ZaioN Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 Witam, Nastapila przerwa w dostawie pradu i wylaczylo mi kompa..pozniej sie okazalo ze bios nie wykrywa dysku...odlaczylem go i podlaczylem pozniej stanal na Scan disku...znowu pomieszalem przy kalach az w koncu bylo ok..niestety okazalo sie ze jest 16kb uszkodzonego klastra...czy mozna z tym "zyc"? jakie jest prawdopodobienstwo powiekszania sie bed sectora i samowyniszczenia dyusku? Jedyna droga jest kupiejnie nowego dysku? Moze sa jakies program ktore powoduja ze system niekorzysta ztego kalsta...moze go jakos zalepjaja:) pozdrawiam! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 15 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2004 :!: HDD REGENERATOR :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 hehehe sory temat troche smiesznie wyglada mam badsectora :) jakos mi sie na smiech wzielo A tak powaznie to bady spowodowane przez przerwy w dostawie pradu sa czesto virtualne a nie fizyczne Ja zamiast hdd regenerator polecam badblocks pod linuxa ktory ci prawde powie czy to sa prawdziwe bady czy nie (w 80% przypadkow na dysku naprawde nie ma badow) i jesli sie okaze ze bady nie sa prawdziwe (program 4ro ktrotnie zapisuje w kazdym sektorze sumy kontrolne ktore pozniej odczytuje i porownuje) to ci je wyczysci pozdrawiam aha badblocks na ogol znajduje sie w kazdej dystrybucji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rahimede Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Tez kiedys mialem badsectory udalo mis ie je odciac ale dysk i tak dlugo niepochodzil po 3 miesiacach padl.No ale moze tobie uda sie go jakos wyleczyc chociazby hdd regeneratorem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaioN Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Robilem wczoraj dysk HDD regeneratorem, i tam pisalo ze wykryto i naprawiono Bad sectora, ale on faktycznie dalej jest. S.Youth sprobuje dzisiaj zrobic Twoim programem:) ja tez mam nadzieje ze sie uda:) no faktycznie..hehe temat brzmi smiesznie:) dzieki i pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaioN Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Aha jeszzce jedno..S.Youth BADBLOCKS pod linuxa? ja mam winde w2k...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Aha jeszzce jedno..S.Youth BADBLOCKS pod linuxa? ja mam winde w2k...:) zgrywasz wszystkie dane na inny dysk, odpalasz kompa z płyty (dyskietka systemowa z dosem :P) z nagratnym programikiem WDCLEAR.EXE. Odpalasz zerowanie sektorów i czekasz (od wielkości tyle czasu 80gb ok 1h). jak skończy odpalasz kompa jeszcze raz i odpalasz program SPFDISK (w necie też pełno) (poza tym że program zrobi z dyskiem wszystko: zakałdanie partycji, regenerowanie boot, formatowanie itp) odpalasz sprawdzanie strukturniaka dysq. tu zejdzie mniej (80 gb - ok 40 min) jeśli ten program nic nie dorwie to jest 99,99% że dysk jest czysty - potem warto jeszcze jakimś pod winde sprawdzić. Pamiętaj ten 1szy prog pozbawi cię wszystkiego co masz na dysq - dlatego mowa o przeniesieniu danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.Youth Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 wlasnie tak samo z badblocks tez czysci caly dysk i zeby go odpalic trzeba miec linuxa zainstalowanego nie jestem pewien czy nie jest on ladowany odrazu na plytce startowej sprawdze dzisiaj A no i trzeba miec minimalne pojecie o linuksie ale to sie da ominac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaioN Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Dzieki..musze teraz poszukac kogos kto mi potrzyma 20 GB danych:))) troche to potrwa ale musze to zrobic bo nie mam co liczyc na nowy dysk(jeszcze nie zarabiam:P) dzieki za pomoc...duzo z tym paprania widze PIEP**** elektrownie za co im sie placi?? przez tych ciuli mam zwalony dysk:P hehe musialem to wyrzucic z siebie;) dzieki za pomoc:)pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaioN Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Naprawilem!!:) zrobilem tak jak powiedzial mi BENEK za co bardzo mu dziekuje jak i reszcie za dobre rady:) HDD regenatorem usunolem bad sectora potem z partycji na ktorej byl bad secotr ( na szczescie to byla z danymi a nie systemem:) ) sformatowalem ja pod winda i nie ma juz uszkodzonych sektorow:) takze wielkie dzieki pozbylem sie problemu i dysk dalej hula(oby jak najdluzej) pozdrowienia dla wszystkich:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...