Skocz do zawartości
andycole

.::Sapphire radeon 9100 - artefakty :( ::.

Rekomendowane odpowiedzi

mam radeona 9100 64 ddr 250/230 no i oczywiscie chce go krecici... wiec jak dochodze do 260/240 w 3dmarku wywala mi masakryczne artefakty, bardzo duze :? a poza tym patrzac na FPS'y wydajnosc nie jest o wiele lepsza (no ale to w koncu tylko 10 mhz :?: )... Problem tkwi chyba w chlodzeniu, bo karta ta ma tylko radiator na spodzie i na tym radiatorze wentylek... na reszcie kosci pamieci nie ma radiatorow.... co radzicie?? dokupienie zestawu 8 radiatorkow miedzianych za 42 zl i wklejenie czy cos innego??

Bo nie ulega chyba watpliwosci ze te artefakty sa spowodowane za duzym grzaniem sie radeona??

Aha, czy jak w trakcie benchamrka 3dmarka wywala mi sie artefakty to mam go od razu wylaczyc, czy moge spokojnie dojechac do konca i zobaczyc jaki mma wynik?? Nie spali sie?? :)

DZIEKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz stery ??... na ktorys sterach mialem podobnie - artefakty od 250mhz w gore, a normalnie pamiatki mi chodza 270. Moze masz jakas kiepska slabokrecaca sie karte. Pozatym na 9100 standardowo pamieci nie sa chlodzone niczym, wiec to raczej nie wina chlodzenie - bo go nie ma <wink>

A co do artefaktow, to ja przejechalem 3dmarka z pamiatkami 300mhz i zyja... wiec mozna chyba sobie glowy nie zawracac jak sa dosyć małe.

A i imho nie oplaca sie kupowac tych radiatorków na 42zl w twojim wypadku - wydasz 40zl, a bedziesz mial tylko kilka/kilknascie mhz wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te radiatory są strasznie malutkie bo je miałem .NIe opłaca sie lepiej kupić jakiś cooler pod athlona lub p4 i go pociąć i przklejić na pamieci i sprawdz jak bydzie leciał 3 d marka czy pamieci sa goroce .A tak apropo to co masz za zasilacz bo pewno to on nie wyrabia z napieciem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien te caty !

ja do swojego mam 3.2 i jestem zadowolony (wynik w podpisie) - co ci moge polecic to nie lec z catami wyzej jak 3.6 bo to raczej nie wychodzi dobrze w parze z ta karta ...

aha dzieki.... rozumiem ze z catami 3.2 bedzie sie lepiej krecila?? :)

a poza tym moze zmienic napiecie AGP w Biosie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szajsungi 4ns to nie calkiem standard - ja mam 3.5ns etrontech :D

co nie zmienia faktu ze dziwne ze sie te szajsungi nie kreca ... no chyba ze wina lezy po stronie krecacego :P;)

chyba 3,6? Sa 8500pro z 3,3 ale to rarytas :P ja mam hynixy 4ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam radka 9100 sapphire z pamięciami samsunga 4ns.

Kręce go spokojnie bez żadnego dodatkowego chłodzenia z 250/230 @ na 290/270. Jak dam wyżej rdzeń to karta się wyłącza (monitor gaśnie, ale komputer chodzi :D ) a jak dam wyżej pamięci to pojawiaja się artefakty. Moim marzeniem byłoby wycisnąć z niej 300/300 :P. Pewnie to niemożliwe jeśli powyżej 290/270 się sypie, ale chcę się upewnić. Dodam że po kręceniu i ostrym graniu, albo 3dmarku pamięci są troszeczke ciepłe (prawie niewtczuwalnie). Więc jaki dajecie wyrok? To kres jej możliwości? Myślałem żeby montowac radiatory, ale to chyba mija się z celem skoro pamięci się nie przegrzewają :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja opisze dokładnie mój problem:

Mam Radeona 9500pro (taktowanie 275/275). I grając w gry 3D i w 3DMarku2003 (np. skaczące trole) mam artefakty. Czesto w grach mało co wogule widać, flush'owanie (przełądowanie pamięci) naprawia wszystko.

Dodam, że na rdzeniu mam WC (jak był oryginalny coolered było to samo), a na połowie pamięci radiatory. Chciałem tą kartę podkręcić, ale trochę się boje, że bedzie wiecej artefaktów :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam radka 9100 sapphire z pamięciami samsunga 4ns.

Kręce go spokojnie bez żadnego dodatkowego chłodzenia z 250/230 @ na 290/270. Jak dam wyżej rdzeń to karta się wyłącza (monitor gaśnie, ale komputer chodzi :D ) a jak dam wyżej pamięci to pojawiaja się artefakty. Moim marzeniem byłoby wycisnąć z niej 300/300 :P. Pewnie to niemożliwe jeśli powyżej 290/270 się sypie, ale chcę się upewnić. Dodam że po kręceniu i ostrym graniu, albo 3dmarku pamięci są troszeczke ciepłe (prawie niewtczuwalnie). Więc jaki dajecie wyrok? To kres jej możliwości? Myślałem żeby montowac radiatory, ale to chyba mija się z celem skoro pamięci się nie przegrzewają :P

Poszukaj topicu o vmodzie 8500/9100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi