Vincent de Marco Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Mam pewien problem z @, byc moze ze wzgledu na slabe chlodzenie CPU - prosze o opinie. Moj komp wlasciwie wstaje nawet na FSB 255, ale po paru minutach wychodzi z 3D i koniec zabawy. Zwiekszanie Vcore powyzej 1.575 V nic nie daje, chociaz usze przyznac, ze doszedlem tylko do 1.8 V, ale wiecej to chyba i tak nie ma sensu skoro widac zero reakcji. Stabilnie wyciagam tylko 245 FSB, co daje marne 3185 MHz. To dziwne, bo CPU ma w stresie tylko 47 st. C, north-bridge jest po prostu chlodny (dalem na niego wiatrak). Vcore CPU jest identyczny, tj. 1.575 V i znowu zwiekszanie napiecia zupelnie nic nie daje. Oczywiscie to wszystko na boxowym coolerze. Zastanawiam sie, czy po wlozeniu np. tego w calosci miedzianego Zalmana 7000Cu daloby rade pociagnac cos wyzej, w koncu to chyba najlepszy cooler na swiecie. Pytanie tylko brzmi - czy to aby na pewno kwestia chlodzenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 do momentu kiedy nie sprobujesz na lepszym chlodzeniu to sie nie przekonasz :!: a mozesz miec tez malo podatny na OC egz. procesora, moze taktowanie PCI/AGP za duze, itd ... najlepiej byloby skolowac (np pozyczyc) wydajniejszy cooler i zrobic test - choc wiem ze gdybys mial taka mozliwosc to nie byloby tego tematu, ale inaczej nie sprawdzisz a tym bardziej nikt na odleglosc nie wywrozy we czym tkwi problem PS moze jak masz daj jakas slabsza karte graficzna bo moze zasilacz wymieka (ostatnio rozne rzeczy slychac o Chieftecu) choc nie powinien :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 zalman musi pomóc. U mnie przy temp. bliskiej 50* na Boxowym coolerze też lubił się wywalić. Najprawdopodobiej mobo zaniża lekko temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zastanawiam sie, czy po wlozeniu np. tego w calosci miedzianego Zalmana 7000Cu daloby rade pociagnac cos wyzej, w koncu to chyba najlepszy cooler na swiecie. Pytanie tylko brzmi - czy to aby na pewno kwestia chlodzenia ? Miałem podobnie tyle że na AMD ... na boxowym coolerku przy 51C wyście do windy a 53C restart - obecnie nawet przy 50C chodzi bez problemu. Ta granica to 1C :o Jeśli chodzi o Zalmana to z pewnością czołówka ale są lepsze konstrukcje. ThermalRighta, Scythe czy Swiftecha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 zalman musi pomóc. Heh, musi to na Rusi :roll: Po prostu nie chcialbym wywalic kasy tylko po to, zeby potem przekonac sie ze jednak NIE pomogl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 zalman musi pomóc. Heh, musi to na Rusi :roll: Po prostu nie chcialbym wywalic kasy tylko po to, zeby potem przekonac sie ze jednak NIE pomogl. Nawet jeżeli by "nie pomógł" to nie będą to wywalone w błoto pieniądze. Jednak wydaje mi się, że cooler powinien dać kres twoim problemom. Mi też przed osiągnięciem 50* komp albo się wieszał, albo resetował. Jeżeli chcesz się upewnić, że zakup coolera się opłaci, to wspomóż dotychczasowe chłodzenie jakimś dodatkowym dużym wentylatorem, zostaw otwartą obudowę i poobserwuj. Jak wykrzaczy się już np w temp 45* to kupno zalmana nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 20 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2004 zalman musi pomóc.Heh, musi to na Rusi :roll: Po prostu nie chcialbym wywalic kasy tylko po to, zeby potem przekonac sie ze jednak NIE pomogl. ... a telefon do wróżki jest na trzeciej stronie okładki :P miszczu - przeca to zależy nawet od wysokości nad poziomem morza na której mieszkasz i od tego czy twój sąsiad ma np. klimatyzacje :!: a może ktoś wiaderkiem kradnie Ci faze z gniazdka ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent de Marco Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 Przy FSB=240 (czyli CPU na 3.120 MHz) temperatura w Prime95 wynosi 53-54 stopnie C. Oczywiscie w codziennym uzytkowaniu tyle raczje nie bedzie, ale nie wiem czy boxowy cooler na dluzsza mete ma racje bytu czy rzeczywiscie trzeba by na powaznie pomyslec o jakims Zalmanie - czy moze zostawic tak jak jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...