RAZOR Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Chcę sprawdzić stasus S.M.A.R.T na dysku podpiętym pod RAID, niestety w żadnym z poniższych programów nie jest on wykrywany Drive Sitter, PC Surgeon, AIDA32, SI Guardian. Mam WD'ka podpiętego pod ATA i na nim mogę sprawdzić S.M.A.R.T.A, natomiast dyski które mnie interesują Maxtor i SG Barakuda podpięte są pod RAID, i żaden program nie chce diagnozować S.M.A.R.T.A bo nie wykrywane są jako ATA device, mimo iż w biosie mam ustawioną emulację ATA na RAID (mobo to EPOX na KT600). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Niestety mam ten sam problem. aby sprawdzić dysk musze go podpiąć pod standardowy kontroler ATA bo na kontrolerze promise 376 /raid/ (mimo, że 1 sztuka podpięta) dysk nie jest wykrywany przez programy diagnstyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Mialem te sama zagwostke jak u siebie dyski podpialem pod raid, ani smart'a ani odczytu temperatury i nikt nie umial pomoc albo wyjasnic czemu tak sie dzieje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 Mialem te sama zagwostke jak u siebie dyski podpialem pod raid, ani smart'a ani odczytu temperatury i nikt nie umial pomoc albo wyjasnic czemu tak sie dzieje :/po prostu sterownik od kontrolera SATA/RAID nie przepuszcza inforamcji o s.m.a.r.t. - przed instalką windy (nie pamietam na jakiej wersji sterów) miałem odczyt temperatur z dysku podpiętego pod dodatkowy kontroler SATA (SIL3112). Po instalce próbowałem chyba z 4 rózych wersji sterowników ale żadna nie pozwalała na odczyt temperatury :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 czyli guzik, coz na raida wpialem dysk-dyskietke :P (w kieszeni) wiec przeboleje. BTW duzo daje podpiecie dyskow na osobne kanaly :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 czyli guzik, coz na raida wpialem dysk-dyskietke :P (w kieszeni) wiec przeboleje. BTW duzo daje podpiecie dyskow na osobne kanaly :?:jeżeli kopiujesz dużo danych pomiedzy dyskami to widać różnice - bo jeden ciągle odczytuje a drugi zapisuje wiec odbywa sie to z pełną prędkością. Przy 2óch dyskach na kanale muszą na zmiane uzyskiwać dostęp do szyny ide stąd spadek wydajności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 19 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2004 czasami zdarzy sie jakis film przerzucic. A jak bede wypalal plytki bo teraz mam tak ze jak wypalam plytke i slucham MP3 to mi sie zaczynaja ciac i nie da sie sluchac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Wpiecie dyskow na osobne kanaly to absolutna podstawa przy tworzeniu pseudo RAIDa. Powod wyjawil przedmowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...