Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

temat był wałkowany 10x

Niestety po wcześniejszych postach dużo się nie dowiedziałem, więc byłem zmuszony napisac nowy temat, mam nadzieje ze nikogo tym nie zdenerwowałem :oops: :roll:

Do rzeczy.

Potrzebuje bardzo dobry cooler.

Do O/C Cena i decybele nie grają roli. Chodzi o wzorowe chłodzenie i jak najniższe temperatury, no i też o to zeby można było go kupić w Polsce.

Co polecacie?

WC nie wchodzi w gre.

jeszcze raz sorry za ten temat i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turbina do chlodzenia serwerooff, ale raczejk nie stac cie na to, podbnie jak zapewne wiekszosc osoob z forum :P

mozesh qpic v7+

a jak nie wc, to vapo chill, skoro cena nie gra roli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, w Polsce prawie nic nie można kupić, ale na pewno możesz sobie coś zamówić.

Jeżeli cena nie gra roli, to możesz sprowadzić sobie najnowszy model Arkua albo może nawet Swiftecha (lepszego nie ma)

Jak masz czas, to poczekaj na Volcano 9, albo kup za granicą przez inernet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turbina do chlodzenia serwerooff, ale raczejk nie stac cie na to, podbnie jak zapewne wiekszosc osoob z forum :P

mozesh qpic v7+

a jak nie wc, to vapo chill, skoro cena nie gra roli :)

Mowie raczej o cooleze a nie o obudowie.

zamiast tej turbiny mógłbym dać zwykłego coolera i kupić sobie klimatyzacje skierowaną na kompa (z kożyścia dlamnie) ale chodzi mi o wydajnego coolera dostępnego w Polsce

Swoją drogą te V7+ nie jest aż tak super wydajne...., ale biore go pod uwage.

Czekam na inne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, w Polsce prawie nic nie można kupić, ale na pewno możesz sobie coś zamówić. 

Jeżeli cena nie gra roli, to możesz sprowadzić sobie najnowszy model Arkua albo może nawet Swiftecha (lepszego nie ma)

Jak masz czas, to poczekaj na Volcano 9, albo kup za granicą przez inernet.

właśnie czasu dużo nie ma a jaki model tego arkua albo swiftecha?

i gdzie go kupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się tak, jak szukać? Dowolna strona hardwerowa, szukaj z linków od testerów.

Arkua 7228 wygląda tak:

Dołączona grafika

a Swiftech MCX462 tak:

Dołączona grafika

w idle ma 26 stopni, a w load 32, więc choć lepszego AC nie ma, to chyba tylko warto Arkue brać!

Jeżeli ktoś się obawia kupować w necie, to są pewne proste zasady:

1. Sprawdzić ile liczą za przesyłkę (najlepiej z Europy, bo zawsze tanio i blisko, ze stanów bywa różnie, ale drogo najczęściej)

2. Czeka się ze 2 tygodnie.

3. Płaci się kartą

i to wszystko. Sam zamawiałem pare rzeczy i wszystko przyszło. Sprowadzałem z Anglii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też spróbować u nas. Pójdź do jakiegoś sklepu czy na giełde i zapytaj czy można u nich zamówić, jeżeli nie, to można jeszcze napisać do 4Maxcool, oni sporwadzają bezpośrednio zza granicy, więc zapewne można u nich zamawiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 4max nie ma tego modelu.

A c osądzicie o tym Cool Masterze? HHC - 001

albo Volcano 7 + albo CAK II 38

Może któryś z tych?

Myśle powaznie o tym Cool Masterze + Copper Shim i pasta AS III

update: Co do Arkua to nie pisałem do nich.

Ale wole mieć szybciej jakis wentylator niz czekac 3 tyg zanim sprowadzą :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust nowy Thermaltake nie będzie kosztował mniej niż 40$, bo tyle kosztuje za granicą Volcano 7+, a wątpię żeby był tańszy niż jego słabszy poprzednik.

Co do wydajności to tak, zapewne będzie wydajniejszy, lub porównywalny do Arkua. Na Athlonie XP 2100 uzyskuje 36 stopni w full load. (oczywiście puszczony na max czyli 48 db)

Niestety jeszcze jest niedostępny, tak więc i u nas się nie pojawi za szybko :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary

bierz volcano 7+ -to najlepszy cooler na rynku

wszystkie inne a zwłaszcza te co mają automatyczną regulację obrotów są do niczego jak np. volcano7 i 9.( i tak zawsze będzie chodził Ci na max.-więc hałas bedzie nie do zniesienia)nie wiem czym się podniecają ale w volcano7+ sam sobie suwakiem ustawiasz obroty.sam miałem wczesniej i 2 coolermastery i jednego dragon orba(7000) i volcano 7+ jest the best. w low praktycznie niesłyszalny mam na procu -stres 48st. ,spoczynek 42st. na medium odpowienio 46/40,high 43/39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu się mylisz. Po dwakroć, jeżeli mam dodać.

Cooler mający automatyczną regulację prawie nigdy nie chodzi na max, i własnie w tym tkwi jego wada.

Volcano 9, ma aż 3 funkcje:

1. MAX OBROTÓW ZAWSZE!!!

2. Własne ustawienia (do do pojedyńczego rpm, a nie jeden z 3 speedów)

3. Automatyczne.

Dodatkowo zapomniałeś dodać, że Volcano 7+ jest najlepszy na POLSKIM rynku, bo niestety na światowym ma przed sobą paru rywali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem

kumpel ma volcano 7 i zawsze chodzi mu na max. nawet jak tego nie wymaga temp.proca(sensor jest dosc niefortunnie zlokalizowany tzn. za daloko od rdzenia)-ale to tak na marginesie.

co do volcano 9 zgoda-o regulacjach o których mówisz-ale przyznasz ze miedziany radiator w 7+ to jest coś

jesli chodzi o porównanie-mówiłem tylko i wyłącznie o rynku polskim

a poza tym czyż nie jest najwygodniej samemu ustawiac sobie obroty itp a nie byc zdanym na np.thermalighta z y.s techem któremu pod względem wydajnosci nic nie brakuje-to fakt -ale przyznasz ze odgłos ma jak kosiarka do trawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przyznam. Miedziany wentylator w Volcano 7+ to jest własnie COŚ.

Nie zamierzam się kłócic, ale moje poparcie leży w Aluminium.

No i nie zapominajmy o wadze. Ludzie nie zwracają uwagi, a to przecież ważny szczegół. Sam ciężar może ukruszyć procka...

No ale dosyć o tym. Owszem, mamy pod dostatkiem coolerów, które wydajność zawdzięczają przede wszystkim ogromnej mocy wentylatorowi. Niestety niektórym to przeszkadza, a innym mniej.

Dlatego cooler, gdzie sobie można dostosować obroty i wydajność wedle woli, a w dodatku oferuje chłodzenie z tzw: "górnej półki", zawsze będzie popularniejszy.

Przewaga Volcano 7+ nad Volcano 9 leży w jego uniwersalności. Zawsze może sie zdarzyć, że człowiek zmieni AMD na Intela albo odwrotnie, a Volcano pasuje na oba. Ciężkie pieniądze nie będą zmarnowane. Wszystko zostaje w rodzinie ... tfu.. w obudowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty Wofek czym chłodzisz tego procka? i ile masz stopni?

i czy cały czas maz go podkręconego?

Teraz pracuje na 1600, bo nie zauważam różnicy w wydajności ! :wink: - w 3d Marku tylko 300 pkt więcej !

Ja mam radiator z D5TB ( zeszlifowany spód ) i na tym Sunona PTS1-3 ( 19 zł i 27 db ) ! Jest zdecydowanie cichszy od oryginalnego i duuużo wydajniejszy ! 8)

PS Za 3 dni będę mieć Volcano 7 ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...