Skocz do zawartości
libero

Intel oszczędza, AMD zbiera pochwały

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ilu useruw czytalo tego njusa na roznych stronkach !

Lisek jak zwykle sie nie popisal !

Ale jak ktos nie czytal to zapraszam do lektory !

Komentaz wydaj mnie sie zbedny :)

Data wprowadzenia informacji: 2002-08-05

Izraelska fabryka procesorów Intel Pentium będzie - ze względów oszczędnościowych - zamknięta pomiędzy 13 a 28 września. Równolegle do tej informacji w amerykańskim tygodniku giełdowym "High Tech Strategist" ukazał się artykuł o przewadze technologicznej jaką AMD zyska nad Intelem dzięki wprowadzeniu na rynek układów Hammer.

Dwutygodniowe zamknięcie fabryki nie jest w branży półprzewodników niczym niezwykłym, jednak Intel stosuje tę metodę oszczędzania sporadycznie. Przy okazji przestoju dokonany ma zostać upgrade sprzętu w zakładzie, niemniej całe wydarzenie może zaniepokoić akcjonariuszy. Jednak znacznie większym powodem do obaw może być dla nich artykuł z dzisiejszego "High Tech Strategist", pisma osób inwestujących w akcje firm branży technologicznej. Wynika z niego, że wprowadzenie na rynek układów AMD Hammer da ich producentowi 3 - 4 lata przewagi technologicznej nad Intelem. Głównym przytaczanym argumentem jest kompatybilność wstecz - Hammer będzie obsługiwać nie tylko aplikacje 64-bitowe, ale i 32-bitowe. Ich uruchomienie na Intelu Itanium, który postrzegany jest jako intelowski odpowiednik Hammera, wymusza stosowanie specjalnego emulatora, co znacząco spowalnia pracę systemu.

Powyższe informacje to dla AMD - które nie miało ostatnio najlepszej prasy - szansa na odwrócenie złej passy. Pozostaje czekać na reakcję Intela.

Źródło informacji: The Inquirer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu jeszcze jeden fajny njus :)

Tak nudzi mi sie :) Zaraz ide spac wiec bedzie spokuj na forum :)

Data wprowadzenia informacji: 2002-08-06

W pierwszej połowie roku ASUS utrzymał status lidera rynku płyt głównych - firma sprzedała 7,73 mln sztuk produktów tego typu.

Na drugim miejscu uplasowało się ECS, które sprzedało 7,6 mln sztuk płyt głównych. Kolejne pozycje przypadły MSI (5 - 5,5 mln sztuk) oraz - odstającej już wyraźnie od pierwszej trójki - firmie Gigabyte (2,23 mln sztuk). Łącznie tajwańskie firmy wyprodukowały w pierwszym półroczu 40,77 mln sztuk płyt głównych, z czego aż 56% przypada na "wielką czwórkę".

Źródło informacji: X-Bit Labs

Chcial bym podzikowac Tym userom co kupuja plyty firmy ecs :)

Naprawde jestescie wspanilai :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszego newsa (ten dlugi) to nie wiem kompletnie o co chodzi libero. News jak news. A co do nastepnego to co, tez nic takiego. Ze ECS sprzedal duzo plyt, widzisz cos w tym dziwnego?

Nic dziwengo !

Ale jak lisek sie obija :P a mnie sie nudzi to stwierdzielmze moze pobawie sie w malego redaktora :)

A libero ciesza rzekome problemy Intela ?

Czy napisalem ze mnie ciesza ?

Chyba nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam..

Chyba jednak niektorzy forumowicze sa niereformowalni :-(. Kolego Kaeres, przyjmij do wiadomosci, ze f-mie AMD zawdzieczasz fakt, ze masz wogole komputer. Przypomnij sobie (albo poczytaj), jakich to sum zadal Intel za swe "cudowne" wynalazki, dopoki AMD nie "uroslo w sile". Zwykly Celeron kosztowal ponad 5 razy wiecej, niz dzis. Czy sadzisz ze ta obnizka to z "dobroci" Intela wynika? A szalencze skoki cen P-II/III, gdy tylko udalo sie (slawny intelowy przewal z MB do Atlona np. - zwyczajny terrorystyczny szantaz na tajskich producentach) przyblokowac na chwile AMD. Czy o tym raczysz wiedziec? A moze.. wolisz zyc w urojonym swiecie, gdzie stac Cie na wszystko?

Przeciez juz chyba z tysiac razy tu pisano: i jedne i drugie procesory maja swoje slabe i mocne strony. Slabosc nr.1 AMD: nietrwalosc mechaniczna, slabosc nr.1 Intela: udziwniona struktura P4 powodujaca nedzna wydajnosc w funkcji zegara. Wspolna slaboscia obu firm jest.. zadza pieniadza z kieszeni klienta (w tym Twojej). Czy Ty to kiedykolwiek pojmiesz? Bo zaczynam juz w to watpic :-(..

PS. Najbardziej plotkarska jest jednak www.intel.com. Pisza tam zwykle niewydarzone brednie o rzekomych 'osiagnieciach" i "tajemnicach", ktore po jakims czasie okazuja sie byc.. kolejnym niewypalem.

--

Wszystkiego Dobrego (i pomysl..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam..

Chyba jednak niektorzy forumowicze sa niereformowalni :-(. Kolego Kaeres, przyjmij do wiadomosci, ze f-mie AMD zawdzieczasz fakt, ze masz wogole komputer. Przypomnij sobie (albo poczytaj), jakich to sum zadal Intel za swe "cudowne" wynalazki, dopoki AMD nie "uroslo w sile". Zwykly Celeron kosztowal ponad 5 razy wiecej, niz dzis. Czy sadzisz ze ta obnizka to z "dobroci" Intela wynika? A szalencze skoki cen P-II/III, gdy tylko udalo sie (slawny intelowy przewal z MB do Atlona np. - zwyczajny terrorystyczny szantaz na tajskich producentach) przyblokowac na chwile AMD. Czy o tym raczysz wiedziec? A moze.. wolisz zyc w urojonym swiecie, gdzie stac Cie na wszystko?

Przeciez juz chyba z tysiac razy tu pisano: i jedne i drugie procesory maja swoje slabe i mocne strony. Slabosc nr.1 AMD: nietrwalosc mechaniczna, slabosc nr.1 Intela: udziwniona struktura P4 powodujaca nedzna wydajnosc w funkcji zegara. Wspolna slaboscia obu firm jest.. zadza pieniadza z kieszeni klienta (w tym Twojej). Czy Ty to kiedykolwiek pojmiesz? Bo zaczynam juz w to watpic :-(..

PS. Najbardziej plotkarska jest jednak www.intel.com. Pisza tam  zwykle niewydarzone brednie o rzekomych 'osiagnieciach" i "tajemnicach", ktore po jakims czasie okazuja sie byc.. kolejnym niewypalem.

-- 

Wszystkiego Dobrego (i pomysl..)

Brednie to ja teraz przeczytalem w tym poscie.

To nie ja zalozylem ten topic majacy na celu dowiesc, ze Intel ma klopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dziwengo ! 

No to o co chodzi. Bo dla mnie to jest normalna wiadomosc.

Doczytaj do konca Ok ?

Chodzi o to

Ale jak lisek sie obija  a mnie sie nudzi to stwierdzielmze moze pobawie sie w malego redaktora

Juz wiesz :)

A nie zapomnialem dziwne jest ze 7,6 mln sztuk płyt głównych sprzedal ecs !

Czyli ze 7,6 mln sztuk płyt głównych dziadowej firmy zostalo kupione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde miałem przez ponad miesiąc ECSa K7S5A i nie miałem żadnych problemów. Znajomi też mają i większośc działa bez problemów - więcej trafionych ostatnio przychodzi MSI niż ECsów :P i co ty na to mądralo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde miałem przez ponad miesiąc ECSa K7S5A i nie miałem żadnych problemów. Znajomi też mają i większośc działa bez problemów - więcej trafionych ostatnio przychodzi MSI niż ECsów :P i co ty na to mądralo?

I co z tego ze sie sypia wymieniasz i masz dobra plyte dalej !

Abity tez padaja ! A ecs'y sie trzymaja bo sa tak prostacko zrobione ze nie ma co sie popsuc :P

A dlaczego nie masz juz ecs'a ? Przeciez one sa takie fajne ?Na co zmieniles ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytaj do konca Ok ? 

Chodzi o to 

Ale jak lisek sie obija  a mnie sie nudzi to stwierdzielmze moze pobawie sie w malego redaktora

Juz wiesz :)

A nie zapomnialem dziwne jest ze 7,6 mln sztuk płyt głównych sprzedal ecs !

Czyli ze 7,6 mln sztuk płyt głównych dziadowej firmy zostalo kupione :)

Nadal nie wiem po co wklejony zostal ten dlugi news.

Dla mnie to nie jest dziwne ze taka ilosc tych plyt zostala sprzedana. Sa poprostu tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czep się tramwaju jak sie nudzisz; prostacko zrobiona płyta - sam zachowujesz się jak prostak.

Miałem ECSa jako tymczasowy sprzęt + duron 900 a potem tb 1,2 - akurat byłem w trakcie szukania płyty pod P4 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brednie to ja teraz przeczytalem w tym poscie.

To nie ja zalozylem ten topic majacy na celu dowiesc, ze Intel ma klopoty.

Witam

Kaeresie, za latwo sie zacietrzewiasz, i nie chcesz byc obiektywny. Swoje rzekome "brednie" moge udowodnic - slowo po slowie. Pamietam, jakiez to "filozofie" - rodem z przedszkola wypisywali ci z Intela na swoich newsach. A juz.. "pistolecik" z AMD nie spodobal sie tym "tworcom swiata", zaklamujacym z uporem historie IT i Silicon Valley. ("zbudowalismy pierwszy procesor" - klamstwo - pierwsze CPU kupili od swojego pracownika, ktory zaprojektowal go POZA czasem pracy).

Libero zas Cie podpuszcza, nie pierwszy zreszta raz. Ale, Kaeresie - czemu Ty dajesz sie tak latwo podpuszac, jakbys "czekal na temat"?..

--

Wzystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ilu useruw czytalo tego njusa na roznych stronkach  ! 

Lisek jak zwykle sie nie popisal !

Tak, Lisek fee i w ogóle... wyobraź sobie że nie jestem maszyną i też czasem chcę się rozerwać...

Może ktoś w końcu zobaczy w Tobie normalnego ;) człowieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem cos... za co sie moze libero wkurzy... ale zaczynam zauwazac, ze on jest jakis dziwny. Wszystkich obraza, nie zgadza sie z innymi, on wie najlepiej. Jest genialny. Moze mi jeszcze przepowiesz przyszlosc? Poza tym wstawiasz takie oczywiste newsy, ze mi sie sikac chce. hahahahahaha Czlowieku pomysl sobie, ze moze niektorzy nie spia na zlocie tak jak ty i musza sobie kupic ECS bo sa tanie! Ja osobiscie mam Microstara i nie narzekam. Ale ty i tak pewnie masz mainboard zaprojektowany dla libero. ASUS libero - obsluguje wszystkie procesory... no i ma masazer w komplecie. Poza tym nastepnym razem daj newsa ciekawszego w stylu: ECS sprzedal malo plyt. To wtedy sie bedziemy zastanawiac!

HUK! koniec... teraz czeka mnie riposta liberka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...