Skocz do zawartości
Hipo

Modyfikacja napięć w Chieftec'u 360W DF APFC

Rekomendowane odpowiedzi

Był podobny temat na forum (w zeszłym roku) o przerabianiu zwykłego zasilacza ze schematami i linkami. Pisałem tam chyba o zaletach i niestety bardziej istotnych wadach (ale mój to był tani zasilacz).

Mi też za bardzo nie chce się szukać, tak więc pozostawiam to tobie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czytałem i nie wiem co mam z tego wnioskować ??

Przecież on nie napisał nic co mnie interesuje tj mod napięcia 3,3V

Mam podobna sytuacje, miernikiem 5v mam na poziomie 5.04 a w mbm pokazuje 4.81-4.89

Jest jest, tylko problem w tym ze nie ma bata aby to przesunac...pchalem bardzo mocno a to ani rusz 

A moje 5V wola o pomste do nieba!!czasami spada do poziomu 4.81V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to ze jest mozliwa w 360-tce podobnie jak w 420-tce regulacja napiec.

To ze jemu sie nie udalo pokrecic tymi potencjometrami nie oznacza ze w zadnej 360-tce sie nie bedzie dalo.

Musisz poprostu rozkrecic i sprobowac, a noz sie uda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chłopaki.

Teraz jeszcze troche pomyśle i pewno jednak otworze zasiłke.

Jest jeden problem, mianowicie w topicu o modyfikacji 420 Szymek pisze że:

Do moda napięcia 3.3V potrzebny jest tzw. brown wire mod czyli obniżenie 3.3vsense przed szeregowo połaczony rezystor z czujnikiem 3.3. Do wykonania potem...

nie zabardzo kumam ten fragment ;) moze ktoś mi rozjaśni umysł bo moja wiedza nie jest narazie na tym poziomie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykowałem dzis gwarancję i otwarłem zasiłke, oprócz tony kurzu znalazłem dwa potencjometry w identycznych miejscach jak w Chiefie 420W. Podkręceiłem co nieco i efekty są naprawde widoczne:

5V=5,16V

12V=12,1V

Obciążenie proca na 100% (seti) 10x230 1,78V core

Ciągle aktualny jest temat modowania 3,3V czy ktos moze to przetłumaczyć na polskie ?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnosze wrażenie ze uważasz że ja nie wiem co robie ;) jest dla mnie jasne jak słońce że mi mocy nie przybędzie ale chodzi o to żeby przy maks OC uzyskac przyzwoite napięcia alby komp był stabilny. Odkręcić procka powiadasz :?: a po co przecież po to modyfikuje zasiłke żeby krecic jeszcze więcej ;)

Dla wszytkich zainteresowanych 3,3V :

Dołączona grafika

nie chiało mi się samemu rysowac, ten brązowy kabelek to sensor 3.3V leci rownolegle i jest cienszy od innych kabelkow we wtyczce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykowałem dzis gwarancję i otwarłem zasiłke, oprócz tony kurzu znalazłem dwa potencjometry w identycznych miejscach jak w Chiefie 420W. Podkręceiłem co nieco i efekty są naprawde widoczne:

5V=5,16V

12V=12,1V

Obciążenie proca na 100% (seti) 10x230 1,78V core

Ciągle aktualny jest temat modowania 3,3V czy ktos moze to przetłumaczyć na polskie ?? ;)

opisz dokladnie prosze ktory potencjometr odpowiada za napiecie +12V bo tylko je chce troszeczke podniesc w chieftecu 360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi