Dr.Stan Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Postanowiłem zapytać was o zdanie, w których płytach pod P4 Abita, lub ewentualnie Asusa, można na stałe ustawić szynę PCI/AGP. Wiem, że na pewno na chipsetach i865 oraz i875. Ale interesują mnie raczej te tańsze konstrukcje. Abity które mnie interesują to BH7 i BH7-E na i845PE oraz IS7-V na i848. W manualu starszej płyty na i845 - BE7 - znalazłem opcję "PCI Bus Frequency", a możliwe dla niej ustawienia to: Ext. Clock/3; Ext. Clock/4; 44MHz (fixed); 37MHz (fixed); 33MHz (fixed). Podejrzewam że ustawienie tej ostatniej na stałe ustawi PCI na 33MHz niezależnie od FSB, tak??? W manulau od BH7 także jest taka opcja, jednak nie ma podanych możliwych dla niej ustawień. Natomiast nie ma dostępnych manuali od płyt BH7-E oraz IS7-V. Czy ktoś może mi powiedzieć w których płytach można na stałe ustawić PCI/AGP??? Lub która ewentualnie posiada dzielnik 5:2:1 do FSB166 (w co wątpie bo Intel tą szynę przeskoczył). Jeśli znacie jakieś płyty Asusa z taką możliwością to także prosze o podanie modeli, jednak bardziej mnie interesują Abity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 tak fixed oznacza zablokowanie pci i agp BE7 ma taka opcje oraz regulacje pci do 60MHz BH7 tez bedzie miala bo to praktycznie ta sama plyta (poza zasilaniem) i Abit twierdzi ze ma pracowac z fsb200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Stan Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 No właśnie. Przecież płyty BH7 i BH7-E to podkręcone i845PE z możliwością pracy na FSB200. To na razie spox. Teraz musze tylko wyczaić jakiegoś P4 1.6A lub 1.8A, który pójdzie przynajmniej na FSB166 na w miare niskim napięciu. Gorzej z chłodzeniem. Chcę kupić Zalmana 7000A-AlCu, ale te po 115 na allegro mają mocowania tylko pod AMD (Duron i XP). Wersja z komletem mocowań pod P4 i A64 kosztuje już 150zł. Ale chyba jednak warto, bo z takiego Pentiuma można sporo wycisnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...