Megabyte Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 W jaki sposób sprawdzić w PHP(i czy się to wogóle da zrobić) z jakiej przeglądarki korzysta użytkownik. Chodzi mi konkretnie o rozróżnienie IE6 lub nowszego. I druga sprawa. Jak najprościej sprawdzić czy użytkownik przeszedł z czyjejś strony na moja czy też przeszedł pomiędzy moimi podstronami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 W jaki sposób sprawdzić w PHP(i czy się to wogóle da zrobić) z jakiej przeglądarki korzysta użytkownik. Chodzi mi konkretnie o rozróżnienie IE6 lub nowszego.Da sie o ile uzytkownik nie zmieni sobie naglowka User-Agent ktory wysyla przegladarka do serwera. Musisz pobrac UA z zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] i sprawdzic ja w poszukiwaniu ciagu znakow "MSIE 6.0" czy jakis innych od przegladarek, ktore chcesz sprawdzic. I druga sprawa. Jak najprościej sprawdzić czy użytkownik przeszedł z czyjejś strony na moja czy też przeszedł pomiędzy moimi podstronami?Najprosciej odczytac referera... ($_SERVER['HTTP_REFERER']) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Dzięki. Będę się tym dzisiaj bawił. Przepraszam moderów za zakładanie dwukrotnie tego samego topica na programowaniu ale to przez to że nie zauważylem ze temat został przeniesiony na oprogramowanie sieciowe. A tak w ogóle to wydaje mi się że problemy z PHP bardziej pasują do programowania niż tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Najprosciej odczytac referera... ($_SERVER['HTTP_REFERER'])Jesteś pewny co do tego? Bo mi wypisuje że w tej tablicy nie ma takiego indexu. Sprawdzałem na Apache + PHP 4.3.4.4 uruchomione jako moduł. Może trzeba coś zmienić w konfiguracji Apache albo PHP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Jasne, ze jestem pewien. Zobacz sam: http://www.php.net/manual/en/reserved.vari...ariables.server Pozatym jak nie ma ustawionego referer'a (tzn. na strone wszedles nie przez jakis link, tylko bezposrednio) to wtedy faktycznie nie ma tego indeksu w tablicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Jasne, ze jestem pewien. Zobacz sam: http://www.php.net/manual/en/reserved.vari...ariables.server Pozatym jak nie ma ustawionego referer'a (tzn. na strone wszedles nie przez jakis link, tylko bezposrednio) to wtedy faktycznie nie ma tego indeksu w tablicy. Miałeś rację. Nie pomyślałem żeby wejsc na strone przez jakiś link. Jeszcze raz wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...