Pawek Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 Na pewno na forum było to wiele razy, jednak strasznie cieżko jest się tutaj połapać (przynajmniej z perspektywy nowego usera). Do rzeczy. Wytłumaczcie mi prosze jasno, co to jest Dual DDR i co to właściwie daje. Ja co nie co wiem na ten temat, jednak same pobieżne dane - trudno mi to zebrać "do kupy". Chodzi mi o ogólne info dlatego nie umieściłem tego posta w konkretnym dziale o platformach pod AMD lub INTELA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2003 dual ddr to nic innego ja wlorzenie dwuch identycznych koszci w odpowiednie banki pamieci przez co podwaja sie przepustowosc ramu , np jezeli mamy pamieci 333mhz ( to ich przepustowosc wynosi 2,7 Gb , w single ddr , a jespi dolozymy druga kostke i zrobimy duala to przepustowosc wzrosnie do 5,4 Gb ) , , wazne , jezeli masz amd to dual mozesz sobie odpuscic , bo to jedynie marketngowy belkot , co innego jezeli masz intela , wtedy maszyna dostaje niezlego kopa , chyba wyjasnilem to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 dual ddr to nic innego ja wlorzenie dwuch identycznych koszci w odpowiednie banki pamieci przez co podwaja sie przepustowosc ramu , np jezeli mamy pamieci 333mhz ( to ich przepustowosc wynosi 2,7 Gb , w single ddr , a jespi dolozymy druga kostke i zrobimy duala to przepustowosc wzrosnie do 5,4 Gb ) , , wazne , jezeli masz amd to dual mozesz sobie odpuscic , bo to jedynie marketngowy belkot , co innego jezeli masz intela , wtedy maszyna dostaje niezlego kopa , chyba wyjasnilem to :) troszeczke pomotales ale jak sie z 3 razy przeczyta to wiadomo o co chodzi :) ;) ze swojej strony dodam tylko ze jesli chodzi o platforme AMD wzrost wydajnosci w dualu wynosi jakies 5-10% wiec praktycznie nic. No moze przy fsb 200+ jest w jakims stopniu odczuwalny ;) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 dual ddr to nic innego ja wlorzenie dwuch identycznych koszci w odpowiednie banki pamieci przez co podwaja sie przepustowosc ramu , np jezeli mamy pamieci 333mhz ( to ich przepustowosc wynosi 2,7 Gb , w single ddr , a jespi dolozymy druga kostke i zrobimy duala to przepustowosc wzrosnie do 5,4 Gb ) , , wazne , jezeli masz amd to dual mozesz sobie odpuscic , bo to jedynie marketngowy belkot , co innego jezeli masz intela , wtedy maszyna dostaje niezlego kopa , chyba wyjasnilem to :) troszeczke pomotales ale jak sie z 3 razy przeczyta to wiadomo o co chodzi :) ;) ze swojej strony dodam tylko ze jesli chodzi o platforme AMD wzrost wydajnosci w dualu wynosi jakies 5-10% wiec praktycznie nic. No moze przy fsb 200+ jest w jakims stopniu odczuwalny ;) pzdr Wiem ze zamotalem , ale ciezko jest wytlumaczyc ze majac jedna kosc np 512 na 333mzh to jej max przepustowosc wynosci 2,7 Gb , a najac 2 kosci po 256 tez na 333 mhz , wlozone w dualu ich przepustowosc sie podwaja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 dual ddr to nic innego ja wlorzenie dwuch identycznych koszci w odpowiednie banki pamieci przez co podwaja sie przepustowosc ramu , np jezeli mamy pamieci 333mhz ( to ich przepustowosc wynosi 2,7 Gb , w single ddr , a jespi dolozymy druga kostke i zrobimy duala to przepustowosc wzrosnie do 5,4 Gb ) , , wazne , jezeli masz amd to dual mozesz sobie odpuscic , bo to jedynie marketngowy belkot , co innego jezeli masz intela , wtedy maszyna dostaje niezlego kopa , chyba wyjasnilem to :) troszeczke pomotales ale jak sie z 3 razy przeczyta to wiadomo o co chodzi :) ;) ze swojej strony dodam tylko ze jesli chodzi o platforme AMD wzrost wydajnosci w dualu wynosi jakies 5-10% wiec praktycznie nic. No moze przy fsb 200+ jest w jakims stopniu odczuwalny ;) pzdr Wiem ze zamotalem , ale ciezko jest wytlumaczyc ze majac jedna kosc np 512 na 333mzh to jej max przepustowosc wynosci 2,7 Gb , a najac 2 kosci po 256 tez na 333 mhz , wlozone w dualu ich przepustowosc sie podwaja :) no i widzisz jak wszystko prosto krotko i zwiezle powiedziales :D :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawek Opublikowano 24 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2003 No to czemu wzrost wydajności wynosi w wypadku AMD zaledwie 5-10%, a nie 100% jak wynika z tego co piszecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 No to czemu wzrost wydajności wynosi w wypadku AMD zaledwie 5-10%, a nie 100% jak wynika z tego co piszecie?? bo jednym slowem dual ddr na amd to jedna wielka pomylka, podpucha i chwyt reklamowy. A tak serio to na P4 dual ma sens poniewaz fsb jest wyzsze niz szyna komunikacji z DDR wtedy pamieci moga pokazac na co jes stac. Ciekawe tylko dlaczego na nf2 nie dziala takie cos np.: fsb 250 a pamiec na 166mhz (ddr333) teoretycznie wydajnosc powinna wzrosnac a tu lipa spada. nf2 wypada najlepiej w trybie synchro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=362...&highlight=dual :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=362...&highlight=dual :) no i wszystko jasne :D :D :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...