ic3ek Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 :arrow: Hej ludziska mam taki problemik i potrzebuje rady. Mam plyte K7S8X (konfig jak w podpisie) i chodzi o to ze po ok 3-4 godzinach pracy kompa (-> *temp proc 43 *system 30 *HDD 31-32) komp sie zwiesza lub ni stad ni z owad restartnie.?????? :arrow: Do urzytkownikow tej plyty mam takie pyt czy wam SIS746FX tez sie strasznie grzeje???? Ja mam zazucony na niego radiatorek Zalmana ZM-NB32J i po tych 3 godzinkach i wiecej jesli sie nie zawiesi lub nie restartnie ten wlasnie radiatorek na owym wlasnie chipsecie jes w miare goracy . Jak porownam reka temp proca przy 41 z tym radiatorem na chipsecie to jest on bardziej cieply. Dodam jeszcze ze w budzie sa 2 wentyle 1 wciagajacy (5V) 1 wyciag (7V) :arrow: W czym szukac problemu ????? Ratujcie bo juz nie wiem co mam wymyslec aby sobie z tym poradzic!!!! :arrow: A i moze powiedzcie mi gdzie jest czujka od temp ta na plycie gl w jakim miejscy ?? :arrow: A zasilka to 350W megabajta MGB-350s :arrow: Poradzcie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Na pewno nie jest to kwestia przegrzewania się chipsetu. Mój kolega ma taką płytę ze standartowym radiatorem na northbridge'u, nie ma w ogóle wentylacji obudowy i nie ma takich cyrków. Ewentualnie dochodzi jeszcze kwestia źle załozonego zalmana, ale skoro się grzeje to znaczy że dobrze styka i jest dobrze założony (pastę dałeś?). Ja obstawiałbym ten nieszczęsny zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ic3ek Opublikowano 16 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2004 Pasta jest Tylko denerwuje mnie to ze robi sie naprawde goracy jak go sie reka dotknie a czy zasilka ??? wydaje mi sie ze jest stabilna max roznica to 0.02 V na v core a reszty to nie pamietam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 No to zrob najprostrzy test... wez postaw na grafie jakis wentyl tak zeby wial na NB i sprawdz czy Ci sie bedzie nadal restartowal. Tak najprosciej dojdziesz czy to przez przegrzanie NB czy przyczyna tkwi gdzies indziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeride Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 temperaturki masz ok , u mnie chipset ma 28C czyli prawie to samo i nie ma żadnych restartów , podaj jakie masz napięcia ,możliwe ze to zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ic3ek Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 Ale wydaje mi sie ze czujka temp systemu nie jest na NB bo reka jak go dotkne to jest bardziej goracy niz 28 st ( bo mi ok tyle tez wskazuje) Napiatka w miare stable w granicy 5% napewno Jedno jest niskie +5V przy pelnym obciazeniu spada az do 4,82 a v core do 1.58 z 1.60 Wiec wydaje mi sie ze zasilka jest wystarczajaca narazie !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 A co powiecie na to ?? Raport z Aida- http://dysk1.webpark.pl/temp.chipset.jpg , temp. chipsetu płyty głównej wynosi zawsze prawie 52 stopnie jak dotkne to się oparzyć można, więc czujnik jest dobry. To samo procesor , około 62 stopnie bez obciążenia, w grach temp. dochodzi do 69 stopni i żadnych zwisów czy restartów nie mam :) Czyli nie macie się co martwić, obstawialbym raczej zasilacz jako rozwiązanie problemu a nie temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 17 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2004 mariusz994: no temp. bardzo ciekawe :) tylko sprawdzales temp. hdd :?: on pewnie jedzie na granicznej temp. swojej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...