Skocz do zawartości
Gość

srebro- coldplate...

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczne tak...

Kiedy bylem maly :))) zbieralem resztki po birzuterii srebrnej i uzbieral sie tego taki maly woreczek...

Trzeba by cos z tego zrobic.... Niestety nie wazylem ile tego jest ale czy ktos moglby mi podac taka srednia ile potrzebuje gram srebra aby zrobic taki coldplate 50x50 ? Poprostu nie znam masy srebra... i nie potrafie porownac do coldplate miedzianego....

i jeszcze jedno.. jaka jest przewodnosc ciepla srebra w porownaniu do miedzi???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samo wykonanie of cors bedzie robione przez zlotnika... co by wszystko bylo ok...

jak znajdziesz bede dozgonnie wdzieczny :))))

Waga to ok. 100 g

http://www.enertron-inc.com/PDF/Enertron_S..._Cold_Plate.pdf

A jak ci złotnik zrobi to napisz jaki dało to efekt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ile łyknąłem fizykę w podstawówce, to tobie bardziej objętość jest potrzebna :lol: . Wrzuć złom do szklanki z wodą zobacz ile tego jest w cm3 (wypór wody), policz rzut płytki x wysokość i będziesz wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w poniedzialek zaczne realizowac... Udalo mi sie trafic zlotnika ktory mi to za free zorbi (wykonawstwo) - znajomy kolezanki... a srebro bedzie najczystszej proby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że mogę już to wstępnie obliczyć: wymiary płytki xsrx'a to 5x5cm x grubość, której jeszcze nie zna :) . Gestość czystego srebra to: 10,5g/cm3, można obliczyć że każdy milimetr (0,1cm) grubości tej płytki ma 2,5cm3 więc waży 10,5x2,5=26,25g, przy założeniu że xsrx zadowoli się 3 milimetrowym coldplatem to ważyć on będzie ok 79g.

jedna uncja to 437,5gr, więc 79g to 0,18u, więc po kursie który znalazł XON jest to 4,67$ x 0,18u=0,84$. Taniocha :lol: (dziwne, chyba gdzieś się jebnąłem 8O )

Sprawdzcie mnie, dane za encyklopedią na wp.pl 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rachunków nie mam uwag, lecz z "ceną czystego srebra" w Polsce jest trochę gorzej. Czyste srebro czasami jest na stykach (do pobielania), poza tym to wszystko jakieś stopy, możliwe że jubiler czasami coś dostanie "czystego", bardzo żadko potrafią srebro wyczyścić z innych dodatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się że ten kurs jest najsłabszym punktem, handlowe srebro pewnie ma formę virtualną, u jubilera cena jest powiększona o design , marżę i zwykłą robociznę.

Co nie zmienia faktu, że xsrx i XON powinni się pytać ile kosztuje 80g srebra + robota 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile stoi teraz gram srebra :?:

7.08 godz 17 Reuters

4,67$/u

Jak u jubilera chcesz sprzedac srebro ..... to on Ci zaplaci 30 gr za gram .....Wiem bo ostatnio mialem do sprzedania branzoletke 100 gr..

8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robocizny chca od 40 do 60 zl... naszczescie udalo mi sie zalatwic robocizne za free...

z materialem facet sie nie okreslil ale orientacyjnie podal okolo 30-40 zl za 2 mm grubosc...

W poniedzialek bede mial cennik juz pewny wiec sadze ze cena samego srebra bedzie nizsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko fajnie ale uncja to 28,35g :)

wierzę ci :lol:

oto co znalazłem na wp:

1) (ang. ounce, oz), jednostka masy; 1 oz = 1/16 lb = 437,5 gr ~~ 28,3495 g;

2) (ang. troy ounce, tr oz), jednostka masy apteczna i jubilerska; 1 tr oz = 480 gr ~~ 31,1035 g;

wiedziałem że się walnąłem, normalka

olać to zresztą :lol: . trzebaby zadzwonić po prostu do jubilera ile kosztuje srebro i tyle

pozdr :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) (ang. ounce, oz), jednostka masy; 1 oz = 1/16 lb = 437,5 gr ~~ 28,3495 g;  

2) (ang. troy ounce, tr oz), jednostka masy apteczna i jubilerska; 1 tr oz = 480 gr ~~ 31,1035 g;  

Czyli 31,1g. W tym przypadku gr to gran jednostka masy pereł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW czystosci srebra, mozna je samemu wyczyscic, do okolo 99,8 % czystosci, czyste chemicznie sreberko.

Potrzeba tylko kwas azotowy, siarkowy i troszke aluminium.

Na koniec trzeba tez piecyk do przetopu pylu, ale to juz "szczegol"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a forma z ziemniaka  :lol:  :lol:  :lol:

ja mowie serio Arkady, robilem juz cos takiego, mam nawet jeszcze spory kawalek takiego AG 8)

forma to z szamotu bialego, mielonego zreszta na drobniejszy, potem mlot mechaniczny, i obroobka reczna , tzn docinanie na wymiar 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja może żartem ale w sumie poważnie. Jak byłem mały to rozgrzewałem sobie cynę w puszce i rozlewałem na kafle - spód był idealnie gładki albo odlewałem formy w ziemniakach. Wydaje mi się że bez problemowo można by wydrążyć w dyżym kartoflu dziurę 5x5cm, w spód wycięty fragment kafla i forma gotowa. Brzmi zabawnie ale na pewno zadziała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...