Skocz do zawartości
<SmILek>

zmiana zasilacza i rezultaty...O_o

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego kazdy mysli ze zasilanie do procka brane jest z 12V?

Mozliwe ze w nowoczesnych plytach pomaga sobie z 12V ale i tak wiekszosc idzie z 5V bo jedynym urzadzenie ktore moze zmienic natezenie przy jednoczesnej zmianie napiecia jest transformator ale on dziala na napiecie zmienne.

Czegos takiego niema na plycie wiec bierze sporo amper a z 12V tyle nie pociagnie.

Kolejny kandydat do nagrody "LOL tygodnia"???

Poczytaj sobie o zasilaczach impulsowych.

---

AT

I co mi to da??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze w nowoczesnych plytach pomaga sobie z 12V ale i tak wiekszosc idzie z 5V bo jedynym urzadzenie ktore moze zmienic natezenie przy jednoczesnej zmianie napiecia jest transformator ale on dziala na napiecie zmienne.

Czegos takiego niema na plycie wiec bierze sporo amper a z 12V tyle nie pociagnie.

w plytach SocketA od Abita KD7 wzwyz (wiekiem) ,a wlasciwie tych z gniazdem atx12v napiecie dla procka jest brane z 12v

na moja prosbe sprawdzal to berkut na 8rda3

na starszych plytach i bardzo starych napiecie jest brane z 5v ,a ze napiecie 5v jest bardzo obciazone (usb,pci ,pewnie mostki ,na Abicie KT7 nawet VIO -czyli ram,grafa) to skorzystanie z 12v (malo obciazone) bylo niezlym posunieciem

a do zmiany napiecia z 12v/5v na 1.5-2v zasilajace procesor dokonywane sa na tranzystorach

zasilacz nalezy dobierac pod plyte ,o ile do tych z zasilaniem proca 5v potrzebny zasilacz z mocnym 5v i mozna olac 12v

to do tych z atx12v trzeba juz zadbac o mocna linie 12v ,a 5v nie moze byc zbyt slaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w plytach SocketA od Abita KD7 wzwyz (wiekiem) ,a wlasciwie tych z gniazdem atx12v napiecie dla procka jest brane z 12v

na moja prosbe sprawdzal to berkut na 8rda3

na starszych plytach i bardzo starych napiecie jest brane z 5v ,a ze napiecie 5v jest bardzo obciazone (usb,pci ,pewnie mostki ,na Abicie KT7 nawet VIO -czyli ram,grafa) to skorzystanie z 12v (malo obciazone) bylo niezlym posunieciem

a do zmiany napiecia z 12v/5v na 1.5-2v zasilajace procesor dokonywane sa na tranzystorach

zasilacz nalezy dobierac pod plyte ,o ile do tych z zasilaniem proca 5v potrzebny zasilacz z mocnym 5v i mozna olac 12v

to do tych z atx12v trzeba juz zadbac o mocna linie 12v ,a 5v nie moze byc zbyt slaba

Powiedz mi tylko w jakis sposob zwiekszane jest natezenie pradu bo zasilacze maja tam gora 18A a procek nawet zasilany napieciem 2V bedzie brac 30A (przy mocy 60W). Tranzystor tylko zmniejsza napiecie a co z natezeniem?

Chyba trzeba bedzie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> mierniki i sprawdzic to organoleptycznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem elektronikiem ,ale dowiem sie jak zwieksza sie natezenie (pewnie cos analogicznie do tranformatora)

uklad tworza tranzystory ,kondensatory i dlawiki wiec moze to byc troche bardziej skomplikowane niz sie wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...