Skocz do zawartości
XvX

S-video 15m i karta graf. - zakłócenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem dziś 2 kable 10 m przedłużacz s-video [gniazdo-wtyk] i 5 m kabel [wtyk-wtyk].

Po podłączeniu do kamerki (sony trv-740e) wszystko chodzi ok.

Ale jak podłacze kartę graf (Prolink GF Ti 4200 128MB VIVO) to na ekranie na wysokości ok 4 cm od góry widać 2 paski zakłóceń (jasne szlaczki) które się ruszają.

Ktoś może wie, jak sobie poradzić z tym?

SPecyfikacje

Prolink GF Ti 4200 128MB VIVO

TV Sony Triniton 29' (wejście s-video)

P.S. Dodam, że wcześniej (WIN 98 ) na innym kablu (1m) wszystko chodziło w miarę normalnie. Ale to nie może być wina mojego nowego przedłużacza, bo kamera działą bez zakłóceń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być wina kabla.Wyjście tv-out daje słabszy sygnał niż kamera.

Uzywam kabla 15m (piętnaście metrów) i nie mam zadnych zaklocen.

Kabelek uzywany byl wczesniej na GF2 Ti Prolink, teraz na Sapphire Radosław 9500pro.

Raczej 2 calkiem inne uklady a jakos wysmienita.

IMHO szukalbym wiec problemu w sofcie raczej niz w kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być wina kabla.Wyjście tv-out daje słabszy sygnał niż kamera.

Ale żeś wymyślił :lol:

:arrow: XvX

Zakłócenia spowodowane są pętlą masy, było wielokrotnie pisane o tym na forum. Odłącz kabel antenowy od TV, zakłócenia powinny zniknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włąśnie wstałem,

Lece sprawdzić, czy ta antena rzeczywiście przeszkadza.

.....

[15 minut później]

TAK!

Mimo, że po podłączeniu s-video razem z anteną były mniejsze zakłócenia niż ostatnio (być może tamte powodowane były przez pola magnetyczne wytwarzane przez inne urządzenia), to po odłączeniu anteny obraz jest czyściutki!

:arrow: Domik

Powinieneś medal dostać ! Wielkie dzieki za pomoc i sorry, że nie sprawdziłem w wyszukiwarce wcześniej.

P.S. Czy istnijeą jakieś specjalne ustawinia albo porgamy, które polepszają wygląd obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włąśnie wstałem,

Lece sprawdzić, czy ta antena rzeczywiście przeszkadza.

.....

[15 minut później]

TAK! 

Mimo, że po podłączeniu s-video razem z anteną były mniejsze zakłócenia niż ostatnio (być może tamte powodowane były przez pola magnetyczne wytwarzane przez inne urządzenia), to po odłączeniu anteny obraz jest czyściutki!

:arrow: Domik 

Powinieneś medal dostać ! Wielkie dzieki za pomoc i sorry, że nie sprawdziłem w wyszukiwarce wcześniej.

P.S. Czy istnijeą jakieś specjalne ustawinia albo porgamy, które polepszają wygląd obrazu?

W opcjach sterownika grafy powinienes miec, mozna tez TVTool-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WIem, ale mi chodziło, czy są jakieś OPTYMALNE ustawieniaalbo coś w tym stylu.

Czy Wy coś zmienialiście, gdy połączyliście swoje karty do TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ja tez mam takie szlaczki :) Trzeba bedzie antene odlaczyc, ale poki co zaobserwowalem rzecz taka :

Czasami wogole ich nie ma, a czasami caly dzien ogladania przez TV out i nadal sa, to znikaja po jakims czasie, zniakaja pojawiaja sie :( Dziwna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się zdaje, że to wina jakichś pól magnetycznych.

(Może sąsiad ma solarium :) )

Ja też raz miaelm takie duże szlaczki, al na drugi dzień już ich nie było tylko obraz był dalej odkształcony (ale to wina anteny )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalka z tą anteną choć 2lata temu z kumplem sie głowilismy dlaczego cos takiego lata i u mnie i u niego po czy jak przenosimy tv do drugiego pokoju to nie lata... i tak pare godzin bo kto by pomyslał ze w drugim pokoju kabla od anteny nie ma rozne chore koncepcje wymyslalismy ale teraz mi sie chce smiac jak to wspominam ze byłem nieoświecony w tych sprawach.. hyhyhy: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa sztuczka:

Odkryłem, że jeśli S-video owiniemy kablem Audio (zrobimy taką skrętkę) to po podłaczeniu sygnału Audio zakłócenia znikają. Kabel tworzy swego rodzaju ekran który chroni przed zmianami pola. Nie trzeba go gęsto okręcać. W moim wypadku około 20 razy na 15 m S -video.

Nowa sztuczka:

Odkryłem, że jeśli S-video owiniemy kablem Audio (zrobimy taką skrętkę) to po podłaczeniu sygnału Audio zakłócenia znikają. Kabel tworzy swego rodzaju ekran który chroni przed zmianami pola. Nie trzeba go gęsto okręcać. W moim wypadku około 20 razy na 15 m S -video.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi