Skocz do zawartości
RAZOR

S.M.A.R.T vs RAID - pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę sprawdzić stasus S.M.A.R.T na dysku podpiętym pod RAID, niestety w żadnym z poniższych programów nie jest on wykrywany

Drive Sitter, PC Surgeon, AIDA32, SI Guardian.

Mam WD'ka podpiętego pod ATA i na nim mogę sprawdzić S.M.A.R.T.A,

natomiast dyski które mnie interesują Maxtor i SG Barakuda podpięte są pod RAID, i żaden program nie chce diagnozować S.M.A.R.T.A bo nie wykrywane są jako ATA device, mimo iż w biosie mam ustawioną emulację ATA na RAID (mobo to EPOX na KT600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem te sama zagwostke jak u siebie dyski podpialem pod raid, ani smart'a ani odczytu temperatury i nikt nie umial pomoc albo wyjasnic czemu tak sie dzieje :/

po prostu sterownik od kontrolera SATA/RAID nie przepuszcza inforamcji o s.m.a.r.t. - przed instalką windy (nie pamietam na jakiej wersji sterów) miałem odczyt temperatur z dysku podpiętego pod dodatkowy kontroler SATA (SIL3112). Po instalce próbowałem chyba z 4 rózych wersji sterowników ale żadna nie pozwalała na odczyt temperatury :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli guzik, coz na raida wpialem dysk-dyskietke :P (w kieszeni) wiec przeboleje. BTW duzo daje podpiecie dyskow na osobne kanaly :?:

jeżeli kopiujesz dużo danych pomiedzy dyskami to widać różnice - bo jeden ciągle odczytuje a drugi zapisuje wiec odbywa sie to z pełną prędkością. Przy 2óch dyskach na kanale muszą na zmiane uzyskiwać dostęp do szyny ide stąd spadek wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi