$l@ven Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Niestety nie mam pieniedzy na Abita NF7-S, dlatego jestem zmuszony wybrac cos z tanszych plyt nForce2 (szukalem na 4um, ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje watpliwosci). Pieniedzy nie mam za wiele (gora 400zl, najlepiej ok 350), trzeba jeszcze wybrac ram - DDR, gdzie prawie sie wcale nie orientuje. Kandydaci :D : 1) Abit NF7 (v2.0) - ok. 400zl 2) Epox 8RDA3I + LAN - ok. 340zl 3) Soltek 75FRN2-L - ok. 350zl Chodzi mi konkretnie o porownaniu tych plyt w wydajnsoci / stabilnosci / rowniez w małym stopniu o/c. Zal mi troche tego SoundStorma oraz Serial ATA, ale nie mozna miec wszystkiego. Powiedzcie mi, jak ram 400Mhz, bedzie sobie radzil, przy moim procku (palomino) na fsb=133. Z tego co wiem sychroniczna prace pamieci i procka osiage tylko kupujac Bartona 2500+, chociaz chcialem wymienic na Thortona 2000+... Wracajac do sprawy ramu, chce kupic 256, taka, by pozniej nie bylo problemow z dokupieniem drugiej, aby dzialalo to w trybie Dual Channel. Mysle o czyms takim: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8033 Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 pamiatki w porządeczku, tylko ten dual to jakas chyba pomyłka jest bo przy amd to pic na wóde :D a płyte to kup abita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Dobra jakościowo jest NF7 (np. ma japońskie Rubycony) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Z tych trzech to Abit i to zdecydowanie... Tylko nie wiem po co Ci ten HyperX... no mi też się podobają... ale jakbyś kupił zwykłe Kingstony jesteś do przodu jakieś 70pln... a to już co raz bliżej do NF7-S :D Zawsze szybciej zmienisz pamięć niż płytę główną, więc lepiej w nią zainwestować... a co posiada wersja "S" to Ci chyba pisać nie muszę :) PS Poczekaj jeszcze miesiąc z kupnem... do lutego ceny sporo spadną a już na pewno pamiątki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Moze sie wstrzymam. Ten Abit mnie kusi, ale pieniedzy brak. Jak juz kupuje to juz dobre - np. pamiatki (to sie samo z sprzeczy z plyta, chociaz ten abit bez S, SoundStorma i tak chyba nie wykorzystam, tak samo jak FireWire, Serial ATA kiedys......... :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Polecam Abita nf7 - sam stalem przed podobnym wyborem i widzisz co wybralem :D, jesli chodzi o te HyperXy to widze ze chcesz kupic wersje z A - ma ona gorsze timingi i jest robiona na gorszych kostkach niz wersja bez A, wiec przemysl ten zakup. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Napisalem ze na pamieciach sie nie znam tak dokladnie, dlatego wybralem pierwsze lepsze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malitek Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 abita nie znam , soletki teraz wszystkie sa na maksa badziewne(jakies inne kondesatory czy cos) , a epoks - zobaczcie w podpisie , dodam ze na solteku ten proc za chiny nie chcial isc wiecej niz 2130 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Chodzi mi o porownanie tylko tych modeli co podalem, model modelowi firmy nie rowny... Wlasciwie juz postawilem. Tylko: Brac NF7, czy czekac miesiac i meczyc sie z tym sprzetem (nie daje rady juz :P) i brac NF7-S ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 27 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2003 Czekaj... ja czekałem ponad 4 miesiące i to było tego warte (męczyłem się na P166MMX, więc wiem co to znaczy męczarnia ;) )... chciałem na początku zaoszczędzić na płycie (MSI KT4AV) i kupić Bartonka, ale poczytałem różne fora, testy, porównania... i płytka z podpisu wydała mi się najlepszym rozwiązaniem kosztem słabszego procka i zasilacza... jak ma się taką podstawę to można śmiało dalej inwestować w inne komponenty do komputera ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Hmm... tu juz musisz sam podjac decyzje. Watpie ze ceny tak spadna ze nf7 bedzie kosztowac tyle co wersja z S, a jesli nie mozesz wytrzymac juz to... Twoj wybor! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Ceny na pewno tak nie spadną... ale w połączeniu ze spadkiem DDR'ów to może zaoszczędzić całkiem ładną sumkę... a jeszcze jak sprzeda SBLive! (bo w sumie po co mu jak będzie miał SoundStorma?) to będzie akurat ;) i może na piwko zostanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malitek Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Chodzi mi o porownanie tylko tych modeli co podalem, model modelowi firmy nie rowny... Wlasciwie juz postawilem. Tylko: Brac NF7, czy czekac miesiac i meczyc sie z tym sprzetem (nie daje rady juz :P) i brac NF7-S ? no przeciez ja wlasnie mowie o tych plytach o ktorych wyzej napisales, a ten epoks nie znacznie sie rozni od mojego , glowna roznica to dual- ja go nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 ja tez mialem taki dylemat (chodzi o nf7 czy nf7-s) ale potrzebuje karty sieciowej jak wezme nf7 to bede musialdokupic +40 (jaki 3com) muzyka na nf7 jest kijowa - trza bedzie kupic muzeke +100zl (nimimum) do tego dochodzi SATA, FireWire wiec kupilem nf7-s i nie zaluje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 ja tez mialem taki dylemat (chodzi o nf7 czy nf7-s) ale potrzebuje karty sieciowej jak wezme nf7 to bede musialdokupic +40 (jaki 3com) muzyka na nf7 jest kijowa - trza bedzie kupic muzeke +100zl (nimimum) do tego dochodzi SATA, FireWire wiec kupilem nf7-s i nie zaluje :D NF7 ma sieciowke, a z dzwiek w sumie nie jest taki najgorszy, choc ja za bardzo nie wyczuje na swoich "poteznych" glosnikach :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Ja uzywam tylko sluchawek do CS'a :F Na glosniach muzy slucham, nie pamietam zebym jakis film ogladal, a o DVD to juz nie wpomne :> BTW: Jakiego procka kupujac osiagne sychroniczna prace miedzy pamieciami (400MHz) a prockiem ? Jedynie Barton 2500+ ? Cos tanszego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuneReK Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Jestem szczesliwym (?) posiadaczem Solteka i nie narzekam na niego. Jesli tylko troche chcesz podkrecic proca na tym MoBo - polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 proponuje płyte FIC AU13, co prawda ciężko ją dostać, ale kosztuje gdzieś 350-370, ma SS, sieciówke 3coma, dobrze się na niej kręci ( na mnei nie patrz bo mam słaby zasilacz i się boję więcej :wink: ) i wogóle spoko płytka, poczytaj na forum bo było dużo o niej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Na FICAU13 zły jakościowo dźwiek wychodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Soltek jest spoko. Polecam :) Nie ma problemu z napięciami (vide 12V na Epoxie przy wysokim podkręcaniu). Abit jest trochę droższy. Jak do 330PLN, to Soltek! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patol Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Ja uzywam tylko sluchawek do CS'a :F Na glosniach muzy slucham, nie pamietam zebym jakis film ogladal, a o DVD to juz nie wpomne :> Też słuchawek używam tylko do CS'a i musze ja właśnie zmienić na jakieś porządniejsze bo lece na jakiś MediaTech'ach... a muzy słucham na kolumnach od wieży i tutaj słychać moc SS... BTW: Jakiego procka kupujac osiagne sychroniczna prace miedzy pamieciami (400MHz) a prockiem ? Jedynie Barton 2500+ ? Cos tanszego ? No w tym wypadku musiałbyś wydać sporo kasy bo chyba Barton 3000+ jest na 400Mhz no i te najnowsze AMD 64... ale zawsze możesz swoje 2000+ podkręcić do tych 400MHz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Polecam Abita NF7. Bardzo dobry stosunek jakość/cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobus Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 heh :) od paru godzin jestem posaidaczem Asusa A7N8X-X i spaaaaaaas jest :) nie oiwem dalem 360zl wiecej nie mialem do tego jakies ddrki za 148zl :) no i rachuneczek :P tylko powiedzcie mi jak wykrecic durona 800 :D na 1ghz :D p.s temp teraz mam 29C wiec nie jest zle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 28 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2003 Na FICAU13 zły jakościowo dźwiek wychodzi BUULLLSHITTT!!!!!!! zly jakosciowo dzwiek wychodzi raczej na exoxach. a wogole to skad wiesz, miales?, testowales? czy moze opierasz sie na arcie z chyba frazpc.pl :?: hmmm... Na AU13 dzwiek w porówanaiu z NF7/8RDA3i/FRN2 to jak tornado to pierdniecia :P <cyt.> zanim dasz rade to sie zastanuff bo niektorzy biora je na powaznie $l@ven jak zalezy si na dobryn soundzie (soundstormie!) to bierz tego AU13, jego cena to okolo 300pln brutto i wcale nie jest go trudno dostac, jedyny mankament to brak nowych biosow pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Ja uzywam tylko sluchawek do CS'a :F Na glosniach muzy slucham, nie pamietam zebym jakis film ogladal, a o DVD to juz nie wpomne :> Też słuchawek używam tylko do CS'a i musze ja właśnie zmienić na jakieś porządniejsze bo lece na jakiś MediaTech'ach... a muzy słucham na kolumnach od wieży i tutaj słychać moc SS... Ja mam Labteci Axis 002 - moze wkrotce kupie Plantronicsy Audio 90. Moj procek napewno sie na fsb 200 nie podkreci, chodzi na 133 i nawet na 166 nie pojdzie (palomino), wiec bede mial sychroniczne ddr z 266Mhz tak ? Do FIC'a nie mam przekonania, juz bym byl bardziej sklonny do Abita bez SS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Na FICAU13 zły jakościowo dźwiek wychodzi BUULLLSHITTT!!!!!!! zly jakosciowo dzwiek wychodzi raczej na exoxach. a wogole to skad wiesz, miales?, testowales? czy moze opierasz sie na arcie z chyba frazpc.pl :?: hmmm... Na AU13 dzwiek w porówanaiu z NF7/8RDA3i/FRN2 to jak tornado to pierdniecia :P <cyt.> zanim dasz rade to sie zastanuff bo niektorzy biora je na powaznie $l@ven jak zalezy si na dobryn soundzie (soundstormie!) to bierz tego AU13, jego cena to okolo 300pln brutto i wcale nie jest go trudno dostac, jedyny mankament to brak nowych biosow pozdr Cytowałem nie jedną opinie..może akurat masz dobry egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 W takim wypadku ja też mam dobry egzemplarz :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Abit - jasne, ale NF7-s v.2 a teraz może AN7. Epox - nie wiem, nie miałem osobiście do czynienia z czymkolwiek Epoxa Soltek - niezła płyta(newet rev.E4) ALE egzemplarz musi mieć zielone kondensatorki - SANYO - przy sockecie. Acha - "przewaga" soltka nad abitem i epoxem - socket jest umieszczony jakieś 2 cm dalej od krawędzi płyty (~0,5cm kontra ~2,5cm), co może mieć znaczenie przy zakładaniu coolera. Co do chłodzenia to ma jednak pewną wadę - brak otworów przy sockecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$l@ven Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Przegladajac starsze tematy, doszedlem do wniosku, czy nie zaopatrzyc sie w jakeigos ECS na Via600 ? Albo jakiego ASRocka ? Chce zeby plytka byla stabilna, ale miala tez dobre osiagi, ale to sie sprzeczy z pieniedzmi. Co tanszego polecicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackul Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 @$l@ven: JA i pewnie większosć użytkowników wychodzi z założenia że MOBO i zasilacz to podstawa. Dlatego też nie brał bym żadnego ECS lob AsRocka. Nie powiem że to są złe płyty bo nie miałem, mogę ci jednak powiedzieć że na twoim miejscu wolałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> FIC AU 13... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...