zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 No.. to już trzeci post z moimi wątpliwośćiami/pytaniami etc. po złożeniu WC:> Chodzi mi o to, że właśnie zauważyłem skaczący vcore na czujnikach na płycie.. cóż, wcześniej na AC i vcore 1.75 na moim bartku 2500xp+ tego nie widziałem.. teraz wyciskam z tego proca oczywiście więcej, ponad 20-25W więcej mi Sandra pokazuje.. czyli mam około 100W.. vc w biosie mojego solteka 75frn2 ustawiłem na 1.85 - czujnik po włączeniu kompa pokazuje 1.84.. a po jakimś czasie działania, odpalam jakikolwiek program do zczytywania danych z czujników i widzę vcore skaczący o 0.02 v albo nawet 0.04 ! czyli raz mam 1.80 a raz 1.84 .. cóż, wydaje mi się to dużą różnicą.. pytanie, nawala zasilacz bo po podkręceniu kompa nie wyrabia czy płyta lub czujnik na płycie? Zasilacz to jakiś z obudowy Modecom I-zone.. wg. strony komputronika to ATX250gtf (300W) hm, zaraz sprawdzę czy na "normalnych" ustawieniach procesora i vcore też są skoki.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 1. Nie wież czujnikom 2. Przy ostrym oc ten zasilacz moze nie wyrabiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 zasilacz ....lub plyta nie wyrabia z podawaniem takiej ilosci pradu ;-) zaraz cos wykontemplujemy ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 zasilacz ....lub plyta nie wyrabia z podawaniem takiej ilosci pradu ;-) zaraz cos wykontemplujemy ;-) fakt, śmiesznie wyszło, mała moja gafa.. ale to przez rozkojażenie i ciągle obecne u mnie podniecenie widokiem jakichś węży wystających z komputera.. :lol: Co do postu Ghaziego - jeśli nie czujnikom to czemu mam wierzyć? Inaczej, jak to sprawdzić? Cholera.. przydałoby się pożyczyć od kogoś jakiś markowy, porządny zasilacz i wtedy sprawdzić czy zachowuje się tak samo. hm.. tata ma jakiś miernik prosty.. da się go użyć do zmierzenia vcore ? :) może dotykając chipu nad prockiem odpowiedzialnego za napięcia? dokładnie tego z tego arta: http://www.oc-serwis.pl/?page=articles&id=6 tylko co mam tu dotknąć? :> tak żeby nic nie spalić? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 zytek, co mam odblokowanie mnożnika napięć? :) (Ten art z oc-seriws?) Mierzysz 5V i 12V z molexa a 3,3V z wtyczki ATX. Nie pamiętam dokładnie czym mierzyłem, ale możesz dotykać wszystkich po kolei któyś ci pokaże okolice 3V :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 chodzi mi o to, że ja chciałbym sprawdzić dokładność czujnika vcore, który pokazuje takie skoki napięcia.. napięcia z molexa sobie z ciekawości zmierzyłem - są OK. arta podałem dlatego, że tam jest pokazany układ odpowiedzialny za vcore i może coś na nim dotknąć, żeby zmierzyć czy faktycznie są takie skoki w napięciu. nie wiem, nie znam się, jestem software'owcem ;) tylko głośno myślę.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 jak nie wiesz co chcesz mierzyc, a masz mozliwosc -> podepnij jakas lepsza zasilke i sie dowiesz. domyslajac sie potencjalu tego zasilacza i biorac pod uwage ze na tej plycie ludzie lataja z prockami wysoko -> obstawiam zasiłkę, sprawdz jak +12 sie trzyma bedziemy wiedziec wiecej na ile tego procka poleciales? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 sprawdz jak +12 sie trzyma bedziemy wiedziec wiecej wsadziłem właśnie miernik w jeden z wystających kabli 11.55 na żółtym i 5.08 na czerwonym ;-) na ile tego procka poleciales? na AC 2100 MHz stabilne, 2200 też (ale wolałem niżej żeby mieć pewność stabilności) na WC zacząłem od 2400 (12x200), chodził dobrze na 2500 (ale wolę dopracować moje WC przed zabawą z taką czestotliwością) a teraz sobie dałem 11.5 x 213 bodajże.. 2449 MHz póki co bawię się tym bo WC mam odpiero od 48 godzin ;> proc to barton 2500+ z serii.. chyba AQXEA ale nie jestem pewien, nie zapamiętałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 wsadziłem właśnie miernik w jeden z wystających kabli 11.55 na żółtym i 5.08 na czerwonym To to zasilacz ma już dość, praktycznie +12 jest poniżej dolnego progu (a nawet, uwzględniając zawyżanie pomiaru na molexie, grubo poniżej). Odpuść mu porę MHz, bo ci zdechnie. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 wsadziłem właśnie miernik w jeden z wystających kabli 11.55 na żółtym i 5.08 na czerwonym To to zasilacz ma już dość, praktycznie +12 jest poniżej dolnego progu (a nawet, uwzględniając zawyżanie pomiaru na molexie, grubo poniżej). Odpuść mu porę MHz, bo ci zdechnie. No więc właśnie uruchomiłem kompa na ustawieniach standardowych tj. 11x166 MHz i vcore 1.65 vcore nadal skacze (1.632 - 1.648 odczyt z Soltek HW) na molexie napięcia bez zmian (no, może 12 jest teraz o 0.05 wyższe) Soltek HW pokazuje napięcie +12 zgodne z tym co odczytuję miernikiem.. 11.55, na -12 pokazuje 12.7 - 13.01. O ile dobrze pamiętam to zawsze miałem 11.5 tutaj zczytywane.. nawet bez podkręcania, od razu po tym jak złożyłem ten komputer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wiesz, pare kompów w tych obudowach złożyłem - i jakoś nie przypominam sobie żeby któryś zasilacz aż tak zaniżał +12V (poszedł by od razu do reklamacji). Jeśli jesteś pewny że twój miernik dobrze wskazuje, to (na wszelki wypadek) nie podkręcaj za ostro procka na tym zasilaczu. Może jest tylko źle wyregulowany, a może ... ale to już tylko zgadywanie. --- AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 Wiesz, pare kompów w tych obudowach złożyłem - i jakoś nie przypominam sobie żeby któryś zasilacz aż tak zaniżał +12V (poszedł by od razu do reklamacji). Jeśli jesteś pewny że twój miernik dobrze wskazuje, to (na wszelki wypadek) nie podkręcaj za ostro procka na tym zasilaczu. Może jest tylko źle wyregulowany, a może ... ale to już tylko zgadywanie. Jeśli się nie mylę to kumpel ma taki sam.. skoczę do niego z miernikiem ;-) On też pracuje w sklepie w którym tą obudowę kupowałem.. pogadam z nim czy mógłbym takie coś oddać na gwarancję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matilde Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Wcześniej miałem Solteka 75FRN2-L i napiecia +12 miałem 11,78V, teraz mam Epoxa 8RDA+ rev.2.1 i mam 12,28V. :P Napięcie mierzone miernikiem to 12,04V :P . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Wcześniej miałem Solteka 75FRN2-L i napiecia +12 miałem 11,78V, teraz mam Epoxa 8RDA+ rev.2.1 i mam 12,28V. :P Napięcie mierzone miernikiem to 12,04V :P . Soltek mial zasilanie proca z 12v ,a ten Epox z 5v wiec to normalne ze na Solteku bylo nizsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zytek Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 ble. wiecie co.. zostawiłem kompa na noc z ustawieniami 11x210x1.85v czyli 2,3 Ghz z groszami.. niby lajtowe ustawienia bo kompa odpalałem już na 2500MHz i pracowałem na nim chwilkę.. odpalilem Prime na noc (około 4 w nocy;>) obudziłem się o 12:30 i patrzę - komp zrebootowany. No i po tym się u mnie problemiki zaczęły.. dzisiaj się WinXP coś nie chciał ładować, szedł w trybie awaryjnym albo na niepodkręconym procku. Linux ładuje się bez problemu ale jak mu na ustawieniach 11x200 odpaliłem dwa razy cpuburn to po chwiłi zaliczyłem reboot - teraz na nieprzetaktowanym procku dwa cpuburn chodzą już prawie godzinę i pochodzą dłużej zapewne.. .. cholera. zasilacz daje znaki, że już ma dosyć? trochę się przez nockę zmęczył i teraz stwarza problemy? chyba tak dłużej nie pociągnie.. wcześniej Windows ładował się na dużo wyższych ustawieniach niż 2200 Mhz, teraz na 2200 Mhz zaliczam rebooty/bluescreeny po któtkich odstępach czasu :( Shit. Spróbuję dać zasiłkę na gwarancję. (ktoś wie czy muszę dać całą obudowę czy sam zasilacz?). update: z tej stronki http://www.jscustompcs.com/power_supply/ wyszlo mi po dodaniu mojego sprzętu (barton, gffx, dysk, cdrom) że potrzebuję 307W.. z jednej strony są to dane maksymalnego obciążenia wszystkich podrzespołów (czyli mogę odjąć troche W) ale przecież wybrałem bartona niepodkręconego czyli 69W podczas gdy Sandra mi pokazuje na podkręconym pobór rzędu 96-99 W.. oj chyba trzeba kupić coś mocnego.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...