Skocz do zawartości
Gość robot

Problem z grafika ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Instalowalem XP , karta graficzna ATI rage fury pro/xpert 2000 pro , po zainstalowaniu windwsa wszystko bylo ok , zainstalowalem po tym najnowsze stery ze strony ati i i wystapil problem . obraz na monitorze (17 cali max przy 1024-768 - 85hz) jest niepelny , przy rozdzielczosci powyzej 640-480 musze przesywac obraz bo widac go na monicie tylko czesciowo , na monitorze pisze ze odswiezanie caly czas jest 50 hz . itp o co chodzi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasciwosci ekranu/ustawienia/zaawansowane tam zobacz zakladke monitor lub ekrany.

Jest tam mozliwosc sztywnego ustawienia czestotliwosci odswierzania i rozdzielczosci ekranu. Podejrzewam ze to jest przyczyna - sprawdz.

Pozdrawiam

Gorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh , dalej mam ten sam problem . nic nie dziala . rozdzielcozsc powyzej 60 hz i obraz sie kaszani . tak samo jak dam 32 bity w 800/600 . nie mam pojecia o co moze chodzic , aha pod win 98 karta dzialala normalnie......

1024/700 tez nie idzie ustawic , obraz dalej ma 800/600 i ta reszta jest wyswietlana poza monitorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlacze sie do tematu, zmienilem karte z gforca 3 ti200 na ati 9800pro i na tym samym kablu do TV, na ati mam czarno bialy obraz, na gforcie bylo wszystko ok, Czy to wina kabla czy moze cos musze przestawic ustawieniach karty, prosze o podpowiedz

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam znacznie większy problem ...

Złożyłem dzisiaj kompa:

Barthon 2500+

Sapphire Radeon 9600 128-bit, 128 DDR, VIVO

Abit NF7 v.2.0.

Maxtor 80GB, 8 MB cache

Deer 350W :/

I ...

Od włączenia kompa do załadowania się windowsa mam czarne, pół przezroczyste prostokąty (białe w biosie, niebieskie przy ładowaniu windy).

W samym windowsie niektóre ikonki są niewyraźne / pocięte.

Z kolei po zainstalowaniu catalystów pojawia się tego więcej i np. wokół wskaźnika myszy jest też parę rzędów prostokątów układających się w mały kwadrat może 1,5x1,5 cm.

Po zaistalowaniu "Ati Control Panel" po załadowaniu windowsa pojawia mi się jakiś dziwny zamazany obraz, a potem monitor się wyłącza i pisze "Frequency Out Of Range, 18k/0 Hz" czy coś w tym stylu.

Mogę używać kompa tylko kiedy wybiorę tryb awaryjny albo tryb VGA.

Co robić, pomóżcie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ie idzie nic na sztywno ustawic , bo odrazu obraz swiruje jak sie da powyzej 60 hz . zobacze co z tym synchro z TV , to moze byc to. bo nic innego mi nie przychodzi do glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi