Bociek Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 Witam. Posiadam plyte ECS K7S5AL i wciaz jade na starych pamieciach SDRAM DIMM 64MB PCI 100MHz oraz 256MB PCI 133MHz. Nie wiem jakim cudem trzyma sie to juz ponad 2 lata na ECS i konfliktow zadnych nie ma. Procek to Athlon XP 1600+ z mnoznikiem 10,5 przy FSB 133MHz. Tak tez jest ustawiona FSB na 133MHz, słabsza pamiec w pierwszym boxie i jakos dziala. Teraz planuje zmienic pamiec na DDR i boje sie, ze calosc sie totalnie spieprzy. Zamierzam kupic Twinmos DDR 512MB 400MHz lub nawet duala Twinmos 2x256MB DDR 400MHz. Oczywiscie na tej plycie z duala nie skorzystam wcale, ale z przyczyn finansowych kompa musze unowoczesniac etapami. Czy mozecie mi powiedziec, czy taki wynalazek bedzie poprawnie funkcjonowac? Pamiec z przymusu bedzie musiala chodzic na marnym 133MHz, czyli 266Mhz jako DDR, bo z tego co wiem na tej plycie nie ma zbyt wielkiego pola manewru. A moze da sie jakos podniesc FSB procka nie palac go przy tym? Juz teraz temp dochodzi do 60 stopni. Przyznam sie, ze brak mi wiedzy i pomyslow. Poczytalem tutaj troche o tej plycie i procku i chyba nie ma jak tego ruszyc. Czy w takim razie da sie cos zrobic z ta pamiecia? Wiem, ze 400MHz pracuja spokojnie na 300MHz, ale co w tym wypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 TwinMOS bedzie chodzil.Ale co do kombinowania z kreceniem to bym odradzal.Przyrost wydajnosci bedzie bardzo znikomy i nie warto sie wto cackac z ta plyta. Kup pamiec,a za jakis czas jakas dobra plyte i wtedy bedziesz sie bawil w OC (bedzie trzeba odblokowac procka,albo najlepiej go sprzedac :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yes Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 60 stopni to troche duzo , mozliwe ze bude masz zle wentylowana i pomoglby dodatkowy wentyl, a co do plyty to duzo na niej nie podkrecisz , u mnie zwisy byly juz przy ponad 140 fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bociek Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 W dobrych czasach przy otwartej obudowie rzadko kiedy temp dochodził do 55 stopni. Niestety trzymam w pokoju szczura. Szczury + kable, sami rozumiecie :D Widzę, że dociagnięcie FSB do 150MHz zakrawa na cud i nie ma sznas się udać. Więc jednak RAM na 266MHz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yes Opublikowano 28 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2004 o uszy mi sie obilo kiedys ze jakies 156 fsb to rekord na tej plytce wiec raczej 150 fsb to marzenie :P, jesli juz zaczniesz krecic to temp z pewnoscia wzrosnie i bedziesz zmuszony zainwestowac w skuteczniejsze chlodzenie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 29 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2004 Mjałem tom plyte, ale myśle że fsb 150Mhz powinieneś wycjagnąć. A dalej mnożnikiem kręcić, ale chlodzenie radze zmjenić. A fajnie z <span style="color:red;">[ciach!]</span>owej płyty coś wiecej wycisnać, niz z zajebistej tyle co wszyscy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...