ppawlo Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 Jak w squidzie ustawić, aby strone z tego samego serera pobierał bezpośrednio a nie przez proxy?? - to po pierwsze po drugie. Zablokowałem dostęp do wielu rzeczy - np. nie można ściągać plików *.exe z netu. Niby wszystko Ok, ale na moim serwerze, a dokładniej na mojej stronie sąpliki exe, które należy ściągać np. do aktualizacji programu. Co mam zrobić w takiej sytuacji, Czy mogę ustawić w squidzie, aby z moich stron może ściągać wszystko i bezpośrednio, a resztę przez proxy i z ograniczeniami?? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Nie grzebałem w squidzie więc nie wiem jak to w nim zrobić - ale wszystko o czym tu piszesz możesz zrobić poprzez firewalla: Mając transparent proxy możesz część puścić direct a nie poprzez proxy lub poprzez automatyczną konfigurację proxy: Wtedy wpisujesz poprostu jakie adresy idą przez proxy a jakie nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 w ie jest taka opcja przy ustawnieniach serwera proxy: "nie uzywaj proxy dla adresow lokalnych" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Przeciez wiekszosc przegladarek ma opcje, aby omijac proxy dla podanego/ych adresu/ow. Masz jeszcze rozbudowany mechanizm ACL. Poczytaj dokumentacje squida. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawlo Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Dzięki wszystkim. Poradziłem sobie inaczej. W firewallu wstawiłem linijke ktora pozwala łączyć się na sererze z danym ip na porcie 80, a nie na 8080 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...