kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Zamierzam zbudować sobie WC (proszę się nie śmiać, nie do tego co mam w konfigu :lol: ) i mam dwa pytania :-) Skąd bierzecie pompki i jak one są zasilane? (np czy może być pompka od układu chłodniczego z Golfa? one chodzą chyba na 12V :-) ) a drugie to tak się zastanawiam czy układ chłodzący lodówki (a konkretnie parowniczka z tyłu) nadaje się do oddawania ciepła z WC? Wiem, że nie ma tego jak chłodzić nawiewem, ale tam gdzie ma być to WC jest baaaaardzo zimna piwnica do której można by pociągnąć przewody i tam wstawić parowniczkę :D Co myślicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 LOL ciekawe jaka "pompka" podniesie slup wody na taka wysokosc, ak te do kupienia podnosza na niecaly metr, zreszta poco taki procek chesz chlodzic woda ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 zreszta poco taki procek chesz chlodzic woda ? Czytaj uważnie, napisałem przecież, że "proszę się nie śmiać, nie do tego co mam w konfigu" :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a tak wogule jak niemasz zaduzo pieniedzy to zamiast robic prowizoryczne chldzoeniew woda, dzieki ktoremu mozesz sobie popsuc kompa ( chyba ze sie na tym znasz) zamiast wydawac forse na niepotrzebne rzeczy mozesz kupic jusz za 600 zeta plyte z prockiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a tak wogule jak niemasz zaduzo pieniedzy to zamiast robic prowizoryczne chldzoeniew woda, dzieki ktoremu mozesz sobie popsuc kompa ( chyba ze sie na tym znasz) zamiast wydawac forse na niepotrzebne rzeczy mozesz kupic jusz za 600 zeta plyte z prockiem RS: Czytaj co piszę! I nie lamuj mnie tutaj, ok? :) Wiem co robię, wiem mniej więcej jak to robić (a jak nie wiem to pytam :D ), proc na którego to ma być chłodzenie to Duron 1.2 mojego brata ciotecznego i potrzebne jest głównie po to żeby był bezgłośny - pompka poza pokojem), a pytam czy można wykorzystać to co już mam, jak nie to zrobi się z nowych części to i tak nie moja kasa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 napisales ze "zamierzam zbudowac SOBIE" wienc myslaelm ze na tego k6 chyba logiczne :?: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Hehe zaraz się wqrzę :lol: SOBIE znaczy na któryś z kompów nad którymi coś tam robię (a jest tego w domu dwa, u ojca w pracy też dwa i jeden u matki no i od niedawna brata). To co mam w konfigu to ten na którym zazwyczaj siedzę. Zresztą to wszystko odbiega od mojego pytania :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 LOL ciekawe jaka "pompka" podniesie slup wody na taka wysokosc, ak te do kupienia podnosza na niecaly metr, zreszta poco taki procek chesz chlodzic woda ?Pompke może użyć od C.O. one podnoszą wode bardzo wysoko. Czy to z tyłu od lodówki będzie miało większą wydajność niż chłodnica musisz sobie sam obliczyć, zobacz co ma większą powierzchnie oddawania ciepła. I co będzie stawiać mniejsze opory wodzie. Wydaje mi się że jednak chłodnica będzie lepsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Fakt, ale powierzchnia chłodnicy jest "skupiona" w kostce czy czymś podobnym, w każdym razie jest przystosowana do nawiewu, a tam ma ciepło ma być oddawane na zasadzie różnicy tempertur gdzie przyda się rozprowadzenie tych rurek w znacznej przestrzeni (lepiej nie wyjaśnie o co mi chodzi :? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Napewno to dużo daje że jest to rozłożyste, ale to chyba zrobione jest z jakiegoś słabo przewodzącego ciepło metalu i do tego często pomalowane co utrudnia "odpływ" ciepła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a jak jush si ebawisz w Mc Geivera i ebndziesz mial pompe od C.O to moze za wymiennik ciepla niech posluzy ci kaloryfer 8O :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a jak jush si ebawisz w Mc Geivera i ebndziesz mial pompe od C.O to moze za wymiennik ciepla niech posluzy ci kaloryfer 8O :D Jak się dorobię ośmioprocesorowej płyty na Xeonach to rozważę Twój pomysł :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 a jak jush si ebawisz w Mc Geivera i ebndziesz mial pompe od C.O to moze za wymiennik ciepla niech posluzy ci kaloryfer 8O :D Jak się dorobię ośmioprocesorowej płyty na Xeonach to rozważę Twój pomysł :lol: :lol: :lol: Tylko ten pomysł nie jest za dobry bo kaloryfer kumuluje ciepło i oddaje je powoli, a nie szybko jak chłodnica. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2002 Hehe kończę tą wymianę bo to zaraz będzie pasowało bardziej na oślą łączkę niż tu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Zamierzam zbudować sobie WC (proszę się nie śmiać, nie do tego co mam w konfigu :lol: ) i mam dwa pytania :-) Skąd bierzecie pompki i jak one są zasilane? (np czy może być pompka od układu chłodniczego z Golfa? one chodzą chyba na 12V :-) ) a drugie to tak się zastanawiam czy układ chłodzący lodówki (a konkretnie parowniczka z tyłu) nadaje się do oddawania ciepła z WC? Wiem, że nie ma tego jak chłodzić nawiewem, ale tam gdzie ma być to WC jest baaaaardzo zimna piwnica do której można by pociągnąć przewody i tam wstawić parowniczkę :D Co myślicie?PO wpierwsze pompki nie musi umieszcać gdzieś "daleko" od komputera bo wystarczy się zopatrzyć w jakąś "cichą " i po kłopocie. Z tego co wiem ta parownicka nadałaby się do odprowadzania ciepła (niekoniecznie musi być w zimnym miejscu).Bo z tego co piszesz najważniejszym efektem ma być cisza. Ewentualnie można kupić nagrzenicę ze złomu i puścić na niej wiatraki na 7v (albo nawet 6 czy 5 ) i też będzie cicho, a dośc wydajnie... A pompki to najlepiej akwariowe(niska cena) lub od co (wysoka cena i wysoka wydajnośc a przy tym cisza). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 26 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2002 Dziękuję za poważną odpowiedź :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...