MadafakaR Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Na wstępie zaznacze że naczytałem sie już wątków o NF7-S 2.0, AN7, zasilaczach więc prosze mnie tam nie odzysłac. NIestety jak już wcześniej wspominałem, w innym poscie jakoś faorumpozostawia wiele do życzenia-gadki o bzdetach i szarpaniny słowne :( Składam zestawik i kwestie zasadnicze co i jak-oczywiście tylko konstruktywne wypowiedzi, inne NIEMILE widziane: Barton 2500 AN7 vs NF7-S 2.0 2x512 DDR Barracuda 120GB,8MB cache,PATA Cheftec 360-302-D?(2 wiatraki) Radeon 9500 64MB (walka z potokami) CDRW i DVD już jest, mniejsza z tym...Procek raczej chłodzony H2o, nie wiem czy nie Northbrigde i grafe Pytania: -czy zasiłka pociągnie ten zestawik, nie jestem hardcorowym overclockerem (FSB200-210 góra) - obawa o płyte- też sie nasłuchałem o niej lamentów, że nie warto i że sie za granica burzą , że to chała, że brać NF7-S, pozatym ABITy ciągną chyba dla CPU z 12v -czy przekaźnik(tak to sie chyba nazywa?) podpięty pod 12v dobije zasiłke bo już sie naczytałem strasznych rzeczy o marności zasilaczy :( , czy jest coś co ciągnie z 5v na 230v?-chodzi oczywiście o podpięcie pompki cyrkulacyjnej) No, chyba więcej nic mi narazie nie przychodzi do głowy. Zważywszy że jest to komp na lata(2, może 3), nie będe sie raczej za bardzo bawił w razbudowe- ja z komputera korzystam na bierząco :) , liczy sie stabilność. Dziękx za odpowiedzi i pozdro Tweakowcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Nie rozumię tego za bardzo pytasz się o zasiłkę a w tytule o Bartonie piszesz. A zasiłka nie powinna mieć problemów z tym konfigiem (ludzie na lebszych sprzetach używają tej zasiłki). Poczytaj jeszcze recki na THG o zasiłkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zasiłka - OK Przekaźnik - nie przeszkadza (ciągnie bardzo mało, w końcu to tylko malutki elektromagnes). Płyta - jak nie zamierzasz podkręcać na maxa, to pomyśl jeszcze nad Asusem (poczytaj FAQ na pierwszej stronie topica o A7N8X deluxe - masz tam też porównanie do Abita). Jeszcze w kwestii pamięci - nie kupuj _512_MB kości TwinMOSa. Są z nimi problemy na nForce (zresztą było o tym sporo na forum). Z jakość/cena do 200MHz to IMHO najlepiej Hynixy na kościach 4.3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Czy pamięci Kingmaxa będą z tym działać? Jakoś sie z nimi nie spotkałem na forum, tzn nikt nie miał chyba ich albo nie miał z nimi problemu dlatego nie wspominał :lol: Jakos nie jestem przekonany do konca z tym Asusem...Nie wiem, wydaje mi sie, tak przynajmniej ze Abit byl spoko, kilka komów na nim składałem(nie na tych płytach). Natomiast z Asusem miałem małe Zonki, pozatym z jakoś sa u nich lekkie problemy Jeszcze mała prośba o info na temat przekaźnika- pompka chyba tak do 30 W ciągnie max więc co musiłabym porsić w sklepie elektornicznym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Moc to napięcie x natężenie - więc łatwo wyliczyć natężenie jakie może czekać przekaźnik przy maksymalnym obciążeniu (i dodaj do tego lekki zapas). Kupując przekaźnik potrzebujesz info o: 1. Napięciu sterującym - 12V 2. Ilości styków - wystarczy jedna para (Takie monstrum, jak Reed podał w FAQ jest zbędne). 3. Maxymalne obciążenie - 0,13A. Czyli AFAIK trudno Ci będzie znaleźć przekaźnik, który nie wyrobi. Ale przyjmijmy, że kiedyś może czekać Cię wymiana pompy na CO i podpięcie pod to zasilacza co da razem ze 460W (czyli przekaźnik 2A) - więc jak chcesz wersję rozwojową, to kup taki przekaźnik. Ja za 2A z 2 parami styków (zmostkowałem, więc powinno wytrzymać 4A) zapłaciłem 10PLN. Z jedną parą powinien być tańszy. O Kingmaxie było na forum - niezbyt pochlebnie. Za to Hynixy na kostkach 4.3 kręcą się pięknie. Co do płytek - ja tam większych problemów z Asusem nie miałem (a mam 2 kompy). Za to Abit ma kilka zgłoszeń na tym forum np. wylanych kondensatorów czy innych awarii. Poczytaj nejlepiej obydwa topiki i zdecyduj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Dzieki za odpowiedź. Czyli musze sie zagłębić jeszcze w asusa i hynixa( mnż też najde na tweaku jakies info o tym) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Bylo o Kingmaxie na forum chodza dobrze w dualu ,ale nienajlepiej sie podkrecaja ja tam preferuje Abity i Epoxy Asus niezle plyty robi ale maja slabe zasilanie ,a ten model ciagnie dla proca z 5v ,wiec Abit bedzie lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...