Skocz do zawartości
Macho

Wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos mi powie czy jest jakas inna mozliwosc podpiecia wzmacniacza samochodewego pod radio samochodowe które nie ma wejsc na czincze......bo podobno łączy sie radio ze wzmacniaczem przez czincze....a jezeli radio nie ma takiego wejscia czy jest jakis sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze jest :)

Zrob przejsciowki : z wyjscia glosnikowego radia do wzmacniacza i masz.

Puscisz radio na minimum i zobaczysz jaki bedzie efekt.

Na pewno zadziala, robilem tak, ale ze stacjonarnymi sprzetami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jezeli dobrze rozumiem to od radia mam puscic kabel do wzmacniacza który pedzie podłaczony jak normalny głosnik a dopiero od wzmacniacza głosniki......sorry ale nie wiem czy tobrze to rozumiem w tych sprawach jestem cienki :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jezeli dobrze rozumiem to od radia mam puscic kabel do wzmacniacza który pedzie podłaczony jak normalny głosnik a dopiero od wzmacniacza głosniki......sorry ale nie wiem czy tobrze to rozumiem w tych sprawach jestem cienki :oops:

Dokladnie tak, dobrze mnie zrozumiales :) Dołączona grafika Ci dac :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam dorobić do radia wyjście na "czincze". Wzmacniacze w radiach samochodowych przeważnie mają większe zniekształcenia niż w domowym sprzęcie i te zniekształcenia wzmocni ci jeszcze wzmacniacz.

Poszukaj jakiegoś elektronika z 20-30 zł powinien to bez problemu zrobić, wystarczy 2xgniazdko, 20 cm przewodu ekr., 2xkond. elektrolit. 1 mikroF.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy mozliwe jets podłaczenie wzmacniacza samochodowego do komputera,on jest na 12V czy na 24V

Wzmacniacz samochodowy jest na 12V, chyba że był zamontowany w autobusie lub ciężarówce to na 24V. To kompa. raczej go nie podpinaj, chyba że masz dodatkowy zasilacz, bierze w cholerę prądu.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze jest :)

Zrob przejsciowki : z wyjscia glosnikowego radia do wzmacniacza i masz.

Puscisz radio na minimum i zobaczysz jaki bedzie efekt.

Na pewno zadziala, robilem tak, ale ze stacjonarnymi sprzetami.

Efekt będzie fatalny - wynika to z tego, że wyjścia sygnałowe mają w standardzie 2V (niektóre 4V), a wyjścia na głośniki dużo więcej. Poza tym zniekształcenia na końcówce mocy są dużo większe. Moja rada - zanieś ten sprzęt do elektronika, a on dorobi ci wyjścia z przedwzmacniacza (to jest element przed końcówką mocy) i będziesz miał w pełni funkcjonalne wyjścia Chinch z regulowaną głośnością i resztą bajerów dostępnych w radiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi