scythe19 Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 OK. Mam Durona 1200 i płytę gigabyta 7zxe (VIA KT133). Procek Chodzi na szynie 100 MHz, a chcę żeby chodził na 133. Problem polega na tym, że na płycie i w biosie nie mam możliwości zmiany napięci ani mnożnika. Gdy przestawię zworkę na płycie na 133 to komp się nie uruchamia. Zaktualizowałem bios bo na starym pamięć mogła chdzić jedynie na 100 MHz. Teraz chodzi na 133, ale przy procesorzena 100 chodzi niestabilnie i się wiesza często. Najstabilniej chodzi na szynie 117, pamięć wtedy chodzi na 156, ale też się wiesza. Słyszałem, że gdy jest za wysoka częstotliwość taktowania PCI (39MHz) to dysk może gubić dane lub się uszkodzić. Chcę odblokować mnożnik i ewentualnie cache, potem go zmniejszyć z 12 na 11 i przestawić zworkę na 133, ale nie mogę tego zrobić w biosie. Pytania: 1. Czy mogę bezpiecznie przetaktować procesor programowo a nie w biosie? 2. Co będzie z pamięcią, bo nie mam synchronicznego zmieniania? 3. Czy bawić się w zmianę napięcia na mostkach bo inaczej nie mogę? 4. Czy to prawda z tym PCI? (Raz system mi się nie uruchomił w żadnym trybie nawet po wielu restartach, musiałem go reinstalować). :?: :?: :?: :?: :?: :?: Komp: Duron 1200, GA-7zxe, RAM PC 133 SDRAM, GE-FORCE 4 MX 420,dysk Samsunga 60Gb.[/b] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 1. Tak mozesz bezpiecznie to robic. 2. A co ma z nimi byc, jak bedzie za wysokia czestotliwosc to albo beda pracowac niestabilnie albo beda sypac bledami. Ewentualnie moga pasc :> 3. Jesli procek nie wstaje, to warto by bylo podniesc napiecie. 4. Tak to prawda, bezpieczna granicna PCI to 37-38MHz. Powyzej moga byc problemy i dysk w koncu moze zdechnac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michasiek Opublikowano 27 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2004 Taki mały OT... W starym kompie PCI szło mi na 42MHz (momentami nawet wyżej) przez dobrych pięć lat - staruśki 2GB medalist wciąż jak nowy, tak samo 162MB Cawiar :). Powiem za moją babcią - kiedyś wszystko było lepsze... :wink: scythe19: moja rada będzie nietypowa - sprzedaj tego proca na allegro(jakieś 130zł) i kup durona 1400MHz Applebread z odblokowanym mnożnikiem... I po kłopocie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scythe19 Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 Czy możecie mi powiedzieć w jaki sposób sprawdzić czy mnożnik jest odblokowany. (Nie ma możliwości w biosie). Rysowałem mostki trzy razy i jedyny program w jakim mógłbym zmieniać mnożnik (gdyby był odblokowany) to Easy Tune 4. Chciałem też ustawić go sztywno na mostkach L6, L3, L4, ale połączenie mostków na moim procesorze jest zupełnie inne niż na różnych rysunkach. Z góry dzięki za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 ja chcialem sie spytac czy w sandrze bedzie pokazane z jaka czestotliiwoscia pracuje mi PCI jak nie to jaki programik to tego uzyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 PCI mozesz obliczyc z taktowania FSB, a konkretnie jest to 1/3 FSB. Swoja droga to najlepsze by bylo synchro (tzn. pamiatki leca na takiej samej czestotliwosci jak proc). A tak poza tym to gratuluje bo mi na MSI na slawetnym VIA133 bez A to nawet FSB110 nie chcial pojsc. Jesli chodzi o mnoznik to nie wiem jak wyglada ten proc, ale moj stary durex potrzebowal zamalowania czterech mostkow L1. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...