RS Opublikowano 22 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2002 witam, Moglby mi ktos powiedziec czy przy magistrali 124 mhz na plycie k7s5a ze zmienionym biosem na nieoficialny dzielnik wynosi 4 ? Czesc osob twierdzi, ze dzieki temu biosowi jest dzielnik 4 a inni ze 3. Kto ma racje :) Mogli byscie mi podac nazwe, badź linka do programu ktory pokazuje jaka jest wardosc mhz na pci? po jakim czasie dysk moglbny ulec uszkodzeniu przy 41 mhz ? czy zdonzyl bym uruchomic windowsa i to sprawdzic programmikiem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 A więc tak.Był już spór o to i twierdziłem że dzielnik zmieni siędopiero przy 133, co jest logiczne ale skoro koleś ma tego ecs i twierdzi że zmieni się przy 124 to nie chę siękłócić. A co do dysku to przecież pisałem że może, ale nie musi paść. Niektóre dyski nie lubią wysokich taktowań pci , jak np. Barracudy, a inne nawet 45 wytrzymują. I mnie nawet przy 41,5 nie było problemów ale nie mogę zagwarantować że po jakimś czasie dysk nie odmówi posłuszeństwa. Jeden koleśz forum sprawdzał to i na jednym dysku już przy pci=40 system w ogóle nie chciał się ładować... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 Przy FBS=124 PCI=31 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 A więc tak.Był już spór o to i twierdziłem że dzielnik zmieni siędopiero przy 133, co jest logiczne ale skoro koleś ma tego ecs i twierdzi że zmieni się przy 124 to nie chę siękłócić. A co do dysku to przecież pisałem że może, ale nie musi paść. Niektóre dyski nie lubią wysokich taktowań pci , jak np. Barracudy, a inne nawet 45 wytrzymują. I mnie nawet przy 41,5 nie było problemów ale nie mogę zagwarantować że po jakimś czasie dysk nie odmówi posłuszeństwa. Jeden koleśz forum sprawdzał to i na jednym dysku już przy pci=40 system w ogóle nie chciał się ładować... Dla kazdego dysku magistrala PCI taktowana 39Mhz , zaczyna byc ryzykowna i wczesniej czy pozniej cos sie zjebie . Skoro twierdzisz ze sa dyski wytrzymala na magistrale 41 Mhz podaj dokladnie jaki?(i zeby rok dzialal na takiej magistrali ) , bo mimo ze dysk bedzie dzialal , to ryzyko ze powstana Bady jest ogromne , kolejna sprawa zywotnosc dysku . Wiec lepiej nie siej takich plotek ,bo innym beda padac dyski jak muchy . A BIV tez pojdzie na 41 MHz tylko podziala dwie godziny ;) i w najlepszym przypadku tylko partycje zwali . A jak chcecie sprawdzic czy dysk wytrzyma np 41MHz to sobie zapodajcie HD-tacha Read i Write test , ja wlasnie tak uczynilem :) i nie powiem odzyskiwanie 60 GB danych to przyjemnosc ;) . Arek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 A więc tak.Był już spór o to i twierdziłem że dzielnik zmieni siędopiero przy 133, co jest logiczne ale skoro koleś ma tego ecs i twierdzi że zmieni się przy 124 to nie chę siękłócić. A co do dysku to przecież pisałem że może, ale nie musi paść. Niektóre dyski nie lubią wysokich taktowań pci , jak np. Barracudy, a inne nawet 45 wytrzymują. I mnie nawet przy 41,5 nie było problemów ale nie mogę zagwarantować że po jakimś czasie dysk nie odmówi posłuszeństwa. Jeden koleśz forum sprawdzał to i na jednym dysku już przy pci=40 system w ogóle nie chciał się ładować... To ja to pisałem. A dokładniejsze informacje można znaleźć pod tym adresem: http://forum.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultim...?ubb=forum&f=37 , trzeba tylko trochę tam pogrzebać. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 23 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2002 witam, Moglby mi ktos powiedziec czy przy magistrali 124 mhz na plycie k7s5a ze zmienionym biosem na nieoficialny dzielnik wynosi 4 ? Czesc osob twierdzi, ze dzieki temu biosowi jest dzielnik 4 a inni ze 3. Kto ma racje :) Mogli byscie mi podac nazwe, badź linka do programu ktory pokazuje jaka jest wardosc mhz na pci? po jakim czasie dysk moglbny ulec uszkodzeniu przy 41 mhz ? czy zdonzyl bym uruchomic windowsa i to sprawdzic programmikiem ? Sprawdziłem przed 5 min. Przy FSB 124 - PCI = 31MHz. Na 100%. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...