Skocz do zawartości
Buzzy

problem z vdimm mod... NF7..

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem vdimm moda na moim NF-7 i reguluje sobie plynnie napiecie na ram od 2.9 do 3.15V i nagle powyzej 3.15V nastepuje restart... Dzieje mis ie tak na moich KHX i na innych pamieciach np OCZ PE PC3200. Gdyby ktos moglby mi wyjasnic czy to wymiaka elektronika na plycie czy poprostu ramy bo juz sam nei wiem. Chcialbym dac vdimm 3.3V albo wiecej ale powyzej 3.15V mam juz tylko restarty.Calego moda zrobilem w/g instrukcji na http://www.motherboardfaqs.com/article.php?14.255 Pomocy!!!!! no....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem takiego zachowania jest fakt, ze wiekszego napiecia niz 3.15v nie mozesz przylozyc bez voltmod'u zasilacza (a konkretnie 3.3v "rail"). a to dlatego, ze maksymalny vdimm wynosi 0.15-0.20v ponizej tego co daje ci zasilacz na wyjsciu 3.3v.

zatem dopoki nie zmodyfikujesz zasilacza, 3.15v bedzie maksymalnym vdimm jakie uzyskasz :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powodem takiego zachowania jest fakt, ze wiekszego napiecia niz 3.15v nie mozesz przylozyc bez voltmod'u zasilacza (a konkretnie 3.3v "rail"). a to dlatego, ze maksymalny vdimm wynosi 0.15-0.20v ponizej tego co daje ci zasilacz na wyjsciu 3.3v. 

zatem dopoki nie zmodyfikujesz zasilacza, 3.15v bedzie maksymalnym vdimm jakie uzyskasz :-(

Wielkie THX normalnie zasilka Megabajt i na 3.3V mam 3.20 i najprawdopodobniej dlatego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezupełnie ...

Przy linii 3,3V można ustawić 3,22V na ramy, ale i tak spda do 3,10V pod obciążeniem (sprawdzone na 3 NF-7 S 2.0)

Ja miałem max 3,35V na pamiątkach - ale > 3,25 nic im się nie poprawiało - wręcz było gorzej.

Na 3.3V miałem 3,60V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niezupełnie ...

Przy linii 3,3V można ustawić 3,22V na ramy, ale i tak spda do 3,10V pod obciążeniem (sprawdzone na 3 NF-7 S 2.0)

Ja miałem max 3,35V na pamiątkach - ale > 3,25 nic im się nie poprawiało - wręcz było gorzej.

Na 3.3V miałem 3,60V :D

Jezeli miales 3.6v na wyjsciu 3.3v, zatem nie dziwne, ze mogles ustawic vdimm na 3.35v. co mialem na mysli jest fakt, ze stabilne vdimm to 0.10-0.20v ponizej tego, co masz na 3.3v pod obciazeniem... jezeli napiecie na "3.3v" spada do 3.2v zatem wiecej niz 3.1v pamiec nie dostanie. osobiscie uwazam, ze vdimm wyzsze niz 3.2-3.3v nie ma sensu, a powoduje jedynie znaczne przegrzewanie sie pamieci. to wlasnie pewnie bylo przyczyna gorszego zachowania, o ktorym wspomniales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...