el Tomasso Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Mam stary monitor Optiview 14'' i na ekranie pojawily sie niechciane rzeczy po pierwsze wszystko jest duzo ciemniejsze niz jak dawniej i zeby zobaczyc cos na ekranie podczas grania musze mocno rozjasniac widok w ustawieniach co pogarsza jakosc obrazu po drugie ostatnio na obwodzie ekranu pojawila sie dodatkowo tecza jezeli ktos wie czy mozna to jakos poprawic to bede wdzieczny za informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 jesli tecza nie jest za bardzo "zaawansowana" mozna sprobowac zlikwidowac ja lutownica transformatorowa: wystarczy pomachac chwile (2-3 sek.) wlaczona lutownica przed ekranem w okolicach teczy. co do rozjasniania ekranu to wiem tylko tyle ze mozna sprobowac rozebrac monitor, zlokalizowac trafo (transformator wysokiego napiecia) i jesli ma "kreciolek" od fokusa to go troszke przekrecic w kierunku jasniejszego obrazu. (ale jesli sie nie znasz na elektryce i elektronice to raczej sam tego nie rob bo grozi to porazeniem paroma kV ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 jesli tecza nie jest za bardzo "zaawansowana" mozna sprobowac zlikwidowac ja lutownica transformatorowa: wystarczy pomachac chwile (2-3 sek.) wlaczona lutownica przed ekranem w okolicach teczy. co do rozjasniania ekranu to wiem tylko tyle ze mozna sprobowac rozebrac monitor, zlokalizowac trafo (transformator wysokiego napiecia) i jesli ma "kreciolek" od fokusa to go troszke przekrecic w kierunku jasniejszego obrazu. (ale jesli sie nie znasz na elektryce i elektronice to raczej sam tego nie rob bo grozi to porazeniem paroma kV ...) Nie paroma kV tylko ~20kV i niech lepiej nie kreci, bo jak sobie pokreci tym co nie trzeba albo nie tak jak trzeba to kineskop zamieni sie w wurzutnie promieni "X" (rentgenowskich) skonczy sie tak ze za pare latek wyladuje z rakiem mozgu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el Tomasso Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 No nie wiem co powiedziec... Znalazlem dwa pokretla jedno "focus" drugie "screen" przekrecilem "screen" zaczelo swiecic zajebiscie i juz sie cieszylem a Czlowiek pisze mi tu ze za pare lat bede mial z muzgu galarete... Jezeli ktos moze wyjasnic sprawe i jest tego pewien to prosilbym o posta bo nie chce swiecic kiedy bedzie ciemno... dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 ... to go troszke przekrecic w kierunku jasniejszego obrazu. (ale jesli sie nie znasz na elektryce i elektronice to raczej sam tego nie rob bo grozi to porazeniem paroma kV ...) Nie paroma kV tylko ~20kV ... przeciesz ja nie nie mowie o kreceniu na podlaczonym do sieci monitorze !!! a chodzilo mi tylko o kondensatory i ladunki elektrostatyczne i niech lepiej nie kreci, bo jak sobie pokreci tym co nie trzeba albo nie tak jak trzeba to kineskop zamieni sie w wurzutnie promieni "X" (rentgenowskich) skonczy sie tak ze za pare latek wyladuje z rakiem mozgu...p/w, napisalem troszke pokrecic a nie ile wlezie ... a po za tym to bez przesady z tym rakiem i promieniami "X" ... troche daleko bedzie monitorowi do dawki niedopuszczalnej nawet po rozkreceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 taaaaa raki mi beda po glowie biegaly :P wiesz po co sa te pokretla ?? zeby podczas skladania monitora mogli go wyregulowac bo nigdy nie bedziemy mieli 2 identycznych kineskopow - kazdy jest inny a regulacja jest po to zeby w sklepie wszystkie swiecily tak samo - zamiast krecic na trafo poszukaj innych potencjometrow - nimi tez mozna rozjasniac i do tego bezpieczniej, a poza tym dostroic poszczegulne skladowe (rgb) rozciagnac obraz albo zwezic przesunac wzgledem kineskopu i wiele innych mialem zreszta taki m,oniek swego czasu i tez wymagal lekkiej korekcji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziombel Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 mialem podobnie, walnal kineskop, ew jesli obraz jest ciemniejszy moze byc rowniez zasilacz, ale skoro jakies niebieskie gowna to wg mnie kineskop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Hmm.. Kazdy kineskop ma na sobie specjalna folie zabezpeczajaca przed pobrudzniem, zarysowaniem itp. Na pierwszy rzut oka jej nie widac, ale gdy wyciagnie sie go z obudowy mozna zobaczyc jej krawedzie na kineskopie. Wystarczy ja sciganc (troche sily) i pozostalosci kleju sciganc nozem (ostra krawedzia) i zmyc rozpuszczalnikiem, wypolerowac cifem :) Po sciagnieciu foli obraz sie zdecydowanie rozjasnia. Jedynym minusem jest to, ze obraz troszke traci na kontrascie. Za wyniklem szkoda nie odpowiadam :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...