zibi322 Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 jak w temacie. ktos tu kiedys pisal ze lutowal miedz takowa pasta tylko nie moge znalesc tego. a potrzebuje wiedziec gdzie to zdobyc i ile +- to kosztuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 a mozesz dokładnie wtłumaczyć o co ci chodzi i co chcesz lutować bo nie bardzo kapuje co to jest pasta do lutowania ze srebrem .... słysza łem o paście termoprzewoszącej ze srebrem bo jej uzywam i o zwykłej paście lutowniczej ale nie o tej z topic'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 6 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2002 ehhhhh to taka specjalna pasta skladajaca sie z kwasu,topnikow i sproszkowanego srebra. Pasta ta smarujesz elementy np. miedziane ktore chcesz polaczyc , sciskasz to i do pieca albo nad palnik. srebro sie wytapia laczac elementy. no dobra uchyle tajemnicy - chce zrobic blok wodny 50x60 mm o powierzchni oddawania ciepla 19000 mm^2 i najlepiej jakbym to zlutowal srebrem - wiadomo dlaczego :). na forum gosc opisywal juz kiedys jak zrobil blok laczac dolna warstwe bloku z reszta za pomoca wlasnie takiej pasty , ale nie pamietam nicka. topic byl cos w stylu "pierwsze testy potwora" czy cos takiego, gosc zalozyl tez na zbiornik wodny 3 pelitery, kurde nie moge tego znalesc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 ehhhhh to taka specjalna pasta skladajaca sie z kwasu,topnikow i sproszkowanego srebra. Pasta ta smarujesz elementy np. miedziane ktore chcesz polaczyc , sciskasz to i do pieca albo nad palnik. srebro sie wytapia laczac elementy. no dobra uchyle tajemnicy - chce zrobic blok wodny 50x60 mm o powierzchni oddawania ciepla 19000 mm^2 i najlepiej jakbym to zlutowal srebrem - wiadomo dlaczego :). na forum gosc opisywal juz kiedys jak zrobil blok laczac dolna warstwe bloku z reszta za pomoca wlasnie takiej pasty , ale nie pamietam nicka. topic byl cos w stylu "pierwsze testy potwora" czy cos takiego, gosc zalozyl tez na zbiornik wodny 3 pelitery, kurde nie moge tego znalesc.To ten topic był Miqhna Taghora (mam nadzieję że nic nie przekręciłem...). http://www.tweak.pl/forum/viewtopic.php?t=...hlight=pierwsze A znalezienie zajęło mi 1 min. więc nie wiem czemu nie szukałeś... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasior Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 achia to dzięki za info ja swój bloczek polutowałem zwykłą cyną trzyma sie dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 7 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2002 achia to dzięki za info ja swój bloczek polutowałem zwykłą cyną trzyma sie dobrzeblok od mate rowniez lutowalem cyna i trzyma lepiej niz jakikolwiek klej, ale w tym przypadku blok bedzie sie skladal z plastrow miedzianych o gr. 4mm w ilosci 8 sztuk, wiec jak miedzy kazda warstwa bedzie cyna to spadnie przewodnosc cieplna bloku, wprawdzie spoiwa bedzie minimalnie i nie wplynie to az tak na przewodnosc calosci to jednak wolalbym zrobic spoiwo ze srebra (jak cos robie to porzadnie). tomasir dziekuje za linka - wczoraj mialem jakis przychlastany dzien, nie potrafilem nawet uruchomic dvd pod linuxem (zapomnialem pluginu aktywowac :oops: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...