MORSZCZACHA Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Mam taki problem ,że nie mogę wgrać biosu do w/w płyty.Bios nowy to wer.kv713 .Obecnie mam bios z dn.08.05.2003 ,a jeśli dobrze patrzę to ten nowy jest 05.11.03 strona http://www.abit.com.tw/page/en/download/do...T_TYPE=Socket+A :!: Wgrywałem już wiele biosów ale to co przechodzę z tą płytą to koszmar,bios się niby wgrywa ale po restarcie jest ciągle stary.Nie wiem co robić. :?: Kiedyś pisałem że ABIT KV7 jest dobrą płytą i zmieniłbym SOLTEKA KT600 na ABITA- cofam to. POWODY SOLTEK KT600 - - małe napięcie na Vcore=1,85V - brak karty lan - brak podzielnika 6 [AGP=80mhz PCI=40MHZ] + + B/u FSB 11.5x200=2300MHZ przy 1,85V + stabilność ABIT KV7 + + wysokie Vcore 2.300V + podzielnik 6 [ nie działa bo powyżej fsb200 rośnie AGP>80 i PCI >40 MOŻE POMOŻE NOWY BIOS + karta lan UWAGA MINUSY ABITA - procek mimo prób z napięciem ,nawet 2.2V nie chce pracować 11.5x200FSB [max stabilne to 11x200 przy 1.900V na SOLTEKU wystarczyło 1.825V] gdzie ta ZAJE... :!: podkręcalność. - problemy ze stabilnością [na WC coś koło procka nie wiem co monitoruje temperaturę o nazwie SYS TEMP - Na solteku procek szedł 12x200 ale napięcie 1.85V było trochę za niskie więc były restarty , przy ABICIE Vcore 1.850 jest zamałe do stabilnej pracy nawet 10.5x200 [aby pominąć kwestię złego styku chłodzenia na procku powiem że też sprawdzałem a max.temp to 51*C ] :idea: 1. Mam nadzieję że wymiana biosu poprawi problem z podzielnikiem dla AGP i PCI, bo mimo że jest, to nie działa! 2.Pomóżcie wgrać ten cholerny bios[może źle przekształcam ściągnięty plik w plik binarny tak jest w instrukcji?] 3.SOLTEK WRÓĆ W podpisie SOLTEK KT600 11.5x200=2300Mhz przy 1.825v @ABIT KV7 11x203=2233 przy 1.900V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ciąg dalszy minusów ABITA: Właśnie z poziomu DOS robiłem GHOSTA i szok. 3Gb danych ABIT przetwarza 10min z prędkością 280-300MB/min ,gdzie SOLTEK ponizej 5min bo z prędkością 600-700mb/min. Co do tej temperatury SYS TEMP =80*C to w biosie nazywa się ona PWM temp.[wzrasta wraz z napięciem na procku a powiem że przy vcore1.825v i 11,5x200 to SOLTEK i chyba to jest ten problem. Jestem coraz bardziej Wk-r.. :!: :!: :!: :!: tym śmieciem ,jak nowy bios nie pozwoli na więcej to........ Apropos wydajności to 2001 - 17500pt i 2003 -5900pt aż się wierzyć nie chce że jest to tak reklamowany produkt :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ciąg dalszy minusów ABITA: Właśnie z poziomu DOS robiłem GHOSTA i szok. 3Gb danych ABIT przetwarza 10min z prędkością 280-300MB/min ,gdzie SOLTEK ponizej 5min bo z prędkością 600-700mb/min. Co do tej temperatury SYS TEMP =80*C to w biosie nazywa się ona PWM temp.[wzrasta wraz z napięciem na procku a powiem że przy vcore1.825v i 11,5x200 to SOLTEK i chyba to jest ten problem. Jestem coraz bardziej Wk-r.. :!: :!: :!: :!: tym śmieciem ,jak nowy bios nie pozwoli na więcej to........ Apropos wydajności to 2001 - 17500pt i 2003 -5900pt aż się wierzyć nie chce że jest to tak reklamowany produkt :?:[/quote Nie wszystko co reklamowane to dobre. Ja mialem przeboje z Abitem nf7s i powiedziałem sobie: NIGDY WIĘCEJ NIE KUPIE ABITA!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Może komuś ułatwi odpowiedź ten link http://www.abit.com.tw/page/en/download/guide.php#4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Czy ktoś ten plik[bios] ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/kv7/kv713.exe potrafi zamienić AWDFLASH-em ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/fae//a...awdflash824.exe na plik BINARNY . Robię to bez problemu ale może robię to nie tak: opis jest tu http://www.abit.com.tw/page/en/download/guide.php JA wpisuję aby utworzyć plik binarny: awdflash.exe KV713.bin i YES wgrywanie biosu z pliku binarnego: awdflash KV713.BIN /py /sn /cd /cp /cc /cks /R i enter po czym następuje wgranie biosu i restart.Co robię nie tak. :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 wprawdzie Ci nie pomoge z tym abitem bo nie mialem go jeszcze w lapkach,ale jesli nie pomoze jakis nowy biosik to wymien na Soltek'a i poszukamy Ci schematow do Vmoda i bedziesz sobie smigal na Vcore powyzej 2V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 moze masz uszkodzony plik z biosem ,albo walnietego flasha tez kiedys mialem problem z biosem z neta i okazal sie niesprawny masz bios 11 to sproboj najpierw wgrac 12 a pozniej 13(jakas nowiutka jest) co do o/c to Abit ma bardzo duzo opcji w biosie wiec wez instrukcje i przeanalizuj Soltek nie ma takich opcji i dlatego jest latwiejszy w obsludze juz wiele razy okazalo sie ze Abit jest najlepszy do o/c tylko trzeba go dobrze poustawiac (czasami Epox okazal sie lepszy bez dodatkowej zabawy - ale coz...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 5 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2003 To właśnie zrobiłem , co okazało się niemożliwe.Jestem po wgraniu biosu ,tak jak podejrzewałem robiłem błąd przy kompresji pliku binarnego.Niezłe są jaja aby ściągnięty plik zamienić na binarny.Co do ABITA ,będę próbował kręcił dalej ,narazie jest tyle ile na dole.......zobaczymy co dalej. Co do podzielnika niby działa ,ale nie wiem dlaczego przy FSB208 ,Sisof/Sandra pokazuje AGP 82MHZ i PCI 42MHZ. :!: Nie wiem też dlaczego procek na ABICIE potrzebuje większego napięcia Vcore ,by pracował na tych samych ustawieniach co SOLTEK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MORSZCZACHA Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 Własnie moje testy dobiegły końca,wynik na dole. PODSUMOWANIE 1.Dopiero wgranie biosu rozwiązało pewne problemy w/w . 2.Procesor poszedł na 2500Mhz ,ale stabilne przy Vcore 2,075 jest 2426Mhz.Zapytacie się dlaczego nie podkręcałem dalej skoro max napięcie na Vcore 2,300V. ODPOWIEDŹ bo przy 2426Mhz i v=2,075V procesor osiągnął UWAGA 132W.A jak zaznaczyłem na początku artykułu miałem problem z temp.PWM która mimo wiejącego w to miejsce wiatraka przy 2500Mhz dochodziła już do 90*C .teraz jest ok 70-75*C. 3.Mój zasilacz Q-tec 450W nie podołał zadaniu , i gdy BARTON osiągał 110-115W już się wyłączał ALE NIE SPALIŁ. 4.Co do samej wydajności 3D małe rozczarowane [ niewiele wniosła wymiana płyty, pojawił się natomiast problem z odbiorem tych WATÓW na procku co spowodowało oczywiście szybsze kręcenie wiatraków na chłodnicy i oczywiście więcej chałasu] Całe szczęście iż cała operacja nie kosztowała mnie więcej niż 50zł , bo bym wył do księżyca. :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2003 co do sisoft sandry to klamie ,mnoznik 1/6 musi byc co do zasilania to rzeczywiscie troche dziwne ,moze trafil ci sie jakis egzemplarz nieteges albo wymuszasz na procku jakis wyzszy tryb pracy - np. na moim KT7 byly jakies opcje do sily sygnalu i jakis opoznien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...