Skocz do zawartości
Gość

chlodzenie ciecza

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar schlodzic kreconego athlona 1800+ za pomoca cieczy...

Zestaw ktory planyje zbudowac (jestem nowicjuszem w tej dziedzinie) budzi wiele pytan...

1. ciecz ktora ma byc wprowadzona w obieg... woda + spirytus? a moze sam alkohol ?

2. Jaka przepustowaosc powinna miec papka by wydajnie chlodzila ogniwo peltiera pod blokiem wodnym ? (w sklepach akwarystycznych moza znacznie taniej kupic owe pompki tylko nie znam zapotrzebowania takiej instalacji na moc i tym samym obracanie wody w obiegu)

3. czy mozna zastosowac np 2 ogniwo peltiera jako chlodnice ? np zamontowac drugi blok wodny (tym razem zmimna strona peltiera do bloku) ? juz poza kompem co by peltier oddawal swoje cieplo do otoczenia a nie do kompa? no i czy to ogniwo bedzie potrafilo bez instalacji chlodniczej tak szybko chlodzic przesowana wewnatrz bloku wode ?

4. jaki zbiornik na wode bedzie potrzebny do takiej instalacji? Senfu Water Cooling System II cos jak ten wystarczy ?

troche tego sie zebralo :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez kiedys probowalem chlodzic wode za pomoca peltiera i niestety to porazka. Peltier musialby byc duzej mocy a najlepiej kilka takich dopiero starcza by efektywnie schladzac wode. Prawde mowiac nie warto kombinowac w tym kierunku. Zrob standardowo: procek,copper shim, cold plate, peltier, blok wodny. Woda chlodzona jakas nagrzewnica ze zlomu i wszystko git. Pompka moze byc akwariowa, sam mam taka i styka.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomyslow mam wiele :))) tyle ze to dopiero poczatki...

dzieki za podpowiedz co do chjlodzenia peltiwerem...

Dzis mi do glowy udezylo to ze np z napelniarki do gazu (zapalniczki) wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>a gaz o wyjatkowo niskiej temperaturce.. jesli by zmatowac sprezarke ktora by ten gaz ponownie tloczyla mozna by w obiegu zamknietym stworzyc :) calkiem ladny uklad o tendencjach wybuchowych :)))

To tak ku zartom pisze :) ale moze.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej zasadzie dziala lodowka przeciez. Jak juz kombinujesz to sprobuj wykombinowac mala lodowke w ktorej moznaby umiescic zbiornik z woda i wtedy odpada nagrzewnica i temperatury beda nizsze od otoczenia.Niestety to kosztowna zabawa ale swego czasu sie nad tym zastanawialem. Mozliwe do uzyskania w ten sposob temperatury moga zejsc powaznie ponizej zera.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wracajac do chlodnicy opartej na peltierze...

Przykladowo... papierosnica aluminiowa (dosc waska no i ma cieniutkie scianki) ... gdyby polozyc na niej peltiera na idealnie wypolerowana powierzchnie ? nie dal by rady ? w sumie papierosnica ma dobra powierznie (plaska i niewysoka) by ogniwo potrafilo chlodzic ...

Chodzi mi glownie o niewielka powierzchnie do umieszcznia np w obudowie od starego zasilacza . Wogole fajnie by bylo gdyby tam upchnac cala instalacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.skup.pl/watercooling/20.jpg

tu taki maly przykladzik ktory przed sekunda wygrzebalem w sieci...

ma to sens jakis ale najbardziej mnie ciekawi jak to chlodzi...

w takim przypadku cos w stylu...

pueleczko na cherbate z aluminium... w srodku przyklejony ideaalnie radiatorek (tylko co by sie w wodzie nie odczepil) tak by jaknajbardziej przecinac wode... z drugiej strony paltier na ktorym siakis radiator i coolerek (nie za glosny)...

Czy mialo by to sens? (oczywiscie to nie jedyne miejsce na wode... mozna by z tego dopiero wypuszczac przewod na zbiornik glwny z woda...

bosze ale mnie to kreci :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli ktos udostepni mi jakis serwer www to moge wam dac caly art o tym jak zrobic takie chlodzenie freonem (art zajmuje 2.3mb....)

Ja Ci servera nie udostępnie, ale jeśli możesz- podeślij przynajmniej mi na maila tego arta, pilizzzzz... OK? Chce coś takiego zrobić- już nawet lodówka zaraz bende miał- więc mi by się bardzo przydało!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem art o lodówce i jej przeróbce do chłodzenia wody. To trochę nie najlepszy pomysł.

1. Płyn powinien mieć dużo niższą temp krzepnięcia (woda z NaCl osiąga do -18st C)

2. Nie widziałem w tym zestawie peltiera na procku, który wnosi właściwe chłodzenie.

3. Jak jest cała "lodówka" czemu ona bezpośrednio nie chłodzi procka, elementy wysokiego ciśnienia zostały przecież wydzielone, freon o "niskim" ciśnieniu bez problemu można wprowadzić do kompa cienką, miedzianą rurką i nie potrzebna jest tu pompa, dodatkowy parownik może wysuszać i jednocześnie chłodzić powietrze w kompie, co poprawia jednocześnie warunki pracy innych podzespołów. Wydajność cieplna (moc cieplna przenoszona) takich układów przeciętnie wynosi 3-4 (tzn moc sprężarki- silnika sprężarki X 3 mówi ile watów mocy cieplnej można wyciągnąć/przenieść z kompa-procka na zewnątrz). Przeciętnie jest to 300-1500 W mocy cieplnej. Moc cieplna przenoszona peltiera do tego się nie umywa (30-100W). Taka "lodówka" ma atrakcyjne możliwości :D , ale są małe przeszkody. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufo- po pierwsze- to jest prototyp, chce sie dobrze tym pobawic

peltier jeszcze pojawi sie

zrobienie parownika dosc malego i o dosc duzej powierzchni jest ciezkie do zrobienia, pozatym chcialem zeby uklad byl jak najbardziej elastyczny, tzn. ze jak mi sie odwidzi to moge nim chlodzic np. karte grafiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna rzecz budzi moje wątpliwości. Lodówka pracująca bez przerwy z czasem poprostu się pali (sprawdzone gdyż kiedyś zostawiłem otwarte drzwi od lodówki no i niestety dostałem laaaaanie - jakieś 5 lat miałem - bo się zepsuła raz a dobrze :oops: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy 499 to juz nie lekka przesada ? za tka kase mozna kupic mocniejszy klocek i chlodzic go zbudowanym juz zestawem.... oczywiscie lekko krecac :)))

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...