Skocz do zawartości
ITI

więcej pamięci - za i przeciw!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procesor P III 866 MHz, plyte glowna jeszcze nie wiem, bo mam dopiero sobie kupic, ale bedzie to chyba ASUS CUSL-2C, dysk twardy Seagate B. ATA IV 40GB, GeForce 256 DDR itp.

Komputera glownie uzywam do tworzenia stron www, czasem grafika, ale nie jakas tam skomplikowana, tylko taka prosta. Czasem jakies gry, np. Warcraft III, AvP 2 itp.

I teraz chce sobie kupic RAM do tego komputera. Zastanawiam sie tylko nad 3 pamieciami firmy Kingston: DIMM 128MB Kingston PC-133+ (KVR133X64C3/128) CL3 - 132zl., DIMM 256MB Kingston PC-133+ (KVR133X64C3/256) CL3 - 245 zl. i DIMM 256MB Kingston PC-150+ (KVR133X64C2/256) CL2 279 zl.

Na razie mam Celerona 500 i 128mb RAMu 100MHz. Ta ilosc ramu mi wystarcza i nie mialem klopotow z jej brakiem.

Co mi doradzacie?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: a ja nie zastanawialbym sie tylko nad Kingston'ami. zreszta odrazu odrzucilbym je na wstepie. uwazam ze sa przereklamowane. pomysl lepiej o Samsung'ach, Infineon'ach czy Nanya'ch. napewno dorownuja Kingston'a, a w niektorych przypadkach przewyzszaja i sa tansze. czy dobrze mowie... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem tak

stara szkoła komputerowa mówi-ramu nigdy za wiele

256 dobrego ddr to absolune minimum-do poprawnej pracy wymagających aplikacji takich jak np.acdsee itp , że o windzie xp nie wspomnę.

a poza tym jesli używasz kompa do rozrywki,gierki itp to tym bardziej powinieneś zastanowiić się nad 512 ddr -samsung,nanya, corsair itp-to absolutny top

jesli poszukasz na allegro to powinieneś kupic w dobrej cenie np.samsungi-bardzo dobre ddry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem tak

stara szkoła komputerowa mówi-ramu nigdy za wiele

256 dobrego ddr to absolune minimum-do poprawnej pracy wymagających aplikacji takich jak np.acdsee itp , że o windzie xp nie wspomnę.

a poza tym jesli używasz kompa do rozrywki,gierki itp to tym bardziej powinieneś zastanowiić się nad 512 ddr -samsung,nanya, corsair itp-to absolutny top

jesli poszukasz na allegro to powinieneś kupic w dobrej cenie np.samsungi-bardzo dobre ddry.

sorry kolo ale CZY TY W OGOLE PRZECZYTALES O CO PYTA KOLEGA????? o pamieci ale ma proca PENTIUM III 866 wiec nie o DDR!!!! tylko o SDRAMy....LUDZIE CZYTAJCIE DOKLADNIE POSTY a nie piszcie o [gluteus maximus] maryny!!! sorry ale wkurzylo mnie to juz dzisiaj...od jakiegos czasu zauwazam totalna olewke innych ludzi na tym forum...CZYTAJCIE WSZYSTKIE POSTY W DANYM WATKU ok????

sorry Bartezjusz ze Tobie sie oberwalo :? ale wczesniej nie chcialo mi sie o tym pisac

Peace brotha :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

trochę racji masz ale przecież pisze wyrażnie o zmianie konfiguracji kompa(tak na marginesie nie bardzo wiadomo o co chodzi-pisze "geforce 256ddr" -więc nie wiadomo co miał na myśli -jak się znam na kartach grafiki to jeszcze chyba nie ma gf 256ddr????????????????

tak więc odpowiedziałem mając na uwadze przyszłą zmianę konfiguracji ale jesli kolego zostaje przy starym procku to oczywiscie zgoda co do sdramów

pozdróweczka

ps.lukk -nie gniewam się ale..... niedokońca poczuwam się do zarzutu ze nie czytam postów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

trochę racji masz ale przecież pisze wyrażnie o zmianie konfiguracji kompa(tak na marginesie nie bardzo wiadomo o co chodzi-pisze "geforce 256ddr" -więc nie wiadomo co miał na myśli -jak się znam na kartach grafiki to jeszcze chyba nie ma gf 256ddr????????????????

sorry ale znowu Ciebie zjade :lol: :lol: :wink: :lol: gdzies Ty sie uchowal jak nie wiesz co to jest gf256DDR???? toz to GF 1 z pamieciami DDR (gf 1 = gf256) po prostu...tak zwany CLAP (Creative Labs Annihilator Pro)..ehhh :wink: :lol: :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

gf256 DDR istnieje juz od dawna )))))) slabe zrodla masz )))) do tej pory uwazam ten model za najlepszy z calej seri gf )))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla uscislenia nie mam CLAP, ale ELSA Erazor X2 :)

I jeszcze tak dla uscislenia nie dziala mi jeszcze ten PIII 866, ale na razie mam Celka 500@563 i 128 ramu. AvP przy tej konfiguracji chodzi moze 1 klatke na sekunde, czasami wiecej :) i to chyba przy braku detali :( Ogolnie karta jest w miare dobra, ale procek wysiada (tak mi sie wydaje, ten Celeron).

Mam juz PIII866 i moze bede mial do tego plyte glowna i dlatego chcialem sie dowiedziec i jaka, i ile pamieci najlepiej miec :)

Ale obecny watek mi sie przydal :) i jak starczy kasy, to zostanie przy Kingstonach 256 MB CL2 :), a jak nie, to kupie jakies inne firmowe 256 MB :), a jak bede mial jeszcze mniej kasy, to zadowole sie innymi firmowymi 128 mb :)

Pozdraiwam i dzieki. Nara

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

holera niepamietam dokladnie ale na moim tb to jakies 6000 w 3dm2k ten 256ddr dostawal chodzil nieweile gozej od gf2pro :P 8200ptk a na mx400 jakies 7500ptk

na tb 1,44 i clapie 168/358 w 3dmarku 2k mialem 7002 . na mx 200/200 5300 markow

co do pamieci to kingston wydaje sie byc dobrym wyborem , mam sam kostke 256 na infineonach 7.5ns i na 150 cas 3 leca bez problemu a przy dobrym chlodzeniu i napieciu 3.5v na cas2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...