Skocz do zawartości
dexter_oa

24V i obroty wiatraka?

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm...

Jak masz skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 24V (nie z laczenia kabelkow) to niema problemu ale jak z laczenia kabelkow to juz nie wiem. Obroty sa zloczane dzieki zwarciu-rozwarciu z masa, jezeli zastapisz to napieciem to nie wiem jak sie zachowa czujnik. Jak bym nie ryzykowal czegos takiego. Mozesz to jeszcze zrobic na tranzystorze npn/pnp (nie pamietam jaki jest otwierany ujemnym napiecie niech sie elektronik wypowie - Dexter ;) )

Do tego musial bys podlaczyc tylko kabelek z masa i juz masz liczenie obrotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiatrak bedzie sie zbyt szybko krecil ,a na 24v moze tak byc to obroty przestana byc pokazywane ,bo uklad je zliczajacy przestanie reagowac

Raczej do tych 10000 to wentyl nie dojdzie a napewno beda zliczane bo byly kiedys wentyle 8000 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi ci o papsta 24V?? mam wersje 172mm i tez nad tym dumalem - zastanawia mnie jak to jest zrealizowane - niestety nikt m ostatnio nie odpowiedzial wiec sie podlaczam :) /wiesz ze do monitoringu musisz podciagnac 5V??/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiatrak bedzie sie zbyt szybko krecil ,a na 24v moze tak byc to obroty przestana byc pokazywane ,bo uklad je zliczajacy przestanie reagowac

Raczej do tych 10000 to wentyl nie dojdzie a napewno beda zliczane bo byly kiedys wentyle 8000 :D
ale mi chodzi o uklad wiatraka a nie plyty

taki wiatrak po przekroczeniu pewnych obrotow nie bedzie juz dawal sygnalu na czujnik

mialem tak z orbem ,max rozkrecilem do 6300obr ,ale juz wiecej pokazywal 0 badz falowanie 0 - 2560 (min mojej plyty)

najciekawsze ze nie podlaczalem wyzszego napiecia zeby go rozkrecic wiecej - nie pytajcie jak to zrobilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...