Skocz do zawartości
un_ix

zlaczki: szybko. skrecane, szybko. wtykowe czy krocce?

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

moj obecny zestaw WC oparty jest na szybkozlaczkach skrecanych (http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=47217). ze wzgledu na mala srednice weza (9/12 mm) zastanawiam sie nad zmiana obecnych zlaczek na inne.

co jest najlepszym wyborem na bloki wodne wsrod zlaczek? szybkozlaczki skrecane, szybkozlaczki wtykowe czy moze zwykle krocce? prosze o Wasze wypowiedzi, ktore beda oparte na wlasnych doswiadczeniach, a nie domyslach.

zalezy mi, aby:

- zlaczki byly bezpiecznym rozwiazaniem

- waz montowal sie na zlaczki z duza latwoscia

- zlaczki mialy wieksza srednice, niz obecne szybkozlaczki skrecane

prosze o pomoc. z gory dziekuje.

--

pozdrawiam

un_ix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorąc pod uwagę :

- fakt że WC chce zmontować raz i mieć spokój :P

- to ze mam węze 12,5/18,5 (od pneumatyki, z siateczką zapobiegającą załamywaniu)

- kwestie rozmieszczenia króćców na bloku - przy węzu 16/22 mało się tam miejsca robi

uzywam mosiężnych "choinek" OD 13mm

jak bede kupowal nowy "firmowy" :P blok to z pewnością tez z takimi kupie - a aktualnie juz chyba wszyscy mają w ofercie te piękne chromowane ... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w castoramie widzialem taka fajna zecz a wlasicwie dwie jedna wkrecaz w bloczek (na niej jest o-ring i taki rowek) a druga zakrecasz na waz, potem laczysz to ze soba i jest klik i masz polaczone ;) zeby to zdiac trzeba pociagnac za "blokade" i latwo zhodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlamnie  Sang - A. Tylko bedziesz musiał sobie dobrać odpowiednio twarde węże.

Mam blok z szybkozłączkami wtykowymi ( Sang - A )

Powiem tyle :

Cholernie trudno znaleźć węże o idealnej średnicy zewnętrznej

(17 mm)

Powierzchnia węża musi być gładka, mam wąż zbrojony

żyłką, ma bardzo dobrą średnicę zewnętrzna (13/17) i falistą (porowatą)

powierzchnię.

I co? Cieknie troszkę :?

Przemo - uwaga dotyczy ciebie, miło byłoby gdybyś to sprawdził,

podnieś trochę w górę wąż w wlocie czy wylocie i zobacz czy nie ma

wody/wilgoci w szczelinie między szybkozłączkowej-wężowej

Trudno jest więc znaleźć węże, które będą miały jednocześnie

gładką powierzchnię i sztywność (czyli silikonowe np. Eheim odpadają)

Dlatego w związku z tym zmieniam szybkozłączki na co innego, jeszcze

nie wiem na co

Howgh :)

Popixs - mam pytanie, czy nie usuwasz przypadkiem jakiegoś

elementu z węwnątrz szybkozłączek Sang - A?

IMO brakuje takiej baryłeczki która ma wchodzić

w wąż dodatkowo uszczelniając. Tak jest czy może się mylę

Bardzo interesujący temat, czekam z niecierpliwością na rozwinięcie

dyskusji i mam nadzieję, że to mi pomoże przy wyborze szybkozłączek/króćców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie taką sam wykonałem. Bierzesz przewód do pneumatyki o średnicy 12 zewnętrznej. Obcinasz kawałek na który waż zagłębia się w szybkozłączkę. Smarujesz siliconem wkładasz w swój wąż (pasuje idealnie) i masz spokój... Za nic tego nie wyrwiesz... A węże mam naprawdę miękkie.

W orginale czegoś takiego raczej niema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie > to sa standartowe zlaczki do weza ogrodowego. Bardzo fajne, ale maja te wade, ze sa duze. Jesli znajdziesz jakies w sensowym rozmiarze to beda mialy bardzo male ID.

Wtyki jak nie bardzo chca pasowac mozna obkrecic 2-3 razy tasma izolacyjna. Usztywna to koncowke weza i tym samym swietnie uszczelnia.

Drugim dobrym sposobem jest pomysl muzycom'a. Ja nie mam zaufania do silikonu (bo czasami bardzo latwo go wyrwac i nie zawsze lapie dobrze laczone powierzchnie) dlatego uzywam Kropelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemo - uwaga dotyczy ciebie, miło byłoby gdybyś to sprawdził,

podnieś trochę w górę wąż w wlocie czy wylocie i zobacz czy nie ma  

wody/wilgoci w szczelinie między szybkozłączkowej-wężowej

Trudno jest więc znaleźć węże, które będą miały jednocześnie

gładką powierzchnię i sztywność (czyli silikonowe np. Eheim odpadają)

Do sang-a ciężko znaleźć doby wąż to prawda. Ja mam 12,5/17,5 czyli minimalnie szersze taż że wchodzą w szybkozłączkę bardzo ciężko ale moge sobie węże ruszać we wszystkie strony i nic nie pocieknie. Przez pierwszy tydzień macałem palcem szybkozłączki czy nie są przypadkiem wilgotne czy mokre ale jest ok, tylko teraz problem i to duży jest wyciągnąć wąż z tej szybkozłączki, mysze go przycinać przy tym niebieskim plastiku, przeciąć w środku lutownicą i dopiero udaje się go szczypcami wyciągnąć, na szczeście jeszcze nie przekroiłem w ten sposób oringu :).

Testowałem na wężach eheima w tych sangach to mi od razu zaczeło cieknąć a wąż wyłaził ze szybkozłączki bez żadnych oporów więc takie połączenie było niepewne. Zamówiłem 2m igielitowego od popixsa to już była totalna porażka, nie dość że wąż twardy to jeszcze w ogóle nie trzymał się w szybkozłączce.

Jeśli jeszcze raz miałbym wybierać to pozostałbym przy tych sangach bo jednach są bezpieczne na 100% chociaż przy takim wężu to jusz nie jest szybkozłączne tylko stałozłączne. Szkoda że te małe bloczki na gpu i nb nie mają szybkozłączek sang-a na waż 12/17.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko teraz problem i to duży jest wyciągnąć wąż z tej szybkozłączki, mysze go przycinać przy tym niebieskim plastiku, przeciąć w środku lutownicą i dopiero udaje się go szczypcami wyciągnąć

no tylko w tym wypadku złączka traci swoją główną właściwość czyli nie jest już szybkozłaczką bo musisz się natrudzic aby wąż wyciągnąć to wolę już złączki choinkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz zmieniam orbitala na Nukleona , kupiony zresztą od kolegi UN_IX , dokładam jeszcze bloczek od mate na gpu (r97p) - wszystko jest na szybkozłączkach 10/12.Czy średnica jest za mała? Jak to będzie wyglądało w praktyce-sprawdze,może ktoś z was miał porównanie?

Jeszcze jedno-macie praktyke z potworkiem-aquaszut po-001 2000l/h?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi