Skocz do zawartości
Carkon

Codegen 300W

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy bluzga Codegena'a, a szczególnie 300W i że wogóle to z nimi jest loteria. Na moim sprzęcie chodzi dobrze już od 2,5 roku(Duron 750,ECS K7VZA,256 RAM'u i Geforce FX5600). Pisze ten post bo być może tylko na słabszych sprzętach(takich jak mój) dobrze chodzi. Mam zamiar zmienić bebechy na ASUSA A7N8X Deluxe, HyperX 512 MB CL2 i Bartona 2500+(do średniego OC). Pozostaje pytanie: czy musze zmieniać zasilacz? Bo wolałbym uniknąć usmażenia zasilacza, a słyszałem że Codegeny lubią wciągać MOBO do grobu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie dwa dni temu przyszła znajoma bo "komputer się zepsuł".

Bebechy znałem P3 1ghz, Riva tnt M64,Cdromx48,płyta na via (nie pamiętam modelu),to wszystko żaden potwór co nie ?

A winny okazał się Codegen 300w.

Całe szczęście że zdechł tylko zasilacz.

Więc coś w tym bluzganiu jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze pracuje w sklepie komputerowym.

Fakt faktem wiekszosc zestawow jest skladanych na codegenach (wiadomo tanie, a ludziom o to bardziej chodzi niz o co innego).

i z nimi jest wielka loteria. Zdazaja sie partie (w 1 dzien) zasilacze naprawde dobre trzymaace fajnie napiecia i zasilacze hmm takie ktore odrazu sa wykrecane i ida do serwisu.

Przez to, ze codegen dosc mocno okroil swoje zasilacze wlasciwie ze wszystkiego co mozna bylo okroic sa takie rozrzuty, bo jakosc jednego elementu moze naprawde wymiernie i zauwazalnie wplywac na cala prace.

Jesli trafiles na dobrego codegena trzymajacego napiecia itd to super. Jesli nie, to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpinałem miernik, napięcia normalnie były ok, 11.85-11.95, 4.80-4.95 ale spadały przy obciążeniu, poza tym po zmianie nie było zwiech bez powodu a wcześniej bywały na win98. i ma mpewność że jak będzie zwarcie to sięzasilacz wyłączy i nie zjara całego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  

ZMIEN KOLES PIERW ZASILACZ to po 1

po drugie to wez ty se troche forum przejzyj

po trzecie w oknie od przegladary masz taki fajny wyraz zaczyna sie bodajze na Sz........  :!:  :!:  :!:

:x Po pierwsze nie mów do mnie koleś bo nie jestem twoim kolegą,

:P po drugie przejżałem forum i kij znalazłem na temat tego zasilacza w mocnych kompach(tylko w słabych),

:o po trzecie w szukajce to mi jakieś snuty wyskakują o innych zasilaczach a nie akurat o tym modelu ,a jeśli już o tym modelu to nie o jego zastosowaniu w mocnych kompach :evil:

Reszcie użytkowników serdecznie dziękuję za pomoc. Jeśli macie jakieś propozycje tyczące się tego tematu to bardzo prosze o nie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt normalny nie wsadza tego zasilacza do mocnego kompa, kilku tak zrobiło i chodziło to kilka dni i zdechło i inni jużnie powtarzają tego błędu.

poszukaj tematów o wieszaniu siękompów, tam często ludzie mieli codegeny i po wymienie kompy odżywały, problemy znikały jak ręką odjął.

fumfel20 miał zasilacze megabajta (klasa codegenów, może nawet lepsze) i spalił kilka sztuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:x Po pierwsze nie mów do mnie koleś bo nie jestem twoim kolegą,

:P po drugie przejżałem forum i kij znalazłem na temat tego zasilacza w mocnych kompach(tylko w słabych),

:o po trzecie w szukajce to mi jakieś snuty wyskakują o innych zasilaczach a nie akurat o tym modelu ,a jeśli już o tym modelu to nie o jego zastosowaniu w mocnych kompach  :evil:

1dobra kokon

2i jakie opinie masz w kompach slabych ? :wink:

3kto szuka nie bladzi

wsadz do swojego przyszlego nowego kompa i przetestuj, oby nie pojawil sie topic: SMIERDZI, MUMA JEST !?!?!?!?!?!?!?! tyle sie nacieszysz

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilku tak zrobiło i chodziło to kilka dni i zdechło i inni jużnie powtarzają tego błędu..

ehheeh ja mialem codegena 300w w A2400+@2800+, 40+20GB, CDRW+DVD, 3 wiatraki, katoda RADEON 9100(non oc) i odpalam sobie kiedys 3dmarka i polozylem sie na lozku i ogladam sobie tv, po chwili patrze i mysle "qwa czemu komp sie wylaczyl", patrze a tu dup zasilacz usmażony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki zasilacz i jeszcze chodzi na konfiguracji jak ponizej! Coprawda napiecia nie sa najlepsze ale mieszcza sie w granicach bezpieczenstwa. Jeden juz poslalem na tamten swiat ale ten sobie jeszcze jakos radzi z 0.5 roq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, są już modele 450W. poza tym zasilacze modecom to fortony w opakowaniach modecoma :) tylko, z tego co sieorientuję, modecom 350W jest gorszy od fortona 350W ale mogę się mylić.

bo modecom 350W to fortron 300 W a 300GT to 250GTV fortrona :P

a ja to byłem konkretny hardcorowiec :roll:

na CODEGENIE 250W kreciłem durona 1400 na 2,4ghz (3000+) v-core 1,8V do tego to co w linku na dole.. :wink: po tygodniu zmieniłem na fortrona bo kendziory sie zrobiły owalne :lol: w codegenie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygrzebałem dzisiaj fakturę za kompa jak mi go kolo składał. ABIT KT7A kosztował 695zł :!: do tego duron 800 za prawie 400zł czyli porządny komp jak na swoje czasy, full wypas jeśli idzie o jakość, a kolo dał mi wtedy codegena 300W do tego :lol: codegen 300W i płyta za 700zł, spox. co on sobie k... myślał ?? już 50zł nie robiłoby róznicy :!:

p.s. codegen ma zawaliste chłodzenie mosfetów - kawałek blachy aluminiowej lekko ponacinanej na końcach :lol: ale moj chodził idealnie cicho a chodził ponad 2 lata aż go zmieniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozadny zasilacz 3,3V+ 5V =175W( tylko 5W mniej od fsp 300BT) jest to dokładnie FORTRON 250W GTV ale real koło 310-320W sadzac z tego co sam testowałem ale lepiej za ta cene fortrona 300GTP od roberta parady sa to zasiłki z resztek magazynowych nie zadne PO SERWISOWE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci prosze pana (bo nie kolego :lol:) powiem tak.

Ja zmieniłem starego Celka 300 na Athlona Thunderbird 1.4GHz, Rivka tnt2pro, Epox 8ta3+pro, 384 ram, jeden dysk 40gb. Niby tez jeszcze niewiele, ale zasilka spalila mi sie 2 razy. Dopiero trzecia działałą z tym configiem. Potem po wymianie na to co mam w podpisie bałem sie uzywac dalej tego samego.

Wybór nalezy do Ciebie. Jak zasilka sie spali i pociagnie reszte, to na gwarancji wymienia Ci tylko zasilke. Na reszte gwara nie zadziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja się dziwię że mi jeszcze mój komp działa:

asus a7n8x deluxe

barton 2500@2100MHz

ti4200 128MB

1 HDD

1 CDRW

2x256MB @ 400Mhz

miałem tylko jeden kłopot:

przy podkręcenieu jak powyżej i odpaleniu demka UT2004 po kilkudziesięciu sekundach grania komputer wyłączał dysk twardy i następowała zwiocha.....efekt z jakim wcześniej nie spotkałem się....bardzo dziwny......po odkręceniu proca do nominalnych 1,83GHz komputer juz się nie wiesza podczas gry w UT2004.

myślicie że te zwiechy to była wina zasilacza (codegen 300W)?

---

w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe dobry temat - wlasnie 2 dni temu dziadek przyniosl mi kompa wnuczka bo zasilacz sie spalil - codegen 300 w :)

Config biedny bo p3 500, 64mb ram, 15gb hdd, plyta acorpa, sb128, nagrywarka lg 52x24x52, cdrom lg 48x, riva tnt 2 :)

Z calego sprzetu ocalaly jedynie - grafa i cdrom !!!!

Zeby bylo ciekawiej podczas testowania tego p3 zjaralem sobie servisowa plytke na bx-sie ://///// - po podlaczeniu pojawil sie dym w znacznych ilosciach i spaleniu ulegly stebilizatory :////

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze ze trafiłem na ten temat 8)

bowiem ludu mooj drogi w swoim kompie mam sławetnego codegena 300

i nie wiem czy zostawić go [w sumie jest jeszcze na gwarancji] , czy poczekać aż sie spali i wymienić na jakiś inny model 8) bo chciałbym podkręcić proca więcej ale zaczynam sie powoli bać :roll:

jednego codegena już spaliłem bodajże w styczniu 8)

sprzęt taki jak w podpisie

pozdro8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedaj a dzięki gwarancji weźmiesz większą cenę. jak zaczekasz aż się spali to lepiej miej też gwarę na grafę, mobo, cpu, ram a nawet myszkę :)

na już na duronie 800 zmieniłem, jak się czyta co te zasilacze codegen 300 (mili) Watowe potrafią to strach kompa włączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, gware mam jeszcze do listopada , na wszystko 8) [czyli całego kompa] :lol:

na myszke tesh :wink:

tak swoją drogą można używać 2 zasilaczy na raz??

jeżeli tak to mam świetny zasilacz z 486 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi