrywarka choc wiadamo ze nie bedzie smigac tak jak dawniej,musze ja zaniesc do reklamacji,ale jakos mi sie nie chce:P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...