Skocz do zawartości
Jelen

LCD BIG PROBLEM! (foty 130kb)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam Wyświetlacz LCD do obudowy taki na LPT z standartowym kontrolerem HD44780. Polutowałem to zgodnie z tym schematem : http://www.republika.pl/artpage/html/elekt...lcd_schemat.htm .Lecz mam problem... Podlaczam wsyztsko do kompa zainstlowalem te port drivers 95 ,podpinam do LPT i niestety zonk wyświetlacz nie działa :/ tzn. świeci sie tylko jedna dolna linia (to jest 2x20) ,probowalem z wieloma programami lecz zaden niestety nie dał rady :/. Dajcie jakieś sugestie co może być źle? .Załączam foty ,troche duże rozmiarowo ale nie ważą dużo :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to K i A z boku służą do podłączenia podświetlania tylko i wyłącznie.

Zasilanie podpinasz normalnie w tej samej okolicy co kable sygnałowe.

Może ten wyświetlacz ma ciekawie podzieloną pamięć a program którego używasz o tym nie wie? ;D

Spróbuj innego programu do sterowania. Była chyba nawet wtyczka do Winampa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jelen, gdzie to kupiłeś i za ile?

na moj gust to padlo sterowanie czescia wyswietlacza :(

a tak przy okazji to czy nie laska takie rzeczy zamieszczac w topicu PRZYKLEJONYM!!!!!!!!!!!!!

dlatego prosilbym kogos o zamkniecie tego watku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi