Skocz do zawartości
madx21

Bios do KT3Ultra ARU

Rekomendowane odpowiedzi

The MSI KT3 Ultra ARU is a VIA KT333 Mainboard with a lot of extras - one of them is the PROMISE PDC20276 Controller, which normally can be used either as RAID Controller or as a ATA133 IDE Controller. I say "normally" because MSI has chosen to use the chip as a RAID Controller only. You cannot connect just one harddisk or any optical devices like a CD/DVD-ROM or a CD-RW.

This is not a hardware problem, the PROMISE PDC20276 is capable of working as an IDE Controller without RAID support (as e.g. in the Gigabyte GA-7VRXP, a KT333 mainboard using the same chip), MSI just didn't implement everything that is necessary for that in the BIOS. What we get from MSI is a Mainboard that is artificially degraded in it's features - and that is something we (the users) shouldn't accept.

That's why I sat down and modified the current Mainboard BIOS by deleting the RAID Controller BIOS module and inserting a IDE Controller BIOS module(out of the Gigabyte GA-7VRXP BIOS btw.). I wasn't able to leave both Controller BIOSes in - mainly because the Mainboard BIOS has to support this (which it doesn't) but also because there wasn't enough room left in the Mainboard BIOS. So you have to choose: If you want RAID capability, go for the official BIOS, if you want another IDE Controller, go for my BIOS modification.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem moded bios i wszystko fajnie lecz zauważyłem dziwną rzecz z temperaturą procka. Gdy na starym biosie mam 45stC to na nowym mam już 50stC. Wszystko jest tak samo ustawione a Vcore mam 1,85. Co to stary bios źle wskazywał temp. czy może ten zawyża aby mieć lekki zapas w podkręcaniu i monitorowaniu temperatury ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi