Skocz do zawartości
BLANTMEN

Nauka tańca

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś może jakiś serwis w którym można zapoznać się z podstawowymi krokami tanecznymi ? Chodzi mi o takie plansze gdzie pokazane są stopy i strzałki gdzie je potem postawić. A może ktoś posiada takie plasze ?? Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Za jakiś czas mam 100 dniówke, a kursy tańca zostały zawieszone (czyt. anulowane :cry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to huk :> ja tancze w Klubie Tanca Towarzyskiego :> w tym roku zajelismy 6 miejscie jako formacja na mistrzostwach polski i powiem Ci tyle :> ze to nie takie proste :> jak Ci sie zdaje. Taniec to nie same kroki :>

Poza tym jakie tance Cie interesuja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

szukaj w klubach tanecznych, moze maja jakies szybkie kursy przed karnawalem :?: :) soja droga tez kiedys tanczylem - i fatk to ni jest takie proste ze raz i jzu umiesz

ile tanczyles? ja juz 9 rok :> lece :> :> :>

w sumie blantmen, co ty chcesz tanczyc :> ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za 2 tygodnie na wesele jade i trzeba bedzie tanczyc ostro, a koordynacja to dopiro po paru glebszych sie ujawnia i mozena dawac, tylko jest problem - dowiedzialem sie ze bede koniecznie usial tanczyc z matka mojej dziewczyny a wódką nie zamierzam wtedy zalatywać - juz to widze :?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ahhh walc :> easy pc :> ale z nog sie nie nauczysz tanczyc walca :> a co do tanca dumnie nazwanego TANGO, to nie umiem go tanczyc, gdyz nasza formacja specjalizuje sie w LA - tancach Latynoamerykanskich w stylu : Samba, Rumba, Jive, Cha-Cha itd. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
ile tanczyles? ja juz 9 rok :> lece :> :> :>
  Cytat

przez 4 lata ... niestety przez te 4 lata nie moglem znalezc odpowiedniej partnerki (wiek i wzrost) jak wzrostem dobra to zastara - no i niepasowala do kategorii - wiec tanczylem dla ogolnej satysfakcji samego siebie z ropznymi partnerkami jednak po tym jak w ciagu miesiaca mialem ok 6 roznych partnerek zrezygnowalem i zakonczylem ta przygode (zajalem sie sportami walki judo i karate) ogolnie to bylo dawno - tak z 9 lat (o qrfa jak ten czas leci :( :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tańczyłem przez 4 lata w tym samym klubie co MeHow, lecz przeniosłem się do innego klubu. (Bardziej Pr0-tanecznego)

Gdzie przez 1 rok nauczyłem się 3 razy więcej niż przez te 4 lata spędzone w Spinie :/

Tango- taniec walki, takiej szorstkiej miłości. Taniec gdzie walczysz z kobietą a ona z tobą. Oczywiście facet na końcu zawsze wygrywa :D

Jeśli ma to być dobrze zatańczone tango to obowiązuje kilka zasad:

1. Ugięte nogi w kolanach (nie za bardzo, ale przez cały czas)

2. Ściśnięte uda, partnera jak i partnerki

3. Jest to taniec kontaktowy i nie ździw się jak partnerka włoży ci nogę między twoje ;]

4. Jest to taniec dynamiczny, bez "włóczenia" nóg po parkiecie.

5. Jego rozliczenie to 2 podstawowe takty: Slow i Quiq (Wolny i Szybki)

Podstaw tańca i rozbudowanego tematu uczyłem się 2 tygodnie na obozie tanecznym, gdzie zajęcia trwały 6-7 godzin dziennie :P

NIE jest on łatwy

Walc- występują 2 rodzje walca:

a) wiedeński -> wywodzi się jak sama nazwa wskazuje z Austrii, gdzie już od wiekó był tańcem powszechnie znanym.

Bazuje na kilku krokach.

- Obrót w prawo- niezmiernie łatwy, dla laika 30 min roboty

- Obrót w lewo- wyższa szkoła jazdy, praktycznie perfekcyjne opanowanie obrotu w lewo trwa nawet 2-3 lata ;]

Kroki są powtażane np. 8 razy obrót w prawo, krok zmienny i 6 razy obrót w lewo, krok zmienny itd. itd.

B) angielski -> wywodzi się z angli, od 1920 roku do dziś nie przerwanie mistrzami świata w tym tańcu są właśnie anglicy.

Taniec o niskim tempie i dynamice. Jest raczej lakoiczny i nieciekawy. Wymaga bardzo dużej pracy stóp.

Z tych 3 tańców najbardziej podoba mi się tango jest swoistym rodzajem sztuki ;]

Polecam

www.dancesport.com

www.taniec.pl

Pozdrawiam - LoleX*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodac nic ujac :> powiem tylko tak - po ok 12 obrotach Walca chce sie zygac :> a po 20 zaczyna sie pytac samego siebie, czy sie nie pilo aby wczesniej :>

Kamil :> wiedzialem, ze zawitasz predzej, czy pozniej do tego watku :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam tylko tyle :> i wybaczycie chyba lenistwo me, ze nie chce mi sie edytowac postu, ze tam gdzie tanczy Kamil jest naprawde PRO. Chetnie bym sie tam przeniosl (teraz za pozno), lecz z drugiej strony nie znalazlbym czasu na nauke. Tak wiec :> to co mowi Kamil vel Lolex w kwestii tanca jest swiete :> :> :> Ja tam jedynie moge sie poszczycic 6 miejscem na Mistrzostwach Polski formacji tanecznych :> :> :> :> :> :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja tam jedynie moge sie poszczycic 6 miejscem na Mistrzostwach Polski formacji tanecznych

To i tak bardzo dużo, a z tego co mówiłeś to mogło być więcej :D

Po za tym ja już nigdy nie osiągnę nic w formacji, a skłonił bym się do wypowiedzi, że teniec "formacyjny" jest trudniejszy od indywidualnego (parowego), ponieważ w formacji odpowiadasz nie tylko za siebie, ale również za innych :wink:

Cytat

to co mowi Kamil vel Lolex w kwestii tanca jest swiete

Hyh, dziękuje bardzo, ale napewno znalazły by się osoby na forum,, które znają sie jeszcze lepiej niż ja.

Cytat

powiem tylko tak - po ok 12 obrotach Walca chce sie zygac :> a po 20 zaczyna sie pytac samego siebie, czy sie nie pilo aby wczesniej :> 

Czasami to nawet przyjemne :D Czyjesz się pijany, a nic nie piłeś ;]

Dorzucę jeszcze stronkę o tańcu :P

dancesport.pl

Opis Walca Wiedeńskiego !!

A tylko jeszcze 1 ciekawostka :D

Wiecie, że w polsce jest 1 profesjonalny sklep taneczny (stroje, buty...) znajduje się we Wrocławiu, a przykładowo sukienka do standardu dla klasy A lub S może kosztować w granicak 4-10 tysięcy zł !! 8O

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz :> po raz kolejny potwierdzaja sie moje slowa "krew, pot i lzy" i nie chodzi mi tutaj o pierwszy stosunek analny mojej pani instruktor :> pozdrowienia dla tego bencfala :/

co do tanca w formacji :> to jak sie cos zesra :> np. mojej partnerce dwa razy na mistrzostwach polski - eliminacje i finaly wypadla noga z buta - ty Kamil widziales buty do tanca :lol: to wiesz, ze same palce nie moga wypasc :> a jej sie udalo :> :> :> no coz nie bylo zbyt smiesznie :>. Sama wyzej wymieniona mrs. instruktor, ktorej imienia i nazwiska nie przytocze stwierdzila, ze w swojej karierze widzi takie cos po raz pierwszy :P

greetings :> ide spac :> mialem dzisiaj 6 godzin treningu :> nogi bola jak stad do Gdyni :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

to ja sie qrde zaczne uczyc to do 100dniowki zdaze (1kl LO)

No jak znajdziesz dobrego instruktora/klub to spoooko :D

A jeszcze dodam, że taniec towarzyski bardzo przydaje się w późniejszym czasie ;]

A po za tym wiele wnosi do takiego tańca np. na dyskotekach :) (o dziwo, a jednak)

Po za tym jestcz czymś bardzo przyjemnym, choć wymaga czasu i poświęceń ( a co nie wymaga ?)

A tak dodam jako ciekawostkę, że są takie tańce gdzie wykonuje się ponad 200-300 kroków na minutę :] Dlatego nóżki bolą ;)

Cytat

mialem dzisiaj 6 godzin treningu :>

No no no, widze, że pani E.L. wzieła się do roboty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi