Skocz do zawartości
Gość

ksiazka do matematyki

Rekomendowane odpowiedzi

potrzeboje jakiejs dobrej ksiazki z ktorej mozna sie nauzczyc do rozszezonej matury z matmy(nowej niestety) bo mam problem niedostalem sie do klasy matematycznej i teraz niemoge sie tam przeniesc bo jest pelna najlepiej zeby byl material z zakresu rozszeznego 3ech klas LO dobrze by bylo zeby miala jakos tak zrozumiale wytlumaczone wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r.leitner w.żakowski

matematyka

to jest 2 tomowe

ksiazka jest stara, ale zdobadz rpogram nauczania matematyki (zebys wiedzil czego sie uczyc) i kup te ksiazki w np antykwariacie :>

naprawde wszysko swietnie wyjasnione i w ogole

1 tom to algebra drugi geometria :>

jest to kzaizka dla kandytatow na wyzsze uczelnie techniczne, a wszystko jest wyjasnione 100x lepiej i przystepniej niz w najlepszych ksiazkach do liceum :>

POLECAM GORACO :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego czasu używałem książki : Lech Włodarski, Ewa Hensz "Kurs przygotowawczy z matematyki na uczelnie wyższe, algebra, analiza, rachunek prawdopodobieństwa".wszystko ładnie wyjaśnione na przykładach, momentami sa dość trudne zadania ale jest ok. Teraz z powodzeniem studiuję na polibudzie (całą matmę już skończyłem) :D

Pozdrawiam i życzę wytrwałości :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, mam tego zakowskiego i leitnera, to jest hmmm.. stare :D ale calkim niezle

tylko mam pytanie, skoro sie nie dostales do matematycznej to zle ? bo chyba amtura jest podzielona profilami: ogolny/matematyczny (czy nie ? :/)

bo na egzaminach na wyzsze uczelnie masz i tak egzamin z materialu, ktory jest na profilu podstawowym ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasciwie to do jakiej kalasy chodze niema znaczenia bo tylko bede mial braki w programie i chcialbym to nadrobic co do egzaminu na studia to imo lepiej wiedziec wiecej niz mniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to ja sie podepne pod temat :) jaka ksiazke z analizy (potrzebne sa calki i ogolnie rachunek rozniczkowy) polecacie na studia (EiT na AGHu), mam Zakowskiego i Decewicz, ale tu nie ma polowy tego co bierzemy na wykladach, a trza szybko to skumac bo 3 termin sie zbliza wielkimi krokami i jak mi sie noga powinie to wole nie myslec :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to ja sie podepne pod temat :) jaka ksiazke z analizy (potrzebne sa calki i ogolnie rachunek rozniczkowy) polecacie na studia (EiT na AGHu), mam Zakowskiego i Decewicz, ale tu nie ma polowy tego co bierzemy na wykladach, a trza szybko to skumac bo 3 termin sie zbliza wielkimi krokami i jak mi sie noga powinie to wole nie myslec :/

"Analiza matematyczna w zadaniach" W. Krysicki L. Włodarski fajny zbior zadanek razem ze wzorami i przykladami jak sie rozwiazuje. Tylko z tego korzystalem i goraco polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem zajefajne notatki z wykładów i książka nie była potrzebna, najlepiej poproś kogoś kto zdał w pierwszym terminie (ew. zerówce) żeby Ci wytłumaczył. Wg mnie to był najłatwiejszy dział, bo jak dobrze nauczyłeś się pochodnych to całki loooz, z resztą przy całkach masz mechanizmy rozwiązywania i tyle.

Pozdrawiam - powodzenia :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://epsilon.kim.pl/Analiza/start.html

5 PLN wystarczy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem zajefajne notatki z wykładów i książka nie była potrzebna, najlepiej poproś kogoś kto zdał w pierwszym terminie (ew. zerówce) żeby Ci wytłumaczył. Wg mnie to był najłatwiejszy dział, bo jak dobrze nauczyłeś się pochodnych to całki loooz, z resztą przy całkach masz mechanizmy rozwiązywania i tyle.  

Pozdrawiam - powodzenia :!:

1.calki i pochodna to zupelnie inna jazda,ale zalezy na jakim poziomie sie rozwiazuje calki.na poczatku zeczywiscie jak znasz pochodna to luz ale puzniej zaczyna sie jazda.

2.zadanie zrozumiec jest w miare latwo ale najwazniejsze to praktyka,nawret jak wiesz o co chodzi to wylicz sobie pare przykladow.

3.na wiekszosc uczelni zadania co roku sa prawie takie same,tzn naogol ten sam dzial(np.ciagi).ja bym do tego podszedl w ten sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee :> Elpawlakos :> to co masz w podpisie :> :> :> czy to jest na pewno dobrze?

Wzialem sobie przyklad:

f(x)=x^2 + x + 1

f(y)=y^2 + y + 1

f(x+y)=(x+y)^2 + x + y + 1 = x^2 + y^2 + 2xy + x + y + 1

f(x+y)=/=f(x)+f(y)

wg. mnie przynajmniej :] gdzie ja tu sie myle??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubie :] :] :] z liter opiw układam wyrazy :] :] :] dlaczego wychodzi mi tylko piwo?? :> :> :>

na literach tez mi wyszlo :] a co do liter :> to bede zdawal egzam z fizy :/ wiec :] z literkami za pan brat (albo jak to sie tam pisze)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi