Skocz do zawartości
whyte

Pamieci ddr 2100 Elixir i cas 2 + mhz

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie mam Elixira 256 MB RAM ddr 266mhz domyslnie byl na cas 2,5 wiec dalem 2 i chodzi spox potem podnioslem magistrale ze 100 na 106 Mhz i pamieci teraz maja 282Mhz myslice ze moge jeszcze dobic magistrale so 110Mhz nie zmieniejac cas na 2,5.???? Pamieci wytrzymaja takie Mhz??? Aha i ile jest bespiecznie dawac Mhz na Pci i Agp??? I czy ma to cos wspolnego z HDD. Jemy tez sie zmienia jakas czestotliwosc . Mam barracude IV 40 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i ile jest bespiecznie dawac Mhz na Pci i Agp??? I czy ma to cos wspolnego z HDD. Jemy tez sie zmienia jakas czestotliwosc . Mam barracude IV 40 GB.

Myśle, że na taktowanie Agp nie musisz patrzyć, natomiast bezpieczne Pci jest gdzieś do 37-38 MHz i nie powinieneś tego przekraczać, bo może to wpłynąc na żywotność dysku. Według tego możesz spokojnie ustawić FSB na 111-114 MHz, a czy pamiątki pójdą czy nie to tylko sprawdzisz metodą prób i błędów. Daj cas na 2,5 i próbuj... A jak pójdzie to daj na cl2, jeśli sie nie uda to zmień spowrotem na cl 2,5.

Powodzenia!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie mam Elixira 256 MB RAM ddr 266mhz domyslnie byl na cas 2,5 wiec dalem 2 i chodzi spox potem podnioslem magistrale ze 100 na 106 Mhz i pamieci teraz maja 282Mhz myslice ze moge jeszcze dobic magistrale so 110Mhz nie zmieniejac cas na 2,5.???? Pamieci wytrzymaja takie Mhz??? Aha i ile jest bespiecznie dawac Mhz na Pci i Agp??? I czy ma to cos wspolnego z HDD. Jemy tez sie zmienia jakas czestotliwosc . Mam barracude IV 40 GB.

99% pamięci pójdzie co najmniej +10% warości nominalej,około 50% idzie +15%,i około 5 % osiąga 20% wartości nominalnej.Moje Kingstony PC 2700 ida na FSB 150 co daje ich tryb pracy 2x200MHz czyli +20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie Elixiry. Chodziły bez podnoszenia napięcia (nominalnei przez SPD 2.55V) na FSB152MHz bez najmniejszych problemow. Wyzej nie probowalem z obawy o dysk. Aha to bylo na max timingach.

Kreć wyżej jak beda problemy podnies im napiecie jesli obsluguje to plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalem 12x110 i dla ramow bylo 292Mhz i nie chcial sie wlaczyc windows. Nawet sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>a w biosie zawieszal. Musialem go wylaczyc na jakies 30 sec zeby ochlanal i wlaczyc ponownie i wszystko ustawic tak jak bylo zeby sie nie zawiesil. Moze dlatego ze przy 12x106 mialem temp proca 53C a w obudowie 39C to jak mu dalem magistrale 110 to pewni sie ostro grzal. Z napieciem wogole sie nie bawilem. cl2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...