Skocz do zawartości
Sid

Stery nVIDIA & mount

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

1.

Postanowiłem przenieść się możliwe że na stałe na Linuxa. Wybrałem Slacka(już daaaawno) 9.0, teraz mam już 9.1. Chcę zainstalować stery nVIDII i później Wine i WineX. I tu jest problem. Instalator sprawdza i wypisuje że nie ma modułu do mojego kernela (nie pamietam dokladnie bo probowalem to robić ok 2 tyg. temu) i pyta czy go pobrac. Daje na YES. Później pisze że nie może go pobrać i sam go stworzy. Stwarza, stwarza... instaluje stery... Pisze że instalacja sie zakonczyła. Teraz próbuję zmienić w XF86Config to co trzeba. wpisuje w dane miejsce nvidia. I co?? pisze 'startx', obraz robi się czarny, po chwili wraca do terminala i wyskakuje błąd (no screens found bodajże). Co jest nie tak??

2.

Jak zrobić żeby dostęp do dysków miał także jakiś user. Odmontowałem partycję, nadałem prawa użytkownikowi(chown sid /mnt/win_c) do /mnt/win_c. Wszytsko jest OK, ale jak podmontuje partycję to prawa właściciela wracają na root :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... po wilu trudach poradziłem sobie wreszcie...

Co do sterów nVidii to znalazłem w końcu że było LoadModule "dri" czego ma nie być.

Co do partycji to dałem

/dev/hdc /mnt/win_d noauto,rw,user 0 0

i sie zastanawiałem dlaczego nie działa... ehhh nie popatrzyłem tylko na znaczek # :P spod usera jak montuje dziala idealnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi