Bartas Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Ale sie dałem nabić w butelke, kiedy to 2 miesiące temu zadzwonił do mnie pan z tpsa i sie spytał, czy abym nie chciał ISDNA za 1,22zł se podłączyć, bo z tego korzyści będą, do 67zł wzrośnie abonament,... a prędkość połączenia z internetem z 53kb/s wzrośnie do 128 kb/s. Nie znam się zbytnio na tych sprawch, więc mu się pytam, czy nie będę musiał kupić czego do kompa, żeby mi te 128 "wyciągło", bo obecnie ciągne na zwykłem modemie 56,7kb/s. No i gostek solennie zapewniał, że nie... No i namówiłem mamuśkie, przyszli, założyli terminal za gniazdkiem Aethra NT1-Plus, a mój internet jak miał 53,3kb/s (teraz nawet spada do 52, bez komendy AT) tak ma i ani myśli o 128kb/s Pomóżcie proszę, jak najtańszym kosztem "uzyskać" te 128, albo chociaż te 115kb/s! Czy będę musiał kupować modem ISDN albo adapter? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowiczek Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Musisz kupic modem ISDN. Jak juz kupisz modem ISDN to mozesz sobie wybrac z jaka predkoscia ma Ci sie laczyc, albo 64 albo 128kb/s. Jak wybierzesz 64 to mimo polaczenia z netem telefon nie bedzie zablokowany, a jak wybierzesz 128 to net blokuje obie linie i nie bedziesz mial telefonu, tak jak miales na modemie bez ISDN. PS1. przy polaczeniu 128kb/s impulsy niestety leca dwa razy szybciej. PS2.nawet przy 64kb/s necik smiga o niebo lepiej niz na standardowym modemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Oczywiscie ze musisz zakupic karte ISDN a jak myslales ;). Do internetu wystarczy najprostszy modem na PCI - poszukaj na allegro czegos uzywane. Kiedys swoja na HiSax PCI sprzedawalem za 70 zlotych wiec w tej cenie powinienes cos dostac. Roznica miedzy PSTN a ISDN w komforcie uzytkownia internetu jest ogromna. Laczenie trwa sekunde, 64 kbit/s w obie strony bez zadnej sciemy jak 56 kbit/s ktorych nikt na oczy nie ujrzal nigdy, dodatkowo wiekszosc providerow wspiera kompresje ISDN ktora jeszcze troszke pomaga. Plus oczywiscie fakt ze mozna wisiec na 2 liniach naraz i jest sygnalizacja ze wchodzi 3cie polaczenie. O MSN, AOC, CLIP, CLIR nawet nie wspomne bo bez tego nie mozna zyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...