Skocz do zawartości
Dr.Stan

płyty pod P4 ze stałym PCI/AGP

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zapytać was o zdanie, w których płytach pod P4 Abita, lub ewentualnie Asusa, można na stałe ustawić szynę PCI/AGP.

Wiem, że na pewno na chipsetach i865 oraz i875. Ale interesują mnie raczej te tańsze konstrukcje.

Abity które mnie interesują to BH7 i BH7-E na i845PE oraz IS7-V na i848.

W manualu starszej płyty na i845 - BE7 - znalazłem opcję "PCI Bus Frequency", a możliwe dla niej ustawienia to: Ext. Clock/3; Ext. Clock/4; 44MHz (fixed); 37MHz (fixed); 33MHz (fixed). Podejrzewam że ustawienie tej ostatniej na stałe ustawi PCI na 33MHz niezależnie od FSB, tak???

W manulau od BH7 także jest taka opcja, jednak nie ma podanych możliwych dla niej ustawień.

Natomiast nie ma dostępnych manuali od płyt BH7-E oraz IS7-V.

Czy ktoś może mi powiedzieć w których płytach można na stałe ustawić PCI/AGP??? Lub która ewentualnie posiada dzielnik 5:2:1 do FSB166 (w co wątpie bo Intel tą szynę przeskoczył).

Jeśli znacie jakieś płyty Asusa z taką możliwością to także prosze o podanie modeli, jednak bardziej mnie interesują Abity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Przecież płyty BH7 i BH7-E to podkręcone i845PE z możliwością pracy na FSB200. To na razie spox.

Teraz musze tylko wyczaić jakiegoś P4 1.6A lub 1.8A, który pójdzie przynajmniej na FSB166 na w miare niskim napięciu.

Gorzej z chłodzeniem. Chcę kupić Zalmana 7000A-AlCu, ale te po 115 na allegro mają mocowania tylko pod AMD (Duron i XP). Wersja z komletem mocowań pod P4 i A64 kosztuje już 150zł. Ale chyba jednak warto, bo z takiego Pentiuma można sporo wycisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi