Skocz do zawartości
MadMat

Szukam linuxa ktory spelni moje oczekiwania....

Rekomendowane odpowiedzi

ja tam nic nie powiem, bo sie nie znam ;] z reszta zawsze jak zamierzam zainstalowac swoja wl-u350 to mnie cos bierze. Nie mam szczerze mowiac teraz czasu na nowy system. W ogole mam malo czasu. Matura w tym roku i to jest primary target ;]

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego Slackware? wiesz co to sa skrypty startowe, pliki konfiguracyjne i inne rzeczy? Rzuciles sie na dosc profesjonalne distro i sie szybko zrazisz. Pomiajac to, ze w Slacku 9.1 trzeba uaktualnic polowe pakietow i to najlepiej ze zrodel zeby nie byl dziurawy - wiec moze przezuc sie na cos prostszego - chociazby Fedora core 1.1 PL albo Aurox 9.1 (ktorego nie cierpie :D)

BTW - po co Ci najnowsze jajko? Nawet nie wiesz czym rozni sie od serii 2.4.x a wolasz najnowszego - 80% funkcji z niego i tak nie wykorzystasz. A 2.4.23 calkiem dobrze radzi sobie z obsluga multimediow, pod warunkiem ze nic nie skopiesz przy konfiguracji. A w Slackware konfiguracja = pisanie w plikach .conf wiec klikacze nie beda zadowoleni :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie chcesz sie martwic o updejty to tylko gentoo i debian.

Moim zdaniem gentoo jest lekko ciezkostrawne - system kompilowany ma zalety, ale ma tez wady - np u mnie kompilowalby sie ok. 20 godzin, powodujac okolo 40-50 Segmentation Fault. Gcc 3.2.3 jeszcze nadal nie jest stabilne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam, nie znacie się. QNX ownz da hałs ;]

QNX - system mily, szybi i leciutki, pelny RTOS, no i to microgui Photon jest ladniutkie... ale watpie czy znajdzie on zastosowanie w dziedzinach innych niz krytyczne, tj automatyka, sektor finansowy i militarny. Powody - brak wsparcia programistycznego ze strony QNX Software Systems, brak narzedzi dla developerow = brak nowych aplikacji. To nie jest system na desktop, no chyba ze ktos dysponuje linia produkcyja w Petrochemii ;-)

ParanoiK, ktorej wersji QNX uzywales? 6.2.1 czy jakiejs starszej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sobie czytam te porady ktos tam dawal sposob na kompilacje jadra - w tych najnowszych jajkach - np 2.6.4 wystarczy wykonac:

make [xg]config

make

make modules

make modules_install

to tak na marginesie

alsa - w zasadzie nie spotkalem polskiej stronki z rozsadnymi pakietami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi