wampir Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Postanowilem zmierzyc miernikiem sowj sprzet i zalatwilem sobie miernik na ktorym pisze TOP CRAFT , nie znam sie na firmach wiec nie bede komentowal ale nie o to chodzi. Mianowicie spradzilem u kumpla ktory ma feela "ciezkiego" 300W athlona 10,5x100 ,ECS k7s5a, gf2ti , 256 ddr , cd , tuner tv, maxtorka 40 i sieciowke, napiecia i pokazal nastepujace wartosci ( podczas ogladania telewizji czyli komp niby obciazony) +12V=+13,78 +5V = +5,53 czy to zasilacz jest taki cinki czy moj miernik szwankuje ??? dodam ze pomiar napiecia w baterii plaskiej 4,5 V miernik pokazal 5,33 V A moze cos zle na nim ustawilem , jest jakis dziwny przelacznik pnp i npn moze od tego cos zalezy ?? Czekam na opinie i rady , dodam ze miernik mialem 1 x w rekach i poslugiawlem sie intuicyjnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 hm po 1 nie wiem czy tuner az tak obciaza kompa , przelacznik pnp , npn sluzy do okreslenia rodzaju tranzystora ktory badasz wiec nie ma znaczenia , a ustwione musisz to miec na V (volty ) najlepiej zakres do 20 V , no i dobrze wsadzone kable w mierniku (jesli masz wiecej niz 2 wejscia do miernika ) proponuje obciazyc kompa prime95 zdajsie sie to nazywalo i wtedy mierzyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 1. Czy miałeś ustawione na pomiar napięcia prądu stałego (DC) czy zmiennego (AC)? Powinno byc to pierwsze 2. Zmień baterię w mierniku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Ale czy mozliwe zeby byla az taka rozbieznosc ??? Dlaczego pokazalo taki trik z ta bateria ( 4,5 a pokazal 5,33)??? moze on dodaje te 0,6 ?? Update xp 2000 (0,13) , 256ddr400 , gf4mx440 , cdrw , barac 40 gb codegen 300W miernika podczas gry w ut pokazal 5=4,99 12=12,64 Czyli chyba miernik jest dobry ??? PS prosze mnie nie posadzac o zadna propagande zachwalajaca codegeny :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 Jest to miernik z tych za 20zł i nadaje się co najwyżej do sprawdzania stanów logicznych, ewentualnie czy coś przewodzi czy nie. Jest tak dokładny, jak pomiar odległości "na oko" więc odczyty z MOBO będą już chyba bardziej miarodajne. Sprawdzałem takim badziewiem napięcie w gniazdku swego czasu i według pomiarów (nawet 380V chwilami) nie powinienem mieć już działającego sprzętu elektronicznego w domu. I uprzedzam pytanie, mierzyłem na zakresie dotyczącym napięć zmiennych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 No to ja juz zglupialem Mierzylem sobie wlasnie i na Xp1466@7,5x200 1,65V prime lecie juz 0,5h a ja dokonuje pomiaru miernik +12V=11,55 +5V= 5,43 speedfan +12V=12,45 +5V=5,03 Co robic ??? Zmieniac ta zasilke czy nie ??? Niby idzie juz do mnie fsp 300Bt ale az sie boje podlaczac :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 kup poorzadny miernik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2003 sprawdz na nowej baterii 9v ,powinno byc okolo 9.6v ja mam miernik za 30pln i dobrze mierzy zakres powinien byc DCV na wartosc 20 co do twoich napiec to masz plyte co bierze dla proca z 12v ,wiec mozesz miec takie napiecia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Ja tysz się bałem swojej zasiłki (feela) dopóki nie sprawdziłem miernikiem. MBM odczytuje 12v min 11,21v, a w rzeczywistości nie schodzi poniżej 11,55v nawet po torturkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 4 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2003 Tak jaj juz poprzedicy pisali zmien baterie jak jet slaba to miernik przeklamuje (u mnie akurat na plus) A co do niedokladnosci miernikow za 20 zl to sie nie zgadzam ja wlasie mam taki i pokazuje napiecia idealnie (np bateria od biosu jest idealnie 3v itd a w gniazdku mam 227 v jak ktos by byl ciekawy :P) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...