cRoMo Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Zapewne to dosyc specyficzny problem, z jakim sie spotykacie, ale byc moze sie myle. Otoz jestem w posiadaniu karty GeForce2 mx400, ktora kupilem za 10zl... Wiedzialem, ze jest uszkodzona, ale dawala pewne oznaki zycia. Sprawa wyglada nastepujaco: w czasie POSTu BIOSu karty widze pozamieniane znaki ASCII (zamiast 'a' jest 'b', 'n' jest 'm' itp.). POST BIOSu plyty glownej wyglada OK, po wejsciu do BIOSu ponownie latajace krzaki i trudnosci z odczytem tekstu na ekranie. Za pierwszym uruchomieniem systemu.... pracowalem sprawnie w trybie graficznym (1280x1024-85Hz). Nie uruchamialem aplikacji 3D (na codzien raczej nie gram, korzystam z kompa do innych celow), praca bez resetu przez kilka godzin, zadnych nieprawidlowosci. Wylaczam kompa na godzine, po godzinie, w momencie gdy znika pasek postepu uruchamiania XP, a powinno pojawic sie okno wyboru uzytkownika ekran wygaszony, dysk z pewna regularnoscia pracuje, po czym po minucie dysk i monitor sie wylacza (prawdopodobnie komputer przechodzi w jakis stan uspienia). Od tamtej pory zmuszony bylem pracowac w trybie VGA (przed zaskoczeniem Windy z dysku wciskam F8 i wybieram odpowiednia opcje). Raz, po dluzszym grzebaniu w BIOSie znaki nagle wrocily do normy - z ciekawosci sprobowalem wlaczyc Winde i poszla. Jednak w trakcie pracy po pewnym czasie ekran zamarza a po minucie odzyskuje wladze juz w trybie VGA wraz z komunikatem Windy na ekranie mowiacym, ze "System Windows odzyskal sprawnosc po awarii urzadzenia (ponizej widac, ze chodzi o GF). Zapisz swoje dane... etc.". Taka sama sytuacja miala miejsce, gdy po odstawieniu karty na kilka dni (uzywalem w tym czasie innej) wlozylem ponownie i uruchomilem system normalnie. Z kolei obecnie, gdy sprobuje wlaczyc system normalnie, zobacze "troche" wiecej niz wczesniej, bo kiedy powinno sie pojawic okno wyboru uzytkownika, widze czarne tlo i kursor myszy, ktorym moge poruaszac (dysk regularnie dokonuje jakiegos odczytu). Po krotkiej chwili nastepuje identyczne z opisanym powyzej wylaczenie monitora i dysku. Ostatnia rzecz, jaka zauwazylem to fakt pojawiania sie dosyc czesto w trybach tekstowych i czasie uruchamiania Windy pionowych niebieskich paskow. To tyle z opisu. Wynika z niego, ze karta jest zepsuta, najrpawdopodobniej pamieci lub procesor ulegly przegrzaniu. Jednak jak pisalem wyzej, potrzebny mi jest tylko tryb 2D do pracy, stad tez zastanawiam sie czy nie ma sposobu na rekatywacje karty (nie na "wiecznosc", za kilka miesiecy i tak mam zamiar kupic nowa karte graf.). Przychodza mi do glowy dwa pomysly: zmiana ustawien taktowania procesora i pamieci w firmware karty (wydaje mi sie, ze czytalem kiedys o odpowiednich narzedziach) oraz "nagrzewanie" procesora i pamieci. Co do tego ostatniego wiem, ze pomaga zwiekszyc mozliwosci O/C (jesli chodzi o pamieci), zastanawiam sie, czy nie pomogloby w tym przypadku? Czy ktos z Was kiedys probowal dokonac podobnej sztuki i czy w ogole uwazacie, ze mozliwe jest odzyskanie czesciowej sprawnosci karty? PS. Odentyczny post umiescilem na forum PCLab.pl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Zainstaluj jakiś program do o/c kart np. riva tuner ,power stip i itp. I zmniejsz taktowanie rdzenia i pamięci np. o 25% a nawet i więcej Może coś pomoże ale nie wiem bo nie miałem takiej sytuacji. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cRoMo Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Problem w tym, ze musialbym to zrobic w trakcie pracy systemu, a do tego czasu, zanium program zacznie dzialac, karta pracuje na normalnych parametrach. Ale sprobowac zawsze mozna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJDAHO Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Problem w tym, ze musialbym to zrobic w trakcie pracy systemu, a do tego czasu, zanium program zacznie dzialac, karta pracuje na normalnych parametrach. Ale sprobowac zawsze mozna.tak ale bedziesz mial pewnosc ze to za wysokie zegary i potem bedziesz mogl tak zmodyfikowac bios grafy zeby ci zawsze wstawala z ustaweiniami jakie zapodasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Jak wyżej , zmniejsz taktowania grafy a jak są na niej jakies kondensatory to je wymień tak profilaktycznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cRoMo Opublikowano 12 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2004 Kondensatorow jest calkiem sporo, dzis badz jutro postaram sie je wymienic. Natomiast co do czestotliwosci pamieci i GPU - przy uzyciu RivaTuner'a zmniejszylem taktowanie procesora do 100MHz oraz pamieci do 85. Po kilkugodzinnej pracy na komputerze z ciekawosci przelaczylem tryb z VGA na SVGA (800x600) i system przez kilka sekund pracowal sprawnie, po czym pojawilo sie kilka artefaktow i zamarzl. Nastepnie obraz ginie, monitor wyswietla monit o braku sygnalu po czym przechodzi w uspienie (komputer dalej pracuje). To chyba dobry znak, zobaczymy co da wymiana kondensatorow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...