Skocz do zawartości
kawalecs

Szukam płyty na sd/ddr pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

RE5PEKT

Coś mnie korci żeby zmienić płyte główną na taką coby obsługiwała ddrki i sdramki (np ECS k7s5, shuttle ak32a) bo teraz mam Abit KT7a RAID i 256 sdram i do tego Duron 1600@AthlonXP 2200+. Szukam płyty za około 150zł. A tak wogóle to opłaca mi się taka zamiana? ale chyba tak. moze sie wiecej podkreci. czekam na odpowiedzia

Pozdroowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oplaca sie - bo zadna nie obsluguje ich na raz - zreszta te plyty zwykle sa na starych lub malo wydajych chipach - ja mam msi kt266a combo - ja jestem zadowolony ale... - jezeli chodzi ci o to zeby kupic plyte z obsluga i tych i tych a potem zmienic pamieci - to nie rob tak tylko dozbieraj kaski i kup na raz... Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ASRock'a K7VT2 i płytka bardzo dobra ale nie do OC to jest jej jedyna wada, zresztą to nie tylko moja opinia. Co do ecs'a to odpada bo to syf. A shuttle jest tylko na DDR'y. Czyli moim zdaniem jeżeli chcesz mobo sdr/ddr to tylko ASRock K7VT2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co

Shuttle AK32a jest na SDramki i DDrki - pomyliłeś się pieklo :D

Czemu piszecie że ECS to syf(ja tesh tak myślałem do wczoraj) przecież ECS k7s5a pro jest calkiem wydajna. Na wielu forach każdy sie na nia skarzy ale inni pisza na to skuteczne rozwiazania ktore prawie zawsze pomagaja. A i ja chce na tej plycie troche podkrecic i mysle ze ecs powinien by doobrym wybore. przeciez jest overclockers bios i drtut modzik zeby mienic napiecie i mnoznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co 

Shuttle AK32a jest na SDramki i DDrki - pomyliłeś się pieklo :D

Eeeee... no tak :roll:

Czemu piszecie że ECS to syf(ja tesh tak myślałem do wczoraj) przecież ECS k7s5a pro jest calkiem wydajna. Na wielu forach każdy sie na nia skarzy ale inni pisza na to skuteczne rozwiazania ktore prawie zawsze pomagaja. A i ja chce na tej plycie troche podkrecic i mysle ze ecs powinien by doobrym wybore. przeciez jest overclockers bios i drtut modzik zeby mienic napiecie i mnoznik.

Jaka by ta płyta nie była ja poprostu mam wstrent do ECS'a (uzasadniony) i tyle :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem to ecs jak i inne płyty podczas podkręcania mają problemy z zasilaniem, no ale ja mam markowy zasilacz CODEGEN 300W więc wszystko powinno byc git.(na tym zasiłku mam Abita podkręconego Athlona 4 HDD-2 samsungi +1 western digital+seagete a do tego wypalarka LG52/24/52 i czytnik masthista4x. do tego kumple wpadaj ze swoimi dyskami a zem mam raid to wszystko chula naraz no i jak wytłumaczycie to ze codegen to shit?? chociarz kumplowi sie jush 2 spalily. ale rozpisalem o mojej super zaisłce. Ale do żerczy: czy lepiej kupic Tegos ASRocka K7VT2 czy ECS K7s5A pro. ja osobiście wolałbym ecska bo lepszy do overclockingu. czekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosciu jezeli twierdzisz ze ecs jest lepszy do podkrecannia to juz lepiej kup sobie taka jak ja mam - MSI kt266A Combo - ale po pierwsze zadna z tych plyt nie ma raida... Po drugienie licz naprzyzwoite oc - po 3 polecam dozbierac bo ja kupujac ta plyte zrobilem gigantyczny blad bo zaraz potem ojciec mi zrobil prezent 3x256ddr 333 SPecTec i mam ddry i plyte ktora bardzo slabo z nich korzysta - i ma tylko 2 wejscia na ddr ... Ogolnie polecam dozbierac i kupic na raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wszyscy tak nawalaja na ecs ze sie nie da podkrecic-przeciez jest drutmod i mozna wgrac bios oc. ale może ja sie myle. Czy jak wgram ten bios to nie osiągne nic wiecej niz teraz-na sdramach ofkorz?? teraz mam duron1600@athlon1900. czyżby ten bios to tylko bujda?? u mnie na abicie to miodzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wszyscy tak nawalaja na ecs ze sie nie da podkrecic-przeciez jest drutmod i mozna wgrac bios oc. ale może ja sie myle. Czy jak wgram ten bios to nie osiągne nic wiecej niz teraz-na sdramach ofkorz?? teraz mam duron1600@athlon1900. czyżby ten bios to tylko bujda?? u mnie na abicie to miodzio

Wujek Dobra Rada ( porada #01 ) :D

Odrzuc wszelkie mysli nieczyste dotycace zakupu eCSa.

masz Abita na wypasie i smiem twierdzic, ze jest wydajniejszy na sdramach niz ecshit na ddrach ( to zalezy jeszcze w jakich apklikacjach ), ba jestem tego pewien,

Mialem obie plytki i wierz mi ta zamianka nie ma sensu.

ECS i oc to kosmiczne nieporozumienie. 8O

Wspomnisz jeszcze moje niebagatelnie slowa :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz Abita na wypasie i smiem twierdzic, ze jest wydajniejszy na sdramach niz ecshit na ddrach ( to zalezy jeszcze w jakich apklikacjach ), ba jestem tego pewien,

Dobrrze gada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.... wszystko OK !! Ale co do wydajnosci to bym sie nie zgodzil. SIS 735 mial bdb wydajnosc i chyba jednak polozylby tegoz abita na lopatki (moze z wielkim trudem) napewno tych zmian wydajnosciowych byc nie odczul ale tak czy siak bylby lepszy. Jednak nie pchalbym sie w ECSa w szczegolnosci K7S5A mialem ten shit pare dni i kazdy dzien to walka z grzejacymi sie komponentami. Na cheepobiosach owszem mozna troche podkrecic ale przy twojej obecnej plycie niestety ten ECS wysiadzie :/ A z drugiewj strony zmiana z SDR na Kt266 czy sis735 nie ma najmniejszego sensu przyrost wydajnosciowy bardzo nikly z mozliwosciami o/c roznie bywa na roznych mobos. Jesli juz sie przesiadasz to na cos na KT333 z dzielnikiem 1/5 wtedy mozesz bardziej poszalec. Reasumuja (bo sie troche rozgadalem) jesli masz zmieniac na ECSa czy Shuttle na Kt266 lepiej zostan przy swoim abitku

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepsza z proponowanych to Shuttle

Abit KT7A ma najwieksze mozliwosci o/c z wymienionych

Abit KT7A jest wydajniejszy od ECS K7S5A na sdram (na ddr juz nie)

nie zmieniaj tego Abita bo to spas plyta (mam KT7 to wiem :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki

No to zostaje przy swoim abicie do wakacji. Póxniej mam zamiar kupic kiegoś Abita(to by był jush mój 4abit i 7 mobo) tylko na ddrki i dokupić min512 ddr. a tak narazie to jest sens kupowac szybkie sdramy jak np kingston 150 albo ocz180 skoro moje noname idą jak narazie 150mhz(synchro z prockiem)fsb mogę ustawic do 180.

jak ktoś ma kt7a to mógłbym się dowiedziec jak na tym sie dzielniki zmienia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki

No to zostaje przy swoim abicie do wakacji. Póxniej mam zamiar kupic kiegoś Abita(to by był jush mój 4abit i 7 mobo) tylko na ddrki i dokupić min512 ddr. a tak narazie to jest sens kupowac szybkie sdramy jak np kingston 150 albo ocz180 skoro moje noname idą jak narazie 150mhz(synchro z prockiem)fsb mogę ustawic do 180.

jak ktoś ma kt7a to mógłbym się dowiedziec jak na tym sie dzielniki zmienia??

Jesli chodzi ci o dzielnik pci to wlacza sie automatycznie w zaleznosci od fsb u Ciebie max dzielnik to 1/4 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit KT7A ma PLL do fsb155 ,powyzej 155 te dodawanie 28MHz nie bedzie dzialac

i tu otrzymales odpowiedz ze nie warto zmieniac sdramow

wogole nie warto teraz inwestowac w sdram tylko kaske zbierac i przeskoczyc odrazu na ddr

na fsb155 masz mnoznik 1/4 wiec pci tylko 38.75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...