Skocz do zawartości
Fishu

Barton 2500 + Epox8rda3+ Problem ??

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie barton2500+ po podkręceniu fsb na 200(3200+) mhz vcore 1.700 restartuje sie po ok 1h uzytkowania w stresie:(( standardowe chłodzenie BOX. A do ilu mozna bezpiecznie podnosci vcore na tym procku bo sie boje że sie mi spali :o .... a iczym ewentualnie mogą byc spowodowane restarty ?? Pamiatki jakis KINGMAX 256ddr-400mhz:P Lipne sa na maxa:(

gg:2172035

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnij sobie taki program CPUcool i sprawdzaj tem na procku możliwe że na boxowym coolerku restartuje się z powodu wysokiej temperatury

Vcore możesz podkręcać tak długo do płuki twój cooler dobrze chłodzi procesor. W twoim wypadku jest to nie możliwe bo pewnie twój cooler nie ma nawed miedzianego rdzenia :(

Producent zaleca nie przekraczanie napięcia 1,8V albo 1,9

Nie pamiętam ale twój cooler prawdopodobnie nie może sobie poradzić z 1,7 nic dziwnego te boxowe coolerki można se wsadzić do ........ :lol: [/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za pierwszym razem jak krecilem na 3200 to nie wieszal sie przy 1.725 ale i tak dla pewnosci dalem 1.750 zreszta po konfigach ludzi widze, ze wiekszosc ma 1.750. Nie peniaj nie zjarasz proca tak szybko ja tez mam boxowy cooler i w stresie mam 56 stopni. Pamietaj ze dzieki temu mozesz zaoszczedzic na ogrzewaniu w zimie. : )))

btw. Misiu15go, co za roznica czy 8rda3 czy 8rda3+, ten plus to przeciez tylko dodatki w stylu sata, lan, firewire?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za pierwszym razem jak krecilem na 3200 to nie wieszal sie przy 1.725 ale i tak dla pewnosci dalem 1.750 zreszta po konfigach ludzi widze, ze wiekszosc ma 1.750. Nie peniaj nie zjarasz proca tak szybko ja tez mam boxowy cooler i w stresie mam 56 stopni. Pamietaj ze dzieki temu mozesz zaoszczedzic na ogrzewaniu w zimie. : )))  

btw. Misiu15go, co za roznica czy 8rda3 czy 8rda3+, ten plus to przeciez tylko dodatki w stylu sata, lan, firewire?

Tylko różnią się ceną jakieś 100zł chyba :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez podnoszenia napięcia chodzi jako 3200+, ( 200X11 ). W stresie dobijam do 50 stopni na Volcano 7+ - minimalne obroty. A róznica między 8RDA+ i 8RDA3+ jest taka że przede wszystki ma porty SATA, cooler na mostku północnym, radiator na południowym i dual LAN. Różnica w cenie na dzisiaj to tylko 70zł ( w hurcie ). Ze względu na brak portów SATA w moim przypadku 8RDA+ odpadło.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema! Jak masz problem z restartem, to małe piwo! Najpierw sprawdź do jakiej temp masz w biosie ustawione zabezpieczenie proca. Potem napisz jaki masz zasilacz! To najważniejsza rzecz w O/C. Tak jak każdy pisze, postaraj sie o lepsze chłodzenie...:) (chociaż nie jest to aż tak konieczne) Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie: jak jest, że są dwa kanały kontrolerów SATA lub ATA/133, to do jednego kanału można podłączyć 1 czy 2 napędy :?: Pewnie 2 :) . Jeżeli chodzi o kartę TV to lepsze jest VIA KT600 niż nForce2 :?: Większa stabilność i nie ma problemów albo przynajmniej mniejsze z kombatybilnością. Czy na KT600 zdarzają się jakieś problemy z kartami TV :?: Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie: jak jest, że są dwa kanały kontrolerów SATA lub ATA/133, to do jednego kanału można podłączyć 1 czy 2 napędy :?: Pewnie 2 :) . Jeżeli chodzi o kartę TV to lepsze jest VIA KT600 niż nForce2 :?: Większa stabilność i nie ma problemów albo przynajmniej mniejsze z kombatybilnością. Czy na KT600 zdarzają się jakieś problemy z kartami TV :?: Dzięki.

W temacie nie było nic o kartach TV 8O skąd takie porównanie ? Pierwsze modele kart TV "KWorld" miały spore problemy na KT333 i KT400 a na chipie Intela lub Sisa śmigały poprawnie. Nie ma co specjalnie kombinować, VIA też ma swoje słabe strony. A co do kanałów IDE to chyba logiczne że podłączasz dwa użadzenia do jendego kanału, pozostaje kwestia "slave" , "master". No chyba że nie potrafię doczytać o co tobie do końca chodzi... :idea:

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matilde -> moj antek 11x210 -> 1.6 V :P full stable, jutro bedzie wiecej.

To bardzo się cieszę! :P :P :P

1) Skąd wiesz,że będzie więcej?

2) Czym mierzysz stabilność?

Mój Barton 2500+ idzie na 1,6V też na 11x210 PRIME po 10 godz. bezbłędne ale w SuperPI16M pod koniec 21loopa wyskakuje ERROR :cry:.

Jakie masz oznaczenia na procku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a temp. podskoczyla teraz w stresie osiaga 62*C ostro niekumam tego :o zasilacz to n/c Codegen 300W :wink: Ale jak gram to zdejmuje odudowe temp spada o 5*C 8O Lipa jednymi słowy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zakłądaj więcej fanów na 300 i to jeszcze codegena (spróbuj też poodłączać zbędne urządzenia podczas grania, nbagrywarka, karty jakieś, cdrom, dvd itp.)!!!!! pierwsze co zrób to od razu wymień zasilacz! potem sprawdź czy masz w biosie włączone zabezpieczenie przed zjaraniem proca (standartowe dla jądra to chyba 85 stopni jest), a na samym końcu zmień sobie chłodzenie! to all! bez zasilacza i chłodzenia ani rusz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...