Skocz do zawartości
solmyr

detekcja wilgoci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wpadłem na taki pomysł (sprowokowany niedawnym "zalaniem" kompa):

założyć w kompie detektory wilgoci, które po jej wykryciu odcinałyby zasilanie kompa i pompy. Ponieważ o takich detektorach nie mam zielonego pojęcia - może ktoś z was próbował coś takiego zrobić, lub myślał nad czymś takim - czy jest to wogóle możliwe (lub opłacalne - czy koszt montażu nie przekroczy wartości sprzętu :twisted: ) wszelakie opinie, rady etc mile widziane

pozdr4all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. O ile pamiętam, takie urządzenia można kupić w dobrych sklepach zoologicznych i ogrodniczych, służą do monitorowania wilgotności w terrariach, paludariach, szklarniach etc.

2. Takie urządzenie nie przyda Ci się raczej w kompie; wilgotność powietrza w mgliste dni wynosi ponad 90%, a w suche będzie >10% nawet, jak rozlejesz wodę na dno obudowy.

3. Nie prościej zrobić monitoring poziomu wody w zbiorniczku wyrównawczym, (np. pływak) reagujący na gwałtowne zmiany poziomu wody (czyli nie na wynikające z parowania)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kitach w sklepie AVT byl detektor wody, ale niestety z tego co pamietam to czujka jest dosyc duza.W kitach w sklepie AVT byl detektor wody, ale niestety z tego co pamietam to czujka jest dosyc duza.

Chocby nie wiem jak byly male, to gdzie je zamontowac? :>

Jesli chodzi o cisnieniowe wylaczniki, to pomysl jest dobry, jesli liczymy ze wycieki spowodowane sa wyrwaniem rurki, albo zatrzymaniem pompki, co zdarza sie raczej zadko.

Z kolei wyzwalanie alarmu poziomem wody tez jest kiepskie, bo taki detektor zadziala w 2 sytuacjach - nagly spadek poziomu (wyrwanie/zagiecie weza?) wody, albo dlugotrwaly - parowanie (ponoc nawet z ukladu zamknietego paruje?!).

Niestety, najczesciej wystepuja drobne wycieki na co najlepszym sposobem jest dbalosc o polaczenia albo... zatrudnienie niewolnika ktory bedzie trzymal "reke na pulsie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo np. caly uklad wrzycic do wanny, jeden koniec zaslepic, drugi podlaczyc do kranu i zostawic na noc a rano sprawdzic czy nie ma przciekow. Jesli nie bedzie ich przy takim cisnieniu to przy takim z pompki o przecieku mozna nawet nie snic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prościej zrobić monitoring poziomu wody w zbiorniczku wyrównawczym, (np. pływak) reagujący na gwałtowne zmiany poziomu wody (czyli nie na wynikające z parowania)?

Nie, zadziała jedynie w wypady dużego przecieku (choć właśnie taki miałem 3 dni temu - spadł wąż z bloku na cpu)

ja bym polecal wylacznik cisnieniowy do ukladu zamknietego (woda by byla pod lekkim ciscieniem) 

chodzi mi o taki np. od pralki (ten co reguluje pozim wody) 

IMO jest to tansze od detektorow wilgoci...

Niestety mam układ otwarty i nie zamierzam tego narazie zmieniać

tak i do tego reagowala jak poczula wode na sobie czyli trza by ich ze 30 w kompie porozmieszczec...

Tak teraz wygląda moje chłodznie

Dołączona grafika

Myślałem o instalacji czujnika na każdym lucie od dolnej strony. Teraz wykluczam poważny wyciek, więc coś takiego mogłoby zdać egzamin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Super, tez o czyms takim myslalem. Tylko jest jeden problem: przy zmianie czegokolwiek, dopasowujemy i przelutowujemy wszystkie rurki od nowa... Wlasnie przez to zrobilem hybryde - czesc miedziana, czesc siliconowa. Miedziana jest pewniejsza i sztywniejsza - dzieki czemu w budzie jest super klar, a siliconowa pozwala na latwie dopasowanie do zmiennych elementow ukladu, dzieki czemu zmiana bloczku, albo dolozenie nowego nie stanowi tak wielkiego problemu. Jak zmontuje to to, to zapodam foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myśle że przez najbliższe 1,5 roku nic oprucz procka zmieniać nie będę. A zrobiony jest tak że w 2 min da się wszystko wyjąć:) Wystarczy odkręcić zapinkę pod cpu i cały układ razem z kartą graficzną można wyjąć na zewnątrz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o instalacji czujnika na każdym lucie od dolnej strony. Teraz wykluczam poważny wyciek, więc coś takiego mogłoby zdać egzamin

dobry pomysl.

polecalbym zrobienie na kazdym z kolanku cos w stylu "zbiorniczka" z wylotem na dole a na tym wylocie ten czujnik.

wtedy jest 100% pewnosci ze czujnik zadziala oraz ze zadziala w krotszym czasie :idea: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyslales nad tym jak to bedzie wygladac i ile kabli bedzie potrzebne?

Czujka od wody jest dosc duza, wiec nie wiem jak chcesz ja tam zamontowac. Lepiej jest chyba wszystko sprawdzac pod wiekszym cisnieniem przed ostatecznym zalozeniem w kompie niz montowac setki detektorow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pomyslales nad tym jak to bedzie wygladac i ile kabli bedzie potrzebne?

Czujka od wody jest dosc duza, wiec nie wiem jak chcesz ja tam zamontowac. Lepiej jest chyba wszystko sprawdzac pod wiekszym cisnieniem przed ostatecznym zalozeniem w kompie niz montowac setki detektorow.

To jak bedzie wyglądać nie ma zadnego znaczenia, i ak mam budę zamkniętą cały czas.

Radzio - ten pomysł ze zbiorniczkami jest ok, w przyszłym tygodniu przejdę się po sklepach i obczaje te czujniki:)

W sumie sobie tak myślę że można by do tego układu poczepić folię w taki sposób, że w wypadku przecieku na jakimś lucie woda spływałaby na dół obudowy i po kłopocie:) Za detektor by wtedy posłożylyby stopy:) Jakby sie zaczeło robić mokro na podłodze to znak że najwyższy czas wyłączyć kompa:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi