Skocz do zawartości
nori_76

stary dobry ASUS P2B

Rekomendowane odpowiedzi

witam

szukam pomocy...

zakupilem plyte asus P2B v1006 a do tego PIII450. Złożyłem i cisza...

wczesniej płyt apracowała z PII350, z moim PIII nie wykazuje oznak życia. Kiedy wkladam w nią mojego starego PII233 wszystko jest ok, a nawet PII233 kreci sie na 350MHz.

Ma ktoś pomysł co zrobić? Czy coś w ogóle da się zrobić? Może to kwestia jakiejś zworki, ustawień w biosie?

Aha... wgrałem biosa v1012 ale nie pomogło.

Objawy te same,powłączeniu przycisku power slychac tylko lekki szum w obudowie zasilacza natomiast plyta ani dysk nie startuja.

mam nadzieje ze ktos moze mi pomoc...?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ten sam problem płyta ASUS P2B i PIII 500 - nie mogłem zmusić do działania. Wina leży po obu stronach. Dla PIII ASUS miał dedykowaną płytę P3B, według specyfikacji powinien PIII pójść ale... wcześniejsze wersje działały, a te które u nas można spotkać to nie działają. Wina leży dokładnie po stronie chipsetu BX - PIII nie chciał działać ani na ASUSie ani na EPOXie obie płyty na BX, sprawdziłem na jakimś PCChipsie na chipsecie VIA - procek działa bez zarzutu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Dla PIII ASUS miał dedykowaną płytę P3B, według specyfikacji powinien PIII pójść ale... wcześniejsze wersje działały, a te które u nas można spotkać to nie działają. Wina leży dokładnie po stronie chipsetu BX - PIII nie chciał działać ani na ASUSie ...

nie no LOL roku :lol:

to powiedz mi dlaczego moj P2B rev 1.02 (chyba najstarszy rev. jaki mozna bylo dostac oficjalnie) sobie smigal bez problemu i z PIII450 i z PIII550 - oba na redzeniu Katmai (BIOS 1008) a co wiecej zaprzeczajac oficjalnym informacjom ze strony producenta dzialaja na tym zabytku procki z rdzeniem Coppermine Celeron 800, Celeron 1000 i PIII 800EB na dodatek na swojej standardowej magistrali czyli 133MHz (BIOS 1012 i trzeba wymusic Vcore >1.8V)

PS ze tak zapytam z ciekawosc wiesz chociaz na jakim chipsecie byl P3B bo piszesz ze BX dla PIII sie nie nadaje ale dodajesz ze P3B jest dedykowany dla PIII :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marios, ewidentnie extra LOL roku dla Ciebie :lol: :lol: :lol:

Miałem tę płytę i do tego przez przelotkę do Slot 1 wsadzonego PIII 600E Coopermine podkręconego bez zająknięcia do 800EB (FSB133). Kto Ci takich bzdur naopowiadał. I jak tu forum ma trzymać poziom? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...