Szulik Opublikowano 4 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2004 Witam! Od kilku dni wyciszam jak się tylko da komputer. Z procesorem (P4 2,0A - chłodzenie Artcic) nie ma problemow - jest niesłyszalny (300-600rpm). VGA chłodzona pasywnie, PSU Enlight 300-202 z zamontowanym Arctikiem okazał się najgłośniejszy (grill wycięty). Po wielu próbach ustaliłem, że najciszej i najchłodniej (o dziwo!) jest gdy wentyl w PSU wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze (1200rpm), wentyl z tyłu budy wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e (1100rpm). Temperatury na mobo i procku w granicach 30-35C i niemal absolutna cisza. VGA jest zdecydowanie chłodniejsza niż przy "standardowym" kierunku wiatraków. Moje pytanie brzmi: dlaczego, gdy dodaję jeszcze wentyl z przodu (wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z budy powietrze) - nieważne czy na górze, czy na dole temperatura VGA rośnie? Dodam, że CDRW i DVD dałem najnizej jak się da, zaś górne zaślepki zdjąłem by powietrze mogło swobodnie uciekac z obudowy. HDD leży na spodzie wraz z duzymi radiatorami - jest ledwie letni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steelrat Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 a gdzie teraz zamontowales te wentylatory? gora? dol? najlepiej wyciag zalozyc na gorze, wogole najlepiej w gornej scianie obudowy :) wtedy nawet wyciagu by nie trzeba bylo montowac, powietrze samo powinno uchodzic. sorki za bledy, dobrym winem mnie czestowano w pracy hehehe pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...